A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Селищний голова В.Ф.Немировський пройшов навчання у Фонді Ганса Зайделя

Дата: 02.12.2015 15:27
Кількість переглядів: 1036

  З 1992 року в Україні працює Представництво Фонду Ганса Зайделя, яке проводить величезну роботу з керівниками органів місцевого самоврядування, зокрема тими, що представляють громади малих міст і селищ, в напрямку сталого розвитку територій та активізації місцевих громад.

 З січня 2014 року у навчаннях, організованих Фондом, бере участь селищний голова Томашполя Валерій Немировський. За цей час він разом із колегами не тільки теоретично вивчав європейський досвід управління громадами, а й на практиці переконався у необхідності підвищення ефективності місцевого самоврядування через залучення громадян до управління територією, як це  застосовують зокрема в Німеччині. Результатом навчання, вважає селищний голова, є те, що досвід, отриманий від європейських партнерів, вдалося практично реалізувати під час написання проекту для залучення додаткових коштів у рамках Проектів Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Реконструкція даху, заміна системи опалення, встановлення енергозберігаючих вікон, дверей, сонячних батарей у дитячому садочку «Сонечко» дали можливість за два опалювальних сезони зекономити більше 11 тис.м куб газу, а селищній раді як представнику Томашпільської цілісної громади зайняти І місце в Україні в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування», який проводило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. Додаткові кошти вдалося залучити і беручи участь  в обласних конкурсах.

   А 26 – 27 листопада 2015 року представництво Фонду запросило В.Ф.Немировського на Міжнародну конференцію «Вибори відбулися. Що далі?», яка проходила в Одесі. На конференцію прибули учасники проектів – представники Фонду Ганса Зайделя та посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні, баварські та українські експерти з питань місцевого самоврядування, з Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, міські та селищні голови малих міст і селищ зі Львівської, Івано – Франківської, Чернігівської, Дніпропетровської, Вінницької, Тернопільської областей, представники громадських організацій цих регіонів.

  Тема конференції, як відзначає В.Ф.Немировський, вибрана не випадково, адже українська практика самоврядування свідчить, що разом зі зміною голови міста чи селища змінюється більшість персоналу місцевих рад, досвід попередників не береться до уваги, губиться великий масив напрацювань, гальмуються темпи підвищення якості життя, економічного, екологічного та соціального розвитку територій. Крім того, нині нові проблеми та перспективи відкриваються перед органами місцевого самоврядування у зв’язку з децентралізацією влади та об’єднанням громад тощо.

  Протягом двох днів ішла напружена інформаційна робота. З величезним інтересом учасники конференції слухали виступи проф., д-ра Юргена  Вальсхьофера, бургомістра у відставці, експерта Фонду, про роль малих міст та вплив асоціацій на ефективність місцевого самоврядування у Баварії, Андрія Кавунця, заступника виконавчого директора Вінницької обласної асоціації ОМС, про роль  регіональних асоціацій та досвід Польщі і поширення його в Україні, Ігоря Довірака, селищного голови Печеніжина з Івано-Франківщини, про перші кроки об’єднаних громад та інших.

  Такі конференції, на думку В.Ф. Немировського, допомагають чітко визначати орієнтири для руху територіальної громади вперед, бачити «дорогу», якою пройшли в країнах Європи, аби в себе реалізувати кращі європейські практики зі сталого розвитку територій, не витрачаючи дорогоцінний час на пошуки уже відомих шляхів, налагоджувати дієву взаємодію місцевої влади з громадою, бізнесом, громадськими організаціями, волонтерами для реалізації проектів розвитку.





 




 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь