A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Томашпіль святкував свій ювілей

Дата: 31.08.2016 16:42
Кількість переглядів: 890

Томашпіль – невелике містечко, районний центр  на півдні Вінниччини -  відзначило свій гарний ювілей – 400 років. Саме стільки часу минуло відтоді, як 17 серпня 1616 року з’явилася перша письмова згадка про  те, що на високих берегах маленької тихоплинної річечки, яка в’ється глибокою улоговиною, звелися вежі замку польського магната Яна Замойського і що землі навколо він подарував своєму синові Томашу. Назвали поселення на його честь Томашполем. Назва прижилася, селище розросталося, розвивалося. Тут протягом чотирьох століть народжувалися нові покоління, трудилися, уживалися, спільно ділили радість і смуток люди різних національностей.  І ось цьогоріч Томашпіль – сивий і старий, але все ж  молодий духом і виглядом – 28 серпня в день Успіння Пресвятої Богородиці святкував свій ювілей. 
Підготовка до свята тривала більше півроку і врешті завершилася величезним святом –  святом  усіх поколінь, святом тих, хто сьогодні проживає у селищі і тих, хто волею долі живе в інших краях, але не забуває колиски свого дитинства, столиці свого роду, тих, хто приїхав сюди в різні часи і для кого воно стало рідним і близьким.  Саме вони: Марія Добрянська - єдина з п’яти живих ще учасників бойових дій ІІ світової війни – жителів селища (їй напередодні виповнилося 90 років!), воїни-інтернаціоналісти, чорнобильці, АТОвці, жителі, нагороджені за сумлінну працю і заслуги перед районом, відомі вчені, науковці, посадовці, чиї високі успіхи поїв своїм соком Томашпіль, золота гордість школи і спортивна слава краю, представники різних мистецьких напрямків і культури, вихованці ДНЗ «Сонечко» та ще зовсім маленькі громадяни  селища у дитячих  візочках  - пройшли святковою колоною по оновленій центральній площі.
Привітати Томашпіль і томашпільчан з ювілеєм приїхало чимало гостей. На святковій сцені разом із селищним головою Валерієм Немировським – голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, митрополити Вінницький і Барський Симеон та Мог- Подільський і Шаргородський Агапіт, депутат Верховної Ради України Іван Спориш, голови Томашпільської райдержадміністрації Олександр Закорченний і районної ради Дмитро Коритчук, мер міста Чернівці Олексій Каспрук, чиє родове коріння міцно пов’язане з  Томашпіллям, священики різних конфесій селища. До них і всіх присутніх із вітальним словом звернувся селищний голова Томашполя. Привітав земляків та зачитав вітальні адреси  від голови Верховної Ради України Андрія Парубія і обласної влади Анатолій Олійник, подарунки вручили святі отці та Іван Спориш.
Чималій когорті знатних гостей  та учасників свята селищний голова теж вручив  ювілейні подарунки – книгу « Томашпільщина. З давніх часів до наших днів. З історії Поділля і Придністров’я» - фундаментальне дослідження місцевого краєзнавця, вчителя історії Івана Бабія, головним спонсором видання  якого стала Селищна рада, та сувенірну таріль, виготовлену місцевим художником-скульпторем Анатолієм Козачуком. Самого ж автора він відзначив Грамотою та грошовою винагородою.
Подарунки вручені також найстарішому жителю селища Олександру Ярошу -1919 року народження, Марії Добрянській з нагоди 90-річчя, єдиній у цьому навчальному році золотій медалістці Томашпільської школи-гімназії Тетяні Сірант, нині студентці одного з київських вишів. Нагороди удостоєно й 2 матері-героїні: Ганну Пекурару, яка народила 3 і виховала 13 нині вже дорослих дітей, та наймолодшу в селищі матір-героїню Наталію Цимбалюк, яка народила і виховує  шестеро дітей.
А площа тим часом наповнювалася все більшою кількістю людей, які мали можливість оглянути ретровиставку «Історія Томашполя в світлинах земляків» та познайомитися з історичними «біографіями» організацій, підприємств, установ селища, доторкнутися до минулого пам’яттю, а подекуди й руками (коли розглядали експонати, наприклад, пов’язані з розвитком електрозв’язку). Вони відкривали для себе імена народних умільців, які виставили свої роботи на суд громадськості, милувалися неповторною красою народного рукомесництва.
Для дітей на святі працювали атракціони, продавалися різні ласощі. Від селищного голови - для них і для дорослих – роздано 1500 порцій морозива,  що було не зайвим у гарячу літню днину. Смакували  всі й святковим духмяним короваєм – витвором мистецтва пекарів. 
Завершилося свято грандіозним концертом, головним спонсором якого стало ТОВ «АК «Зелена долина», а також небайдужі томашпільські підприємці, фермери і в якому взяли участь відомі вінницькі артисти та всеукраїнський кум, народний артист України Микола Янченко. Із завмиранням духу стежили глядачі за феєричним виступом театру вогню «Dozori».  Ще довго після завершення програми свята не розходилися люди з площі. Ділилися враженнями, спілкувалися з друзями. Емоцій вистачало всім, отже, свято вдалося і це найголовніше. Тож крокуй, славне місто Томашпіль, у нове століття і хай буде воно щасливим і успішним! 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь