A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Хрещення Господнє

Дата: 19.01.2016 22:24
Кількість переглядів: 728

Хрещення Господнє – третє і найбільше свято різдвяно-новорічного циклу. У народі його ще звуть Йорданом. У цей день у всіх православних церквах відбуваються урочисті богослужіння, які завершуються освяченням води.

Урочисте богослужіння пройшло 19 січня і в Свято-Успенському храмі смт. Томашполя, після якого віряни разом з настоятелем о. Михаїлом вирушили хресною ходою до місцевого ставка, де мав відбутися обряд освячення води в природній водоймі. Місце для проведення цього урочистого дійства підготували заздалегідь працівники Томашпільського комунального господарства: розчистили під’їзди, вирізали у товстому льоду 10-метрового хреста, підсипали дно та встановили зручні східці. До слова, з легкої руки нинішнього селищного голови Валерія Немировського у Томашполі уже склалася традиція проводити на ставку обряд Водохреща і 5 років підряд томашпільчани, і не тільки вони, а й гості селища та жителі з навколишніх сіл охоче беруть активну участь в урочистому святкуванні.

З хоругвами та піснеспівами кілька сотень прихожан прийшли до місця урочистого дійства. І хоч надворі потріскував хрещенський морозець, а вітер-сіверко раз по раз налітав, шарпаючи за одяг, розгойдував крони велетенських верб та нагинав очерети, людському потокові ніщо не змогло завадити вислухати святкову відправу і повчальну проповідь священика, після чого густо скропив він і водичку, яку люди принесли на освячення, і їх самих. А тоді освятив і воду ставка. З того моменту стала вона цілющою. Спробувати її дивовижну силу зважилися спочатку найсміливіші. Серед них селищний голова Томашполя Валерій Немировський, завідувач Томашпільського ДНЗ «Сонечко» Олена Годна, начальник відділу фізичної культури і спорту РДА Григорій Слободян. До них долучилося багато молодих людей, юнаків, дівчат, скупалися навіть малята.

Всіх, хто прийшов на свято Водохреща, селищний голова запросив на частування. Їх чекали тут же на березі ставка 160 л гарячої смачної рибної юшки та 100 л ароматного глінтвейну. Смакували гостям і гарячі рум’яні пончики. Вправно обслуговували людей молоді куховарочки з ДНЗ «Сонечко».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь