A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Останній шлях Кобзаря

Дата: 31.05.2017 11:14
Кількість переглядів: 853

30 травня в Томашполі побував з презентацією двох філателістичних експозицій «Останнім шляхом Кобзаря» та  «Україна – козацька держава» - 

Олександр Володимирович Канівець, відомий філателіст, член Київського товариства Асоціації філателістів України, громадський діяч, член Асоціації випускників юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.
Громадський діяч в ході філателістичних естафет колекціонує унікальний матеріал, який є неоціненним внеском у вивчення та популяризацію історії та культури рідного краю. Дух величного генія Тараса Григоровича Шевченка, героїчні сторінки історії українського козацтва - все це збережено та відтворено в матеріалах філателістичних зібрань.
З групою однодумців О.В. Канівець досконально вивчив маршрут, яким, виконуючи останню волю поета, друзі везли його тіло на перепоховання.
Цей маршрут – зі Смоленського цвинтаря у Санкт-Петербурзі через російські міста Твер, Москву, Серпухів, Тулу, Орел, Кроми, Севськ та українські – Глухів, Кролевець, Батурин, Ніжин, Носівку, Козелець, Бровари до Києва. Звідти – пароплавом до Канева, в якому на Чернечій горі Шевченко знайшов вічний спокій.
Для кожного з перелічених міст були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями. Під час маршруту здійснювалося спецпогашення конвертів у кожному місті та містечку відповідно до дати і навіть години перебування в ньому траурної процесії 150 років тому. Поштова кореспонденція (спецконверти з наклеєними відповідно до тарифів на пересилання тематичними марками) відправлялася адресатам, з якими було домовлено про повернення її ініціатору проекту О. Канівцю  для формування цієї унікальної філателістичної колекції.
На виставці представлений особливий предмет – посмертна маска Кобзаря, яка органічно доповнює ідею втілення останнього шляху українського пророка на батьківщину. 
Після перегляду виставки відбулось покладання квітів до погруддя Т.Г. Шевченка. А селищний голова Валерій Немировський вручив гостеві на пам`ять про селище ювілейну миску виготовлену до 400-річчя Томашполя.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь