A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Валерій Немировський: «Переконаний, що всі добрі починання, що робляться від щирого серця, завжди успішні»

Дата: 29.12.2018 09:39
Кількість переглядів: 1105

В останні дні року кожен, подумки чи вголос, підсумовує те, чого вдалося досягти, оцінюючи, наскільки плідним та вдалим був рік.  А згодом – будує плани на рік прийдешній. Так вже влаштоване наше життя – бій годинника вночі 31 грудня розділяє його на певні етапи. Якщо ж йдеться про об’єднану територіальну громаду, то ці етапи справді є знаковими. Адже рік, що завершується, завжди хочеться оцінити з точки зору здобутків та промахів. І взяти «на замітку» те, над чим варто було б попрацювати згодом. Саме про це ми поспілкувалися на фініші 2018 року з головою Томашпільської ОТГ Валерієм Федоровичем Немировським.

- Валерію Федоровичу, про що мріялося, коли 2018 рік лише стартував, і чи здійснилися Ваші мрії?
- 2017 рік був першим роком створення об’єднаної  територіальної громади. І нам тоді вдалося чимало зробити. А тому і на 2018 років у Стратегічному плані розвитку громади було визначено завдання, які необхідно було виконати в наших селах та Томашполі. Хотілося, щоб у Раковій та Нетребівці асфальтувалися дороги, щоб вирішилася проблема з водопостачанням у Горишківці, щоб у селищі Горишківському в нічний час освітлювалися вулиці… І приємно констатувати, що ці проекти успішно реалізувалися. А першим «новорічним дарунком» у 2018 році став новенький екскаватор Bobcat для Томашпільського водоканалу. Також нам вдалося встановити сонячні батареї, і тепер мотори, які качають воду для населення, використовують саме сонячну енергію. Завдяки тому, що багато робіт виконувалися силами працівників комунального підприємства, селищної ради, нам вдалося здешевити даний  проект на 200 тисяч грн. На початку року ми придбали 2 нових трактори МТЗ-82: один - для Горишківського старостату (для збору твердих побутових відходів, а також прогортання доріг взимку), інший – обслуговує жителів Ракової та Нетребівки.
Ми вміємо залучати у розвиток громади конкурсні кошти. Зокрема,  завдяки перемозі в 15 обласному конкурсі розвитку територіальних громад вдалося реалізувати 4 проекти на загальну суму 900 тис. грн. (320 тис. грн. – кошти обласного бюджету). За рахунок власних коштів та субвенцій 1 млн. 200 тис. грн. на розвиток інфраструктури ОТГ, дорожнього фонду капітально відремонтовано майже 3 км доріг.
- Томашпільська ОТГ – одна з кращих громад області. І свідченням цього є візити делегацій з різних куточків Вінниччини, які приїздять до нас переймати досвід добровільного об’єднання. Наскільки успішним був об’єднавчий процес цьогоріч? 
- Процес цьогоріч видався непростим. Ще в 2017 році Антонівська, Жолоб`янська, Пилипи-Борівська, Рожнятівська, Пеньківська, Кислицька, Паланська та Яланецька сільські ради дали згоду на добровільне приєднання до Томашпільської ОТГ. Проте через не внесені обласною радою зміни до Перспективного плану наші документи в Кабінеті Міністрів України не були затверджені. Та ми рук не опустили, стукали у владні кабінети,  і нам … відкрили. Тож після узгоджень першочергових перспективних завдань добровільного приєднання та прийняття відповідних рішень сільськими радами, клопотання буде направлено до центральної виборчої комісії про проведення виборів депутатів в селах, що приєднуються до об`єднаної громади. І ми віримо, що весною вибори відбудуться.
- А як живеться тим селам, які уже стали частиною Томашпільської ОТГ?
- Завітавши одного разу до Нетребівки, від жителів села почув: «Після об’єднання з Томашполем нам розвиднілося!» Це напевно найкраще характеризує життя сіл, які входять в ОТГ. Люди побачили, що про них дбають. А що потрібно сільчанам? Щоб була постійно вода, гарна дорога, вуличне освітлення, щоб в тяжку хвилину їх підтримали… І колектив Томашпільської селищної ради, працівники старостатів все роблять для того, щоб люди не тікали з сіл, щоб їм там комфортно жилося.
– Ремонту дорожнього покриття в Україні нині приділяється велика увага…
– Дійсно, з Держбюджету на ремонт всіх доріг виділено 45 млрд. грн., з яких 620 млн. – на ремонт в нашій області. 
Ми взяли участь в конкурсі щодо залучення коштів на ремонт дорожнього покриття, і наші два проекти стали переможцями. Так ми залучили 1млн 200 тис грн. Також майже 1 млн. 300 тис.грн. було виділено на розвиток інфраструктури ОТГ. Це дало можливість у 2018 році продовжити асфальтування  вулиць Центральної в Раковій, Робітничої в Томашполі, заасфальтувати вул. Гагаріна та Миру в Нетребівці. По згадуваній вже вул. Гагаріна проклали тротуар. На превеликий жаль, не всі вулиці зараз можемопокрити асфальтом. Проте вони прогрейдеровані  та висипані. У кожному населеному пункті на їх підсипку  було витрачено по 1 тисячі тонн щебеневої суміші! Провели ямковий  ремонт вулиць Центральної, Зарічної, Сонячної, Лісової в Раковій (вулицю Молодіжну повністю висипали), Гагаріна, Шевченка, Мічуріна. І. Франка, Чехова, Центральної в Горишківці, Молодіжної, Садової, Шевченка, Козацької в Нетребівці. 
Дбали не лише про дороги в селах, а й під’їзні. Якщо раніше до Горишківки автобус взагалі не навідувався, то тепер щоденно школярів та дошкільнят зручним новим мікроавтобусом підвозять до освітніх закладів Томашполя. Діти з Нетребівки та Ракової кілька разів на тиждень безкоштовно підвозяться на заняття до будинку дитячої творчості. Дорослі жителі за символічну вартість квитка теж можуть без проблем доїхати щовівторка, щочетверга та щонеділі до районного центру. Два нових автобуси, які придбали восени минулого року, оснащені касовими апаратами.
Але ми не тільки ремонтуємо дороги, ми їх і освітлюємо. За кошти обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад здійснили будівництво вуличного освітлення вул. Леонтовича, Робітничої та Мічуріна в Томашполі, освітили також стовідсотково селище Горишківське. За бюджетні кошти зробили освітлення 300 м вулиці Пушкіна в Нетребівці.
- Освіта, медицина, культура – три кити, на яких тримається усе життя. Якщо людина здорова, освічена і культурна – вона творить історію свого народу. Як  функціонують заклади освіти, культури, охорони здоров’я ОТГ і які позитивні зміни відбулися?
- Сьогодні і в освіті, і в медицині триває реформування. І наші заклади тримають руку на пульсі. Майже всі лікарі селищного Центру сімейної медико-санітарної допомоги уже підписали необхідну кількість декларацій з жителями нашої громади. Лікарська заробітна плата значно зросла і становить від 12 до 18 тисяч на місяць. Скажу більше, нині лікарі районного центру все частіше звертаються  і до мене, і до головного лікаря Світлани Семенюк із бажанням працювати в селищному закладі охорони здоров’я. Та було прийнято рішення збільшувати штат закладу в міру добровільного  приєднання населених пунктів до нашої громади. 
Цього року наш ЦПМСД перейшов в приміщення колишнього інфекційного відділення. Так, там потрібно буде робити ремонт, але це все з часом. Було відкрито сучасний стоматологічний кабінет, куди придбали необхідне медичне устаткування. Окремі послуги тут безкоштовні. На медицину йде багато видатків, але ми робили і будемо робити все, щоб жителі громади отримували якісні медичні послуги. З бюджету були виділені кошти на придбання вакцини проти грипу, і всі бажаючі мали можливість зробити щеплення за 50% її вартості. Підтримуємо всі медичні програми, і про закриття ФАПів у наших селах навіть не йдеться, навпаки сільським медикам ми підвищили заробітну плату.
Стосовно освітніх закладів, то в усіх школах, дитсадках, будинку дитячої творчості зроблено чудові ремонти. У Томашпільській дошкільній установі встановили натяжні стелі, переобладнали освітлення, радують око і Нетребівський та Раківський дитсадки. А який гарний ремонт класних кімнат та коридорів зробили у Раківській школі!  Завдяки директору Оксані Потуторовській, дійсно керівнику з великої літери, все зроблено зі смаком. Вона спільно з колективом креативно, цікаво і повчально оформили приміщення. Там також капітально відремонтували кімнату для миття та зберігання посуду в їдальні. Територію навчального закладу огороджено новою огорожею.
У школі встановили твердопаливний котел, замінили на енергозберігаючі 12 вікон, проте потребує реконструкції система опалення. 
Готуючись до опалювального сезону, ми замінили твердопаливні котли в Томашпільській школі на сучасніші та більш потужні. Адже як виявилось старі котли могли нам зробити «сюрприз» в опалювальний період, вийшовши з ладу.
Проводилися ремонтні роботи і в закладах культури. Дуже гарно зробили бенкетну залу в Нетребівському будинку культури, косметичні ремонти – у Раківському, Томашпільському та Горишківському.
А оскільки більшість робіт намагаємося робити силами будівельної бригади нашого комунгоспу, то це значно здешевлює вартість ремонту. Треба щось підштукатурити в будинку культури, зробити східці в дитсадку чи облицювати стіни плиткою в Раківській школі - ми вже не наймаємо чужі бригади, а роблять це працівники нашого комунгоспу. І люди працевлаштовані, соціально захищені, і  робота робиться.
– Від людей почула: «Томашпіль – спортивна столиця Вінниччини». І таке формулювання заслужене, бо наші спортсмени з року в рік радують своїми успіхами. Чим 2018-й став особливим для спортивної галузі Томашполя?
- Наші юні спортсмени – наша гордість. І коли на святкуванні дня селища та урочистостях з нагоди Дня фізкультури та спорту йшли в парадному строю зовсім малі діти, а їх груди уже прикрашали численні медалі, то брала гордість і «бігали мурашки» тілом. Наших спортсменів знають не лише в області, Україні, а й за її межами. Сергій Водянюк, Данило Закорченний, Юля Максименко… Юлечка - тендітна дівчинка - у складі збірної України, на чемпіонаті Європи посіла п’яте місце! Федерація не могла оплатити поїздку наших спортсменів на ці змагання. А тому селищна рада спільно з  генеральним директором ТОВ  «АК «Зелена долина» Юрієм Морозом виділили кошти  і всі тепер радіємо успіхами наших рукопашників.
Гарні результати демонструють вихованці Федора Олійника. Дитяча команда з хокею на траві є однією з найсильніших в Україні. А які молодці пауерліфтери: дівоча команда лідирує в обласних змаганнях. А тренера Івана Спринчака, одного із найтитулованіших спортсменів нашого району, цього року відзначено Грамотою Верховної Ради України.
Але не лише дитячі спортивні команди демонструють високий рівень, а й дорослі. Вже всьоме Томашпіль приймав гандбольне протистояння на Кубок мера Томашполя. І команди з різних куточків України їхали до нашого селища, аби порадувати вболівальників гарною грою. Наша команда «Олімпік» виборола бронзу. 
Гарно стартував в цьому футбольному сезоні ФК «Томашпіль». Ще рано загадувати, але ми не лише вболіваємо за команду, яку тренує Валентин Кучковський, а й фінансово підтримуємо наших спортсменів. Коли я лише прийшов на посаду селищного голови, на фінансування галузі спорту було виділено 160 тис.грн. Це була дуже велика сума! Час збіг, фінансові потреби зросли, і на 2019 рік і гандбольна, і футбольна команди потребують по 200 тис. грн. кожна. Сподіваюсь, що спільно зі спонсорами ми знайдемо необхідні кошти. Цього року сесія Томашпільської селищної ради збільшила суму на відрядження для всіх учасників дорослих спортивних команд.
Я ніколи не шкодував грошей для розвитку спорту та дитячої творчості. Лише погляньте, які молодці наші вихованці Будинку дитячої творчості! Душа радіє, коли бачиш юних танцюристів та співаків на сцені. І на які б конкурси та фестивалі вони не поїхали, завжди виборють призові місця. Нехай розвиваються, співають, танцюють, а ми будемо і надалі надавати транспорт для їх поїздок, створювати та покращувати умови для їх всебічного розвитку.
- Чи налагоджена співпраця із соціальними партнерами, фермерами, господарюючими структурами?
- Ми намагаємося створювати сприятливий мікроклімат для ведення бізнесу на території Томашпільської ОТГ, а соціальновідповідальні господарники допомагають нашим школам, дитсадкам, спортсменам…
Так, ТОВ «АК «Зелена долина» придбало вхідні металопластикові двері та 10 енергозберігаючих вікон для адмінбудинку Горишківського старостату та місцевого ФАПу, також виділили 20 тис грн. для поточного ремонту сільського храму. Допомагало підприємство і Раківському старостату. За 10 місяців 2018 року було надано допомоги  більше  як на 100 тис.грн.
За сприяння генерального директора Юрія Мороза на святкування Дня Томашполя завітав співучий гурт «Лісапетний батальйон», було виділено кошти на поїздку наших спортсменів на чемпіонат Європи із рукопашного бою, надано спонсорську допомогу ФК «Томашпіль»… 
ПРАТ ПК «Поділля» для Нетребівської школи придбав 4 енергозберігаючі вікна, закупив лінолеум в бенкетну залу місцевого будинку культури, завіз 20 тонн щебеневої суміші на вул. Миру.
Підтримують громаду і фермери: ФГ «Садівник» (Андрій Гороховий) придбав принтер для Раківського дитсадка, ФГ «Осипенко» (Сергій Осипенко) – принтер для Раківської школи, Сергій Галуша передав школі та садочку 3 тонни яблук.  Власники земельних паїв з Горишківки, що самостійно обробляють свої земельні ділянки, скооперували майже шість тисяч і відремонтували автобусну зупинку.
– У цей непростий час важливо допомагати тим, хто залишається на самоті, хто оберігає наші кордони від вторгнення ворога… 
- Програма соціальної підтримки жителів нашої громади успішно реалізовується вже не один рік. Важкохворим, постраждалим в аваріях людях, у складних життєвих обставинах виділяємо до 3 тис. грн. допомоги. Цього року  вже роздали майже півмільйона. Ми не забуваємо і про інвалідів дитинства, їм всім до 3 грудня роздали продуктові набори, і люди дуже дякували, бо там були різні крупи, олія, масло,  рибні консерви, згущене молоко, печиво… Для людей важлива увага. 
Ми підтримуємо наших захисників, всі вони отримали по 2 га землі. Звертаються до нас із цього питання і воїни з інших сіл, і навіть обласного центру. Щорічно надаємо одноразову фінансову допомогу. Для наших земляків, які несуть службу в зоні проведення операції об’єднаних сил, напередодні новорічно-різдвяних свят зібрали різноманітні смаколики. Всі старостати, підприємства та установи селищної ради, жителі громади активно зібрали провізію для наших воїнів. І передали депутатом Вінницької обласної ради Ларисою Білозір на передову для воїнів 59 бригади. 
На превеликий жаль, на полі бою Томашпільська громада саме цього року втратила ще одного свого захисника – Павла Біліка, на поховання якого селищною радою теж були виділенні кошти.
- Підсумовуючи нашу розмову, варто констатувати, що рік був хоч і непростим, але плідним. Чого очікуєте від 2019 року?
- Перш за все хочу подякувати за розуміння, за прагнення іти в ногу з новими реаліями життя моїй команді: старостам, виконавчому комітету,  депутатам  селищної ради, керівникам  підприємств, установ та організацій,  всім  жителям, хто  підтримував  і допомагав  селищній раді у  виконанні  заходів  з соціально-економічного розвитку, хто не словами, а справами  доводив  свою небайдужість  до  долі конкретної громади і країни в цілому.
У новому 2019 році хочеться, щоб уже нарешті вирішилося питання приєднання 8 громад до Томашпільської ОТГ, бо цього насамперед хочуть жителі тих сіл. І в 2019 році ми продовжимо займатися освітленням вулиць, водопостачанням, ремонтом доріг… Бо люди вже втомилися ходити болотами, кожна найвіддаленіша вуличка в нічний час повинна бути освітленою. Є в нас стратегія розвитку до 2025 року, і ми в наступному році продовжимо реалізовувати заплановане в ній. А планів чимало. І хочеться щоб наша громада була цікавою для інвесторів. Сесією селищної ради уже виділено 6 га землі агрокомплексу «Зелена долина», який в Томашполі на полях фільтрації планує побудувати сміттєспалювальний завод, що вироблятиме електроенергію. А це нові робочі місця, надходження до бюджету, та й спалювати власне побутове сміття там теж зможемо. А сучасні технології убезпечать навколишнє середовище від забруднення. Такі міні-заводи я часто бачив, буваючи з робочими візитами в Європі. Сподіваюсь, що у 2019 році ми нарешті винесемо очисні споруди за межі с.Ракова, адже всі підготовчі роботи нами проведено протягом 2018 року.
У нас є вільні земельні ділянки для ведення порядного бізнесу. 
У 2018 році кількість наших міжнародних партнерів збільшилася. Маємо підписані договори про співпрацю із Польщею, Румунією, Молдовою, а на початку грудня у Вінниці я підписав угоду про наміри із Угорщиною. Нова країна, новий досвід, нові проекти, а отже, і нові можливості для розвитку Томашпільської ОТГ.
- І на завершення  залишається почути побажання від голови ОТГ Валерія Немировського  на Новоріччя.
- У переддень Нового 2019 року хочу побажати всім миру, злагоди та віри. Віри в себе, у людей, в процвітання нашої громади, всієї України. Віри в те, що будь-яке добре починання, яке робиться від щирого серця, буде успішним. Я переконаний, що разом ми збережемо все краще, що маємо, спільними зусиллями досягнемо успіхів.
Щасливого всім Нового року та веселого Різдва!

Розмову вела Тетяна ЮЗВАК.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь