A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Презентація книги  відбулася

Дата: 14.11.2016 11:30
Кількість переглядів: 1119

Важлива з погляду наукового, патріотичного, культурно-мистецького значення подія відбулася 10 листопада 2016 року в Томашполі. Того дня шанувальники історії рідного краю, ті, хто цікавиться першовитоками нашого сьогодення і майбутнього, зібралися в актовому залі районного будинку дитячої творчості на презентацію книги місцевого краєзнавця, колишнього вчителя історії І.П. Бабія з промовистою назвою «Томашпільський край: від давніх часів до наших днів. З історії Поділля та Придністров’я».
- Книга, про яку сьогодні піде мова, видана в ювілейний для селища рік, коли виповнилося 400 років від часу першої письмової згадки про Томашпіль. І та величезна праця, яку автор вклав у неї, заслуговує найвищої похвали, адже  це перше фундаментальне дослідження нашої з вами історії, нашого минулого, без знання якого нема майбутнього,- сказала, відкриваючи захід, секретар виконкому Томашпільської селищної ради Інна Шклярук і від імені селищного голови Валерія Немировського, від депутатів  і виконкому селищної ради подякувала І.П.Бабію за такий неоціненний подарунок до дня народження селища.  
У книзі подано величезний масив історичного матеріалу, який автор опрацьовував протягом не одного десятиріччя. Тут використано історичні документи з різних архівів не лише українських, але й зарубіжних, мемуари,  дослідження науковців, праці видатних українських, польських, румунських учених , на які він посилається, наводяться артефакти, які по краплині збирав, вгамовуючи інтерес до далекого і вже навіть не такого й далекого минулого, які бентежили розум спонукали до нових пошуків.
Саме на таких особливостях книги наголошували учасники заходу у своїх виступах під час обговорення цього унікального дослідження. Саме  тому із закликом продовжувати розпочату Іваном Петровичем справу вивчення історії свого краю, роду і родини,  свого села і селища звернулася до учнів Томашпільської школи-гімназії, до всіх присутніх у залі Марія Дейдиш – керівник народної хорової капели «Відлуння» районного будинку культури.   Щирі слова вдячності  за велетенський (безоплатний!) труд висловила автору (точніше, сімейному підряду Бабіїв – дідові,синові і внукові) його колишня учениця, а нині заступник директора з виховної роботи НВК «Томашпільська ЗОШ І – ІІІ ступенів - гімназія» Майя Шпикуляк. На спадкоємності поколінь у пошуковій роботі наголосила учитель історії, керівник краєзнавчого гуртка, завідувач шкільним музеєм Стінянської ЗОШ  Ліля Суботіна, адже отой вогник любові до історії, до пошуку істини, який горить у серці автора книги, передається  юним пошуковцям школи, де, до речі, в нелегкі  повоєнні роки він навчався. З щирим захоплення слухали учасники презентації автора – Івана Бабія, який зазначив:
- Історія нашого краю – це історія далекого минулого і сьогодення. Це історія трипільців, українців-русинів, миролюбних уличів та войовничих тиверців-слов’ян. Це історія Драгушова (Томашполя) і Прокопівців, це історія єврейських громад.
Історія кожного населеного пункту має свої чорні й білі сторінки, піднесення і падіння, велич і поразки… Кожен із нас пише власну сторінку в історії на тлі величезних втрат і руйнувань, яких зазнала наша спадщина у вирі бурхливих подій історії. Її належить повернути майбутнім поколінням. 
Він в свою чергу подякував  людям, які сприяли тому, аби книга побачила світ. Це депутати Томашпільської селищної ради і селищний голова Валерій Немировський, приватні підприємці Олександр і Дмитро Балинські з Томашполя, Герой України, засновник і президент групи компаній «ТЕРРА ФУД» Станіслав Войтович і генеральний директор ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» Юрій Мороз та інші.
Про те, що книга «Томашпільський край: від давніх часів до наших днів. З історії Поділля та Придністров’я» є першою спробою глибокого дослідження історії району повідав і її співавтор Сергій Бабій, син Івана Петровича, і попросив допомогти зі збором інформації про події, людей, які своїм трудом і подвигом прославили і прославляють рідний край. Адже залишилося ще чимало невідомих фактів з минулого і сьогодення, які чекають свого вивчення.
Цікаве, повчальне спілкування під час презентації доповнили виступи юних талантів селища – учнів Томашпільської музичної школи Владислава Юзвака і Михайла Бабія, дуету сопілкарів Владислава Ніякого і Станіслава Якубика, вихованців БДТ Марійки Олійник і Назара Андрущенка, які зачарували всіх виконанням вальсу, членів краєзнавчого гуртка Олега Дідура і Артема Явтуховського,які відтворили історичну подію – вручення князем Яном Замойським дарчої грамоти синові  Томашу на володіння селищем, що носить відтоді назву Томашпіль. Відеоряд про селище, підготовлений працівниками районної бібліотеки (директор Нагірняк В.П.), наочно доповнив розповіді про  позитивні зміни, що сталися в ньому за останні роки.
Ще довго після завершення презентації не розходилися люди, підходили до автора із запитаннями, пропозиціями. А це свідчить про те, що інтерес до книги, до історії  живий, що справа, розпочата І.П.Бабієм, матиме продовження. І це головне.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь