A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Готуємось до епідсезону грипу !

Дата: 30.10.2018 11:54
Кількість переглядів: 573


Жовтень добігає кінця. Зустрічаємо епідсезон грипу та респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Як тільки «бабине літо» відгуляє , холоди принесуть зростання кількості хворих на грип та ГРВІ. В епідсезоні 2018-19 років ми очікуємо підвищення захворюваності вже в першій декаді листопада.

Ймовірними збудниками епідемії грипу будуть віруси грипу типу А ( Мічіган та Сінгапур) та типу В (Пукет та Колорадо). Саме проти таких вірусів захищає вакцина «Ваксігрип- тетра» , яка вже реалізується аптеками нашого селища. Дія вакцини вже розпочинається з третього дня та досягає максимуму через 30 днів після моменту щеплення. Щепленням підлягають діти , старші 
3-х років та дорослі . Імунітет триває від 9 до 12 місяців. Слід зауважити, що грип є циклічною інфекцією . Остання пандемія була зареєстрована у 1977 році. А періодичність пандемій складає 40-50 років. Ми на порозі можливої пандемії. Для того, щоб убезпечитись від захворювання на грип та попередити ускладнення НЕОБХІДНО :
1. Зробити щеплення проти грипу (існує 5 варіантів вакцин, обирайте !)
2. Якщо вдома є дитина до 3-х років ,необхідно вакцинувати всіх старших членів родини,щоб не принести інфекцію додому.
3. Вакцину можна придбати в аптеці (обов’язково отримати чек!) та протягом 1 години прийти на прийом до свого сімейного лікаря. Після огляду вакцину введуть в щеплювальному кабінеті нашої амбулаторії.
4. Перші ознаки грипу : гострий початок, хворий чітко вказує початок захворювання, дуже болить голова. Є болі в м’язах, очах, хочеться лягти в темній кімнаті, одразу появляється сухий кашель та підвищується температура тіла до 38 градусів і вище. Температура тримається до 5-ти днів , якщо довше – розпочались ускладнення. Нежить дуже рідко або взагалі відсутній. Болить горло ( фарингіт). Голос не змінюється.
5. За таких ознак слід негайно звернутись до лікаря , або зателефонувати своєму лікареві (в робочий час ). Дуже бажано зробити швидкий тест на грип , щоб вирішити чи приймати противірусні препарати . Запам’ятайте ! Проти вірусу грипу діють тільки таміфлю та римантадин. Призначити їх має лікар, бо є протипокази та побічні дії. Всі решта препаратів, які рекламуються , є лише імуномодуляторами і допомагають організму боротися з грипом та ГРВІ. Антибіотики на вірус не діють!
6. Грізними ускладненнями грипу є пневмонії, бронхіти , запалення нирок, міокардіти, енцефаліти та менінгіти,тощо. Щеплення не завжди вберігає від захворювання на грип, але завжди попереджує ускладнення!
7. Групою ризику на грип є діти всіх вікових категорій, вагітні, хворі на хронічні захворювання, працівники закладів, які працюють з великою кількістю людей. Вірус дуже швидко розповсюджується в закритих приміщеннях, тому слід уникати масових заходів в приміщеннях, громадського транспорту, часто провітрювати приміщення. Підвищення температури у вагітної навіть до 37 градусів потребує негайного звернення до лікаря! Щеплення вагітних можливе в будь-який період , але бажано після 3-місячного терміну вагітності.Ті, хто планує вагітність. мають обов"яково отримати щеплення.
8. Не займайтесь самолікуванням. У лікуванні грипу та ГРВІ дуже багато нових змін. Зверніться одразу до лікаря. Разом ми дуже швидко та ефективно подолаємо недугу. Майте вдома в аптечці термометр , ібупрофен або парацетамол для зниження температури тіла. Дотримуйтесь рекомендацій лікаря.
9. Зробіть щеплення проти грипу!
Головний лікар Семенюк С.О.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь