A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

Дата: 30.01.2018 09:43
Кількість переглядів: 962

100 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Бій під Крутами тривав 5 годин між кількатисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з чотирьох сотень київських студентів, учнів київськиї гімназій, курсантів військових училищ і бійців вільного козацтва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.


Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».
Щоб віддати данину пам’яті загиблим героям, згадати далекі вже роки, що й досі бережуть у собі біль  втрати рідних і близьких, горе, кров і смерть,  на центральній площі Томашполя зібралися  жителі селища,  працівники установ, організацій, закладів райцентру, воїни- атовці, школярі -старшокласники Томашпільської школи-гімназії.
Хвилиною мовчання вшанували присутні полеглих воїнів, а потім до підніжжя меморіального пам’ятного знака «Борцям за свободу і незалежність України»лягли вінки, гірлянда слави та живі квіти від усіх, хто зібрався в цей день на площі селища.
Звертаючись  до учасників мітингу-реквієму, селищний голова Валерій Немировський  сказав: 
-    29 січня 2018 року ми вшановуємо пам’ять героїв Крут, які 100 років тому своїми грудьми захистили українську державу. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. 
Звернувся він і до воїнів АТО зі словами вдячності  за  мирне небо над головою, тепло і спокій у наших домівках. 
Голова районної спілки «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО в Томашпільському районі» Сергій  Жмуд  подякував усім томашпільчанам за допомогу у збиранні теплих речей та продуктів харчування для захисників, які на даний час внаслідок ротації перебувають на Кримському перешийку у м.Чонгар. Він вручив прапор з підписами захисників керівнику будинку дитячої творчості Мирославі Олійник  як знак вдячності за дитячі сувеніри, вироби, що є сильною моральною підтримкою для бійців.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь