A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ПРАЦЮВАТИ ЯК ДЛЯ СЕБЕ…

Дата: 11.10.2016 16:39
Кількість переглядів: 875

Нещодавно в Томашполі побував кореспондент газети "ВІННИЧЧИНА". Пропонуємо вашій увазі його статтю.


Кожного разу, приїжджаючи до цього невеличкого селища, не перестаю дивуватись змінам ,які тут відбуваються. Ось на клумбах вздовж доріг і тротуарів висаджено тисячі тюльпанів і троянд. Ось ремонтники завзято асфальтують дороги. Наступного разу, дивлюсь , вже встановлено баки для сміття. Ще через кілька місяців - реконструйовано центральну площу, на якій справжньою окрасою став фонтан із підсвічуванням.... Словом, Томашпіль живе, працює, розвивається із кожним днем стає дедалі привабливішим.
- Хотілось зробити щось для селища, пояснює своє бажання стати лідером територіальної громади її нинішній голова Валерій Немировський. - Конкурентів було аж 12 осіб, але люди довірили цей пост мені ,тому досі намагаюсь виправдовувати їх довіру...
- Спочатку було здійснено грошову оцінку землі, - розповідає Валерій Федорович про свої перші кроки на посаді селищного голови. - Це одразу збільшило річні доходи до місцевого бюджету на півтора мільйона гривень. Потім взялись за реконструкцію центральної площі, ремонт доріг, брали участь у різноманітних конкурсах. Таким чином було заасфальтовано 3,5 км дороги та повністю реконструйовано місцевий дитсадок. У ньому не лише замінено всі вікна й двері, утеплено дах ,а навіть встановлено сонячні батареї, що дозволяє кожної години отримувати 4 кВт електроенергії. А у зв`язку з утепленням маємо можливість економити тільки за опалювальний сезон 11 тисяч кубів газу, а це ж гроші, та ще й які. Потім брали участь в обласному екологічному конкурсі й виграли для місцевого комунгоспу сміттєвоза (до речі в цьому році виграли ще одного). Також придбали цілий ряд техніки: автомобіль КАМАЗ, автогрейдер, УАЗ для ритуальних послуг, бульдозер, трактора з ножем і щіткою для очищення вулиць тощо, не кажучи вже про бачки для сміття ,яких закуплено більше сотні.
- Однак особливо вдалим для селищної ради став нинішній рік. За цей час на оновленій площі було відкрито фонтан, уведено в експлуатацію 8-квартирний будинок, до якого облаштовано під`їзний шлях та наведено порядок на сміттєзвалищі. Крім цього, у планах місцевої влади до кінця року повністю завершити асфальтування всіх прибудинкових територій. Йдеться, зокрема, про багатоквартирні будинки. Таких у Томашполі близько трьох десятків ,причому дві третини обсягів робіт вже виконано. Так само до холодів і снігу планують завершити ямковий ремонт усіх доріг. Таких із 30 кілометрів залишилась лише 10 частина. Налагоджено в селищі не лише регулярне вивезення побутових відходів, а навіть його часткове роздільне складування. Тут томашпільчанам прийшло на допомогу вінницьке підприємство "Подільська Січ".
- З ними ми співпрацюємо вже три роки. Вони нам безкоштовно надали спеціальні сітки ,які стоять поряд з баками для сміття. У ці сітки жителі селища кидають пластикову тару, а в баки - решту відходів. Потім весь пластик вивозиться. Нам така співпраця вигідна, оскільки, по-перше, не забруднюється довкілля. І по-друге, ми не тратимось на транспортування відходів. А загалом, тариф на вивезення сміття складає на місяць лише 4,8гривнів з людини. Я розумію, що за нинішніми мірками ціна занадто низька, але ми свідомо її не підіймаємо, щоб люди не викидали відходи деінде.
- Важко було вчити людей поводитись зі сміттям саме таким чином?
- Знаєте, коли поставили сітки, а потім почали вчасно забирати викинуте, то жодних проблем не було. Всі все одразу зрозуміли... Тепер ось хочемо ще й запровадити збір паперу - поставити ще одну ємність для паперових відходів.
- Кажуть, що бюджетна децентралізація дала в руки місцевим органам влади додаткові фінансові важелі. Ви вже відчували її позитивні наслідки?
- Лише від реалізації акцизних товарів селищний бюджет впродовж року збагатився на мільйон гривень. Щомісяця маємо понад планових 270-280 тисяч гривень. От звідки кошти на асфальтування, освітлення, ремонт парканів і так далі.
- А як з об`єднанням територіальних громад? Не боїтесь втратити владу?
- Навпаки. Наша селищна рада хоч нині готова приєднати до себе всі навколишні населені пункти. Щоправда, із шістнадцяти сіл створити одну об`єднану територіальну громаду дали згоду лише жителі Ракової, Горишківки та Нетребівки. Документи вже подані до ЦВК, і чекаємо на їхнє рішення.
- А ви вже прораховували, що об`єднання дасть вашим громадам у матеріальному вираженні?
- Думалось і передумалось... Про акциз я вже казав. А тепер, для прикладу, візьмемо податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Так от, у нас працює ТОВ "АК "Зелена долина". Коли ми об`єднаємось, нам віддадуть 60% виплат із їхнього ПДФО. Зараз виплати йдуть до районного бюджету, а підуть до селищного - 11,4 млн. грн. Плюс 60% від ПДФО самого селища - це ще 5 млн. грн. Уявляєте? І все це ми будемо мати після виборів. Крім цього, держбюджет виділятиме додаткові кошти для на розвиток інфраструктури. Я так собі прикидав йдеться не багато не мало, а про 12-13 млн. грн. Про що говорити більше - і так все зрозуміло. Однозначно - потрібно об`єднуватись.
- А що буде із тими селами, які до вас приєднаються?
- Їхні бюджети ми не зачіпаємо. А от кошти, які надходитимуть на розвиток із держбюджету, розподілятимуться за кількістю жителів. Таким чином я планую отримати на ці села додатково отих згадуваних 12-13 млн. грн. і розподілити поміж громадами на кожного мешканця.
- Очевидно ви вже маєте план розвитку приєднаних територій?
- Ми знаємо проблеми кожного населеного пункту і все це вписали в перспективний план розвитку. Одним потрібен водогін довжиною 6 км. Іншим відремонтувати дорогу. Ще іншим - освітлення. Тому, коли з`являться обіцяні кошти, в першу чергу, візьмемося за вирішення саме цих проблем, будемо підтягувати їхні громади. Головне, люди мають відчути користь від об`єднання.

 

Олег Кривоніс

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь