A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Шановні жителі району, Томашпільської об’єднаної територіальної громади!

Дата: 23.03.2017 08:00
Кількість переглядів: 726


Ця стаття – наша відповідь на матеріали статті «Доля лікувальних закладів району залежить і від органів місцевого самоврядування», яка надрукована в районній газеті «Томашпільський вісник» за 17.03.2017 року.

В ній зазначено, що Томашпільська об’єднана територіальна громада не забезпечує дофінансування центральної районної лікарні та районного центру первинної медико-санітарної допомоги, у зв’язку з чим, як інформували учасників апаратної наради і всіх жителів району головні лікарі цих закладів, доведеться скорочувати відділення в лікарні, обмежити видачу пільгових рецептів для жителів громади. До речі, на цю важливу для всіх нараду запросили багатьох керівників районних служб, але не запросили очільників обох об’єднаних територіальних громад – ні Томашпільської, ні Вапнярської.


Щоб прояснити ситуацію, Томашпільська ОТГ подає повну інформацію про фінансування закладів охорони здоров’я, які знаходяться на її території, але які на сьогодні не передані до комунальної власності громади. Як того вимагає «Бюджетний кодекс України», відповідно до якого розпорядником бюджетних коштів є районна державна адміністрація, згідно з «Бюджетним кодексом України» на утримання медичних закладів на території ОТГ запланована медична субвенція з державного бюджету на 2017 рік, яка спрямовується на видатки для оплати поточних видатків, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, у розмірі 5 млн 849 тис 300 грн. Нині Томашпільська ОТГ налічує 7427 жителів, держава виділила у вигляді субвенції на кожного жителя на обслуговування сімейною медициною 315 грн., ЦРЛ – 473 грн., тому і запланована державою така медична субвенція: на первинну медицину - 2 млн 339 тис 720 грн., на районну лікарню 3 млн 509 тис 580 грн. За січень-березень 2017 року перераховано на ЦРЛ 730 тис 830 грн. і на сімейну медицину – 355 тис 828 грн., тобто всі кошти, які поступили з державного бюджету згідно з поданими цими закладами заявками, що мали забезпечити зарплатами медпрацівників, вартість медикаментів та харчування, перераховано цілком і повністю. Крім того, на 2017 рік запланована додаткова дотація з державного бюджету на інші видатки (медикаменти, комунальні послуги), медичних закладів у сумі 1 млн. 47 грн., в тому числі на сімейну медицину 400 тис. 59 грн, на ЦРЛ – 600 тис. 88 грн.
За січень-березень перераховано відповідно до кошторисів та поданих ними заявок на сімейну медицину – 70 тис. 700 грн. на ЦРЛ – 150 тис. 28 грн.
Також, згідно з рішенням сесії селищної ради від 9 лютого 2017 року №60 на підтримку Програми «Гіпертонія – стоп», спрямованої на 50% здешевлення ліків для хворих гіпертонією, на 1 півріччя 2017 року, виділено додатково 46 тис. 500 грн. (на рік заплановано 93 тис. грн.).
На опалення ЦРЛ в районному бюджеті протягом опалювального сезону, на електроенергію на природний газ потрібно було і закладено 2 млн. 241 тис. 910 грн., зокрема на оплату теплопостачання 1 млн. 516 тис 500 грн., оплата електроенергії 448 тис 242 грн. і газу 237 тис 168 грн. З таким «хазяйнуванням» звичайно не вистачить коштів на харчування хворих. 
Зверніть увагу і на те, що заплановано на медикаменти та перев’язувальні матеріали 1 млн. 350 тис. грн., предмети, обладнання, матеріали, інвентар – 1 млн. 300 тис. грн, а люди продовжують сплачувати благодійні внески (хоч медицина безкоштовна).
Стосовно харчування у медичних закладах. Оскільки вони на сьогоднішній день є власністю районної ради, згідно з Законом харчування в них забезпечується коштами з районного бюджету. Я, як селищний голова, виступав з приводу цього на одній з сесій районної ради і пропонував створити робочу групу для того, щоб з’ясувати, чому ЦРЛ не вистачає коштів, запланованих районним бюджетом, і що треба зробити, щоб ситуацію виправити. Але очільники району не відреагували на пропозицію, комісію не створено, питання зависло.
Помиляються головні лікарі, говорячи, що керівники об’єднаних територіальних громад «зобов’язані дофінансовувати медичні заклади», але поки вони знаходяться у власності районної ради відповідальність за їх дофінансування лежить на розпорядникові коштів районного бюджету – голові РДА. Та все ж якщо потрібне дофінансування, то в районному бюджеті є близько 6,5 млн. грн. вільних залишків, які перейшли з 2016 року і є пропорційними залишками і Томашпільської, і Вапнярської об`єднаних громад. Пропонуємо саме ці кошти в першу чергу спрямувати на дофінансування.
Тож доведеться голові райдержадміністрації дійсно приймати радикальні заходи, аби вберегти цілісність району і ліквідувати всі ризики, що виникли в галузі охорони здоров`я. А ще краще було б, якби районна влада шукала шляхи компромісу у вирішенні складних проблем, задля покращення добробуту, умов проживання, для розвитку територіальних громад, а не шукала «гачків», особливо тепер, коли процес об’єднання тільки розпочався, коли ще стільки законодавчо невпорядкованих проблем. А то складається враження, що Президент України, Прем’єр-міністр агітують за об’єднання громад, переконують у перевагах об`єднання, а влада на місцях діє всупереч їх рекомендаціям і волі людей.


Cелищний голова                 Немировський В.Ф.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь