A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Томашпільський селищний голова Валерій Немировський про підсумки роботи у 2017 році

Дата: 29.12.2017 09:12
Кількість переглядів: 1503

Підсумовуючи результати першого року роботи за 2017 рік, хочу відразу сказати і наголосити, що на нашу долю випало пройти нелегкий шлях реформування місцевого самоврядування, децентралізації влади, об’єднання громади.

Нині громада отримала нові повноваження і ресурси, а з ними - нові можливості, оскільки реформа місцевого самоврядування це не тільки делегування повноважень на місця, а й зростання якості рівня життя мешканців та надання послуг на базовому рівні, що може бути досягнуто за умови зростання економіки ОТГ.

Для нас 2017 рік –  насичений і нелегкий період роботи. Спільно з виконкомом, депутатами селищної ради спрямовували зусилля на виконання радою своїх повноважень, на пошук методів і підходів до розв'язання назрілих гострих життєвих питань.

Приємно відзначити, що наша громада в нових умовах займає передові позиції не лише в області, а й Україні. Так, за інформацією ІІ Всеукраїнського форуму об`єднаних громад щодо фінансової спроможності об`єднаних громад за 9 місяців, Томашпільська ОТГ займає 1 місце в області та 10-те в Україні, а серед громад з населенням до 10 тис. чол. – 4 місце.

За основу бралось 4 показники – власні доходи на 1 мешканця, рівень дотаційності бюджетів, капітальні видатки на 1 мешканця, питома вага на утримання апарату управління громади. У 2017 році власні доходи на 1 мешканця завдяки об`єднанню в Томашпільській ОТГ збільшились з 815 грн. у 2016 році до 3719 грн. у 2017 році.

Дохідна частина загального фонду бюджету об`єднаної територіальної громади склала 60,6 млн. грн., в тому числі власні надходження в сумі близько  41,1 млн. грн., освітня субвенція в сумі 9,9 млн. грн., медична субвенція в сумі 6  млн. грн., субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій  в сумі 0,2 млн. грн., субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в сумі 1,9 млн. грн. 

Відповідно до законодавства в громаді затверджено структуру та штатний розпис, створено селищний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги, відділ освіти селищної ради. В другому півріччі передано у власність з району до комунальної власності громади Томашпільську, Раківську та Нетребівську школи, Будинок дитячої творчості, дитячо-юнацьку спортивну школу, Горишківський, Раківський та Нетребівський фельдшерсько-акушерські пункти та Томашпільську амбулаторію. З 1 січня 2018 року районний будинок культури, музична школа та центральна районна бібліотека теж фінансуватимуться з бюджету громади.

Основна робота велась у таких напрямках:  енергоефективність,  розвиток комунальної сфери,  забезпечення населення питною водою,  якісна освіта, охорона здоров’я .

Одним із значних управлінських повноважень, які отримали органи місцевого самоврядування об`єднаної громади, є право на формування власної і ефективної системи забезпечення освітніми послугами населення громади. З урахуванням соціальної значимості сектора освіти і домінуючого обсягу видаткової частини бюджету на її утримання, це завдання є одним з  першочергових і найбільш актуальних для нашої громади.

У цьому році для шкіл було придбано оргтехніку, канцелярські товари, новорічні костюми, проведено заготівлю дров та вугілля. Звукову апаратуру придбано для будинку дитячої творчості.  Також за кошти обласного бюджету (224 тис. грн.) для Томашпільської школи  придбано обладнання для кабінетів фізики, хімії та мультимедійний комплекс.

Забезпечено стабільне функціонування мережі загальноосвітніх навчальних закладів. Так, з державного бюджету було отримано майже 4 млн. грн. освітньої субвенції та майже 1 млн. грн. дотації, з місцевого бюджету додатково виділено більше 2 млн. грн. для шкіл та майже 850 тис.грн. для функціонування Будинку дитячої творчості. На функціонування 3 дитячих садочків об`єднаної громади використано 4 млн. 360 тис.грн.

Чимало додаткових коштів було виділено і на селищний медичний Центр первинної медико-санітарної допомоги. Лише протягом липня-грудня 2017 року відремонтовано опалення в Горишківському ФАПі, розпочато ремонт приміщення Раківського (замінено вікна, проведено опалення), проведено поточний ремонт в Нетребівському ФАПах. Розпочато впровадження електронного документообігу та створення електронного реєстру пацієнтів селищного Центру ПМСД (придбано медичну інформаційну систему на 8 робочих місць, 3 комп’ютера, 5 принтерів). В другому півріччі придбано біохімічний аналізатор, спірограф, водяну баню, мікроскоп, стоматологічну установку, пульсоксиметри, дозатори на загальну суму майже 500 тис. грн. Придбано медикаменти для надання невідкладної медичної допомоги, туберкулін та інше. Проведено безкоштовну вакцинацію медпрацівників та педпрацівників. В рамках програм «Гіпертонія-СТОП» реалізовано майже 3000 рецептів з 50%-ою знижкою (140 тис.грн.), «Доступні ліки» видано майже 4,5 тис. рецептів на суму 172 тис.грн. Також важкохворі отримали одноразову матеріальну допомогу селищної ради на лікування в розмірі від 1 до 3 тис.грн. кожен на загальну суму більше 300 тис.грн. Задля збереження кадрового потенціалу Центру з листопада кожен лікар отримує преміальні в розмірі посадового окладу.

Загалом на первинну ланку охорони здоров`я з державного бюджету отримано 1 млн. 722,9 тис. грн., з місцевого бюджету виділено близько 850 тис.грн.

У громаді приділяється велика увага розвитку фізичної культури та спорту. При селищній раді діють три спортивні команди: футбольний клуб «Томашпіль», гандбольний клуб «Олімпік» та клуб з хокею на траві «Юніор». На спортивні заходи, зокрема відрядження, придбання спортивного інвентаря тощо – протягом року  витрачено майже 250 тис. грн.

Крім цього, з вересня 2017 року розпочато фінансування дитячо-юнацької спортивної школи, на утримання якої виділено 500 тис.грн.

Протягом 2017 року проводились різні культурно-масові заходи до релігійних та державних свят. Селищною радою виділялись кошти на грошові винагороди, цінні подарунки та набори продуктів. За рахунок місцевого бюджету виділено кошти на надання матеріальної допомоги на лікування, придбання ліків хворим, одиноким, малозабезпеченим, багатодітним, учасникам бойових дій та АТО, афганцям, чорнобильцям та іншим верствам населення. А також за рахунок державного бюджету жителі громади отримували матеріальну допомогу через управління соціального захисту населення.

28 червня, в день Конституції України відбулося  відкриття меморіального пам’ятного знака «Борцям за свободу і незалежність України» на честь загиблих під час Революції гідності Героїв Небесної сотні та героїв - земляків, які загинули в бойових зіткненнях з російсько-терористичним агресором на сході України.

Значна робота проводилася і з благоустрою території громади. Варто зазначити, що щорічно розширюється автопарк комунального господарства. Якщо у 2011 році було 3 одиниці техніки, то у 2016 році – 11, а у 2017 році – 17. Придбано ще міні-трактор МТЗ-320.4 для розчистки тротуарів від снігу, поливочну машину ЗІЛ та піскорозкидач ЗІЛ, два буси FORD, МТЗ-82.1 з відвалом. Крім цього, Томашпільською школою передано на баланс комунального господарства ГАЗ-53 та трактор ЮМЗ-6АКМ з причепом, який раніше був в оренді у фермера. Тому нині на балансі комунальних господарств є 20 одиниць техніки. Звичайно, що й кошти на їх утримання йдуть чималі.

Цього року в Томашполі капітально відремонтовано більше 4 км автошляхів (вул. та провул. 1 Травня, вул. Садова та частково вулиці Робітнича, Миколи Леонтовича, Івана Франка, Черняхівського (біля Нової пошти), провул. Миколи Леонтовича, двори біля музичної школи по вул. Ігоря Гаврилюка, 3, по вул. Івана Франка, 58, 40-річчя Перемоги, 22, Грушевського, 17,  це майже 19 тис. м2 нового асфальтного покриття, крім цього комунальним підприємством проводився ямковий ремонт на всіх вулицях селища. Для цього їм придбано спецобладнання – віброплита та повітродувка.

Проведено грейдерування доріг по вулицях 40-річчя Перемоги, Робітничо-Селянській, Миколи Леонтовича, Виноградна, Хуторянського, Робітнича, Лермонтова. Частково підсипано щебеневою сумішшю та рінню вул.Гоголя. Проведено підсипку рінню частину вулиць Виноградна, Космонавтів, Перемоги, Молодіжна, Хуторянського, Робітнича, Калинова, Коцюбинського. Проведено ремонт мостів по вул. Білянській та вул. І.Франка.

У всіх наших селах є вуличне освітлення. Залишається встановити ще декілька десятків ліхтарів, що буде зроблено у наступному році. При Томашпільському комбінаті комунальних підприємств є 2 працівники, які займаються даними питаннями. Так, за цей рік ними по громаді було замінено 493 лампочки, додатково встановлено 34 ліхтарі (більше 2 км електрокабеля), проведено ремонт 36 щитів обліку та замінено 18 лічильників. За 2017 рік за електроенергію на вуличне освітлення сплачено близько 305 тис. грн.

З метою забезпечення громадян сталим та безперебійним водопостачанням КП «Томашпільводоканал» проведено чимало робіт. Зокрема здійснено капітальну реконструкцію двох артсвердловин (Русава-1 та Біла) капітальний ремонт 3 приміщень біля артсвердловин водопостачання, утеплено всі колодязі, придбано і замінено 7 насосів ЕЦВ та 1 фекальний, замінено близько 350 м водопровідних труб по селищу. На всі ці роботи з селищного бюджету витрачено майже 700 тис. грн.

Також  налагоджено тісну співпрацю з інвесторами – ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина», ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля», фермерськими господарствами, які  працюють на землі в кожному населеному пункті. Вони вклали в розвиток соціальної  сфери на селах та в Томашполі (ремонт доріг, проведення  освітлення,  відновлення закладів  соціально-культурного призначення,  реконструкція  криниць та ремонт водогону та багато інших) близько 400 тис. грн.

Рік 2017-й у долі ОТГ.

Село Горишківка – найменший старостинський округ в громаді, та незважаючи на це чимало тут зроблено в цьому році. Прокладено більше кілометра нового водогону по селі, для якого було придбано водопровідні труби, зго­ни, стики, проведено земляні роботи, відремонтовано башню Рожновського.

В адмінприміщенні старостату, де також розміщуються ФАП і бібліотека встановлено твердопаливний котел,  димар, підключено ще одну кімнату до опалення, встановлено 2 нових радіатори.

Томашпільським комунальним господарством проведено поточні ремонти сільських доріг:  завезено 600 тонн щебеню, прогрейдеровано 20 км доріг, завезено 27 машин жерстви (3000 т), а також Томашпільським райавтодором прогрейдеровано та підсипано 1 км дороги.

Встановлено ринви на будинку культури та адмінбудинку старостату.

За кошти громади придбано мікроавтобус Ford, який щоденно курсує за маршрутом «Томашпіль-Горишківка» та, крім громадян, здійснює підвіз дошкільнят до Томашпільського дитсадка.

Проведено ремонт криниці загального користування по вул. Руданського. Замінено 87 ламп вуличного освітлення та 3-охфазний лічильник на водокачці.

Проведено поточні ремонти в будинку культури, бібліотеці, адмінприміщенні, пам`ятника загиблим воїнам-односельчанам,                                 упорядкована братська могила, придбано інвентар для пожежного щита, відремонтовано  бензотример та бензопилу. Закуплено канцтовари та проведено передплату на періодичні видання.

Надавалась одноразова матеріальна допомога на поховання та лікування, надано пайки до Дня людей з інвалідністю, грошова допомога воїнам-інтернаціоналістам,  учасникам антитерористичної операції.

Крім бюджетних коштів надавалась спонсорська допомога ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» (45тис.грн), ФГ «Галуша С.С.» (1000 грн), ФГ «Момот В.М.» (1500 грн).

Село Нетребівка.

Проведено поточні ремонти доріг: прогрейдеровано вулиці Криворучка, Черняховського, Подільська, Шевченка, Садова, Сонячна, Польова. Завезено 600 т щебеню на вулиці Подільська, Криворучка, Черняхівського, Шевченка, Садова, Молодіжна. Прогрейдеровано коротку дорогу через поле до Томашполя, частково всипано жерствою.  Розпочато роботи з капітального ремонту дорожнього покриття центральної вулиці Гагаріна (720 м, вартістю 1495,4тис.грн.), яку навесні планується встелити асфальтом. У зв`язку із критичним станом дороги до Гнаткова було виділено 100 тис.грн. Службі автомобільних доріг у Вінницькій області як співфінансування для поточного ремонту.

13-го травня, у День матері,  відбулося відкриття дитячого ігрового майданчика. Перед входом до майданчика гарно оздоблено клумби, на них висаджені різнокольорові квіти та декоративні дерева, які стали  окрасою цього майданчика. Вздовж  паркану  встановлені 4 лавки.

1 вересня стало святом не лише для дітей шкільного віку, але й для маленьких вихованців Нетребівського дитячого садочка «Берізка», адже їх зустріли нові стіни коридорів, нова підлога, повністю оновлена кухня. Також було проведено ремонт кабінету завідувача та кладовки, оновлено паркан дитячого майданчика.

Розпочато капітальний ремонт будинку культури: замінено всі вікна та двері на енергозберігаючі, частково замінено дах та повністю покрито антикорозійним покриттям, встановлено ринви, капітально відремонтовано 3 східні площадки, замуровано та поштукатурено 6 вікон. Створено бенкетний зал на 100 осіб з окремим входом. На ці роботи витрачено 455 тис. грн.

З ініціативи старости та за фінансової підтримки земляка Володимира Маслія проводились роботи з облаштування джерела. Тут збудовано гранітну стіну, залито площадку та встановлено 2 бетонних жолоби. Роботи будуть завершені в наступному році.

Найкращим дарунком нетребівчанам став мікроавтобус, який курсує майже щодня до Томашполя. Діти тричі на тиждень відвідують Будинок дитячої творчості.

Тривали роботи з будівництва водогону. В цьому році прокладено ще 5 км. Крім бюджетних коштів в розмірі 550 тис.грн., 117 тис. грн. виділено ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля».

Надавалась одноразова матеріальна допомога на поховання та лікування, надано пайки до Дня людей з інвалідністю, грошова допомога   учасникам антитерористичної операції.

Протягом року замінено 11 ламп вуличного освітлення, замінено 3 щити обліку вуличного освітлення.

Село Ракова.

Проведено ремонтні роботи в адмінприміщенні старостату та прилеглої території: перемуровано мур, облаштовано площадку тротуарною плиткою, встановлено металеву огорожу та три лавки, зроблено капітальний ремонт трьох кабінетів, придбано жалюзі на 8 вікон. Встановлено котел на твердому паливі, зроблено опалення, обладнано внутрішню вбиральню та каналізацію.

З 1 вересня радістю для батьків і дітей в с. Ракова став початок роботи вже оновленого дитсадка «Сонечко», що знаходиться в приміщенні загальноосвітньої школи. Тут зроблено капітальний ремонт внутрішньої вбиральні, туалет облаштовано унітазами для менших і старших діток, встановлено пісюар для хлопчиків. Також придбано двоє сучасних дверей, зроблено ремонти в їдальні і в спальній кімнаті. А на ігровому майданчику, навколо якого встановлено різнокольорову огорожу, оновлено гойдалки і каруселі.

Встановлено вуличні вбиральні біля адмінбудинку та Будинку культури, придбано жалюзі в бібліотеку на 4 вікна і на 2 – в Будинок культури, також тут замінено 10 вікон. Виготовлено та встановлено ринви на приміщенні обрядового залу, адмінбудинку старостату та Будинку культури;

Капітально відремонтовано 773 метри вулиці Центральна, на якій прокладено асфальтне покриття (роботи продовжаться в наступному році). Прогрейдеровано та всипано гранітним щебенем частину вулиці Зарічна.

Протягом року замінено 56 ламп вуличного освітлення, встановлено 5 ліхтарів по вул. Зарічна та 450 метрів електрокабеля, замінено 2 лічильники та 7 щитів обліку вуличного освітлення.

Крім бюджетних коштів, надавалась спонсорська допомога ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» (90,5 тис.грн.), ПСП «Горизонт» (керівник Гаврилюк В.А., 1000 грн.), ФГ «Нива» (керівник Гороховий В.В., 500 грн.), ФГ «Дагор» (керівник Горохова Г.Т., 1000 грн.).

Президент, Кабінет Міністрів та Верховна Рада розуміють, що, передавши владу на місця реально, дають можливість створити потужні місцеві громади, які забез­печують зовсім інший темп розвитку, вирішують про­блеми громадян безпосередньо на території громади.

Децентралізація – це величезні можливості та перспективи, але їх можна втратити, якщо зволікати! І дуже приємно, що ще 8 сільських рад, а це  Антонівська,  Пилипи-Борівська, Жолоб`янська, Рожнятівська, Яланецька, Пеньківська, Паланська та Кислицька сільські ради, надали згоду на добровільне приєднання до Томашпільської ОТГ. Переконаний, що стимулом до цього були саме позитивні результати нашої роботи протягом 2017 року.

На завершення дякую  моїй команді, виконавчому комітету,  депутатам  селищної ради, керівникам  підприємств, установ та організацій,  громадським організаціям, всім  жителям  нашої громади, хто  підтримував  і допомагав  селищній раді у  виконанні  заходів  по соціально-економічному розвитку, хто не словами, а справами  доводив  свою небайдужість, за розуміння і співпрацю задля розвитку нашої громади, її розквіту і подальшого руху вперед до кращого і щасливого майбутнього.

Сподіваюсь на  подальшу  співпрацю  і  взаєморозуміння  з кожним жителем, активність  і свідомість  громадян. Хто йде вперед, той має результат.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь