A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

 «ТОМАШПІЛЬ МІЙ  КАЛИНОВИЙ! МОЯ ТИ ГОРДІСТЬ ВІКОВА!»

Дата: 25.08.2018 08:24
Кількість переглядів: 2906

  Саме під такою назвою наше рідне селище святкувало 402 річницю з дня першої письмової згадки в літописах. 22 серпня до Томашполя з’їхалися його сини та доньки з різних куточків України, завітали і гості з сусідньої Молдови, депутат Вінницької обласної ради, голова громадської організації «Життя та розвиток громад» Лариса Білозір, очільники територіальних громад Шпикова та Городківки, а також чимало жителів та гостей Томашпільської об’єднаної територіальної громади, аби у дружньому колі відсвяткувати чудову подію.

  А розпочалися урочистості з нагоди потрійного свята – 27 річниці незалежності України, Дня прапора та Дня селища Томашпіль на центральній площі селища. Тут розташувалися фотозони, які підготували до свята громади району, тут звучали вітальні слова селищного голови Валерія Немировського, керівників Томашпільщини та депутата Верховної ради України Івана Спориша, тут відбулося урочисте піднесення жовто-блакитного стягу нашої держави та прапора селища Томашпіль, тут були нагороджені державними та районними відзнаками представники громадськості, і саме тут всі бажаючі мали змогу долучитися до символічного флешмобу, запустивши в небо блакитні та жовті кульки, як символи нашого прапора.
  А далі звуки духового оркестру Томашпільської дитячої музичної школи запрошували гостей та всю томашпільську родину до «Містечка майстрів», що розташувалося біля Будинку дитячої творчості. Тут були розміщені виставкові  експозиції    підприємств  та колективів  Томашполя, творіння народних умільців об’єднаної громади. Кожна «світличка»  неповторна і цікава. Кожну з них відвідав очільник громади Валерій Немировський, який вручив колективам та майстрам Подяки селищної ради.
  А на стадіоні «Колос» уже ніде було й голці впасти. Організатори подбали про всіх: для найменших - цікаві розваги з мультяшними героями, атракціони та конкурси, для молоді – селфі-зони, а для всіх присутніх – дуже цікава концертна програма.
  Розпочалася вона із внесення державного прапора України. У прапороносній групі гордість нашого селища, вихованці дитячо-юнацької спортивної школи, учасники міжнародних змагань та їх тренер Сергій Водянюк. З нагоди річниці незалежності України та дня селища Томашпіль відбувся парад дитячих візочків, у якому крокували родина Пшеничних з синочком Михайликом, Юлія Трачук  з синочком Матвійчиком, подружжя Руслани та ігоря Мазурів з донечками Анечкою та Таїсією. 
  У святковій колоні можна було побачити і «щастя, помножене на двох» - двійнят та близняток Даринку та Крістінку Колісників, Іринку та Юлечку Дзядевичів, Назарчика та Макара Джосанів, Матвійчика та Меланію Цізарів, Назарчика та Дмитрика Майстрів, Софійку та Полінку Колесників, Марійку та Даринку Слободян, що міцно тримали долоню своїх найрідніших людей – батьків, дідусів, старших братиків та сестричок.
  Бурхливими  оплесками вітали присутні вихованців Будинку  дитячої  творчості:  хореографічні  колективи   «Шарм», «Імпульс», «Росинка»; зразковий  фольклорно-етнографічний  ансамбль «Вербиченька», а переможці  обласних конкурсів  декоративно-ужиткового мистецтва. 
  Приємно було спостерігати і юні спортивні  таланти Томашпільської селищної дитячо-юнацької спортивної школи: футболістів, гандболістів, хокеїстів на траві, пауерліфтерів, вихованців відділення рукопашного бою «Альтаїр». І сльоза щастя скотилася щокою не в одного, коли дивилися на зовсім юних спортсменів, груди яких прикрашали численні медалі. Діти – наша радість, наша гордість, майбутнє Томашполя та України. Вони надзвичайно талановиті: у кожному танцювальному русі, у кожному слові та пісні відчувалася їх любов до малої Батьківщини.
  А історія у нашого селища славна, збагачена подіями та долями простих людей.  Назва «Томашпіль»  вперше згадується  в писемних  документах, датованих 1616 роком. Відомості   подає  польський  вчений  Олександр Яблоновський «в трудах  дзейнових». Поляки після  прийняття унії  перейменували  багато  населених пунктів Брацлавщини. Раніше  він   називався  Драгушов. А в 1616 році отримав  нове польське  ймення -  Томашпіль.
Учасники святкового дійства мали можливість побачити театралізоване відтворення подій 400-річної давності, коли «коронний канцлер, великий гетьман, вірнопідданий польського короля Сигізмунда Третього, Ян Замойський, милості Божою пожалував своєму сину Томашу» землі і місто Драгушов у вічне володіння». 
Століття минали, а селище наше               
 З роками - молодше, миліше і краще, 
Краса його  - в людях, в алеї каштанів,   
Що світять свічки в розмаїтті веснянім.
Краса його  в праці, краса у любові,           
В чарівних усмішках дівчат чорнобрових, 
У силі томашпільців - лицарів наших        
І в новобудовах все кращих і кращих.
Краса в земляках, в яких долі високі,            
У їхній повазі до тебе глибокій.            
Краса твоя в людях, що не забувають          
В далеких світах томашпільського краю!
  І так щиро звучали вітальні слова селищного голови Валерія Немировського: «День селища – завжди хвилююча подія для його мешканців. Це свято улюблене і шановане всіма томашпільчанами. Його святкує кожен, хто вважає наше селище своєю рідною домівкою: хто народився і виріс тут, хто приїхав і залишився назавжди.
   Найбільша гордість Томашполя  – це, звичайно, його мешканці. Саме завдяки вашим рукам, дорогі томашпільчани, творилася унікальна спадщина селища, завдяки вашій наполегливості та самовідданості продовжує воно розвиватися й нині: змінюються вулиці, створюється сучасна інфраструктура… Ми любимо наш Томашпіль, пишаємося його історією, прагнемо для нього європейського майбутнього.  Ми й надалі будемо розбудовувати наше селище  і робити його ще більш красивим та затишним. Вірю, що спільними зусиллями, ми досягнемо цієї мети.
   У сьогоднішній святковий день від імені селищної ради, виконавчого комітету, депутатського корпусу та від себе особисто дякую всім мешканцям Томашполя, які небайдужі до долі рідного міста, та щиро бажаю всім міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя і здійснення найзаповітніших мрій. 
   Нехай зростає та процвітає наше улюблене селище Томашпіль! Хай щастя, любов і достаток живуть на кожній його вулиці, у кожному домі, у кожній родині, об’єднуючи всіх нас у згуртовану і небайдужу громаду». 
  Привітали зі святом томашпільську родину і депутат обласної ради, голова ГО «Життя та розвиток громад» Лариса Білозір, гості з Молдови – примар села Савки Іраїда Житарі, уродженець Томашполя, нині заступник директора департаменту фінансів Вінницької облдержадміністрації Олександр Горба, а також гості зі Шпикова, Городківки, голова райдержадміністрації Олександр Закорченний та голова районної ради Дмитро Коритчук, старости Нетребівки та Ракової Валентина Дубчик та Ніна Пацюк.
  Подяками Томашпільської селищної ради були нагороджені генеральний директор ТОВ АК «Зелена долина» Юрій Мороз, меценатка Лариса Білозір, настоятелі місцевих храмів о. Михаїл Кречківський, о. Станіслав Свурка, о. Василій Лазорець, керівники фермерських господарств Сергій Немировський та Григорій Перейма, директор ВП «Цукровий завод» Валерій Медвідь, приватні підприємці Василь Аверченков, Сергій Трачук, Микола Сколодчук,  Ігор Баранецький,  Роман Вергеліс, Олександр Мандриш, Анатолій Шкурак, Анатолій Довгань, Микола Бойко, Віталій Синиця, Тетяна Моставлюк, Людмила Краківська, Ася Чорна, Світлана Лесько, Михайло Жмудь, Руслан Ковбасюк, Наталія Слободян, Тетяна Конофольська, Леонід Краковський, Інна Коваленко, Олександр Ціхановський та Дмитро Шпотаковський.
  Чималій когорті підприємців селища була висловлена словесна подяка за  посильну   участь  у  громадському житті об’єднаної територіальної громади. 
  Не кожному  подружжю щастить в парі дожити до такого особливого та рідкісного сімейного ювілею, як золоте весілля. Лише  ті щасливчики, у кого золоте серце та золотий розум. Саме такими якостями багаті подружжя томашпільчан  Анатолія Олександровича та Ганни Терентіївни Драгуніних, Миколи Андрійовича та Валентини Андріївни Данилюків, Григорія Івановича та Ганни Тимофіївни Мосейчуків, Янка Франковича та Катерини Антонівни Городецьких, Михайла Антоновича та Ганни Олександрівни Загроцьких, Миколи Степановича та Лідії Василівни Грабчаків, Михайла Павловича та Катерини Петрівни Тиквіїв, Михайла Вікторовича Боднара та Людмили Тихонівни Юркової, які в 2018 році святкують 50-ліття подружнього життя.  
  Тож у святкову днину Валерій Немировський привітав «золотих молодят», вручивши їм подарунки від селищного голови та спонсорів свята та духмяні короваї. Був для них і музичний дарунок від народного жіночого ансамблю «Матіола».
  А найприємнішим сюрпризом для всіх присутніх подарунок від меценатів: депутата обласної ради, голови ГО «Життя та розвиток громад» Лариси Білозір та генерального директора ТОВ АК «Зелена долина» Юрія Мороза. До Томашполя завітав один із найколоритніших та найулюбленіших колективів – «Лісапетний батальйон» разом із неповторною Наталією Фаліон.
  Пані Наталя зачарувала всіх своїми жартами та артистизмом. Дивував колектив і новими піснями, а їхні хіти співали всі – і діти, і дорослі. Бажаючих побачити якомога ближче співаків було настільки багато, що працівникам поліції довелося «обмежувати» доступ. Вдячна публіка довго не хотіла відпускати талановитих гостей з імпровізованої сцени. Артисти були вражені гостинністю господарів, дякували за оплески та підтримку, за духмяний коровай, за запрошення.
  Ще довго не змовкали оплески, томашпільчани та гості селища дякували Ларисі Білозір, Юрію Морозу, Валерію Немировському, «Лісапетному батальйону», всім організаторам за таке надзвичайне свято. День селища вдався на славу!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
 

Більше фото https://photos.app.goo.gl/dLFMm9tsKuG1BqCt5 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь