A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

День закінчення Другої світової війни

Дата: 02.09.2022 10:18
Кількість переглядів: 570

 Офіційна і загальновизнана дата завершення Другої світової війни - 2-е вересня 1945-го року. У цей день рівно у 9-й годині і 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини - Японії. Це сталося на борту американського лінкора ББ-63 «Міссурі».

Цьому передувало зроблене раніше офіційне повідомлення японської влади від 14-го серпня, в якому вони брали умови капітуляції за формулою Потсдамської конференції без будь-яких поправок і застережень. Взагалі то Японія погодилася на капітуляцію ще 10-го серпня, але з умовою збереження структури імператорської влади в країні. Дещо раніше - 6-го серпня 1945 го року, союзними військами Сполучених Штатів Америки вперше в історії людства була скинута перша атомна бомба і  японське місто  Хіросіма було практично знищено. 8-го серпня СРСР офіційно оголосив війну Японії, а 9-го серпня друга американська атомна бомба ще більшої потужності була скинута на  портове місто  Нагасакі, розташоване на заході острова Кюсю, яке було практично стерте з лиця землі. Чи варто говорити про те, що відчував імператор Японії, котрий мав глибоку довіру з боку переважної більшості своїх підданих, погоджуючись на беззастережну капітуляцію?... Однозначний факт - це було мудре рішення, яке сприяло і збереженню його народу, і збереженню культури, і держави як такої.
Цей історичний Акт про капітуляцію підписали з боку Японської імперії начальник генерального штабу Умедзу Есідзіро і міністр закордонних справ Сігеміцу Мамору. З боку переможців були представлені: генерал армії США Дуглас Макартур як Верховний головнокомандувач союзними арміями; Кузьма Дерев’янко генерал-лейтенант, родом з України,  офіційний представник Радянської сторони; Брюс Фрезер - адмірал Великобританії; Честер Німіц - адмірал флоту США; генерал Жан Філіп Леклерк з боку звільненої Франції та інші.
Всі формальності були залагоджені, і світ вийшов зі становища, в якому перебував протягом багатьох  довгих, болісних і неймовірно кровопролитних років. Жах Другої світової війни залишився позаду.  
Здавалося, що світ більше ніколи не повторить подібного, що гасло «Ніколи знову» стане головним у світовій домовленості. Але, на жаль, цього не сталося. У центрі Європи у 21 сторіччі – знову кривава підступна  війна. Розв’язала її росія проти України, цинічно використовуючи пам'ять і терміни Другої світової війни. Росія робить все, щоб люди знову переживали жахи, які світ бачив 80 років тому. Для країни-агресора, що протягом останніх років плекає культ війни, збройні конфлікти є рушійною силою.  І навіть  пам'ять про Другу світову війну та її жертви не стримує імперських мрій путіна. Та ворог дуже помилився щодо України, її народу. Це доводять Українські збройні сили, весь народ України  уже протягом 6 місяців даючи гідну відсіч озвірілому ворогу – рашисту. Україна вистоїть! Ми сильні духом та підтримкою демократичних держав   і народів світу! Перемогли нацизм – переможемо й рашизм!
З Днем закінчення Другої світової війни!  Зі святом!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь