A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ 

Дата: 02.05.2019 15:31
Кількість переглядів: 973

Збереження корисної флори і фауни, недопущення пошкодження рослин, погіршення їх стану та забруднення продукції рослинного походження і довкілля засобами захисту рослин повинні бути однією з пріоритетних елементів безпечного поводження із засобами захисту рослин. У практиці зустрічаються випадки нехтування цими вимогами, що призводить до важких наслідків: забруднення навколишнього середовища та загибелі бджіл.


Кожне використання засобів захисту рослин повинно бути обґрунтованим та доцільним. Асортимент пестицидів, час застосування та кратність обробок має відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, зобов’язані пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами. 
Взаємовідносини між суб’єктами господарювання та власниками бджіл регламентуються Законом  України „Про бджільництво”, Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, Державними санітарними правилами "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, інших нормативно-правовими документами. Відповідно до чинного законодавства забороняється проводити оранку та будь-яким іншим чином руйнувати медоносні угіддя, застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори росту, мінеральні добрива, інші препарати та здійснювати будь-які роботи, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору.
Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь шляхом не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, а також через місцеві ЗМІ, розмістити в місцях масового скупчення людей (біля магазинів, зупинок транспорту тощо) на дошках об’яв відповідні оголошення, в яких необхідно повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. 
Власники пасік в сою чергу повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду. 
Обробку сільськогосподарських угідь проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. 
Порушення законодавства України в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.
Особлива небезпека для бджіл виникає під час цвітіння ріпаку, соняшнику на полях та окремих видів дерев у садах та лісових насадженнях (акації, липи, ін.). В цей час активно використовують пестициди, особливо за допомогою авіації. Нехтування інтересами бджолярів, і, водночас, нехтування попередженнями господарників про проведення захисних заходів на сільськогосподарських угіддях може призвести до вкрай негативних наслідків: загибелі бджіл, погіршення якості меду, конфліктів, судів, адміністративної та кримінальної відповідальності.
ПАМ’ЯТАЙТЕ: ВЗАЄМОПОВАГА ГОСПОДАРНИКА ДО ІНТЕРЕСІВ БДЖОЛЯРА ТА БДЖОЛЯРА ДО ІНТЕРЕСІВ ГОСПОДАРНИКА — Є НАЙКРАЩОЮ ГАРАНТІЄЮ УНЕМОЖЛИВЛЕННЯ ПОШКОДЖЕННЯ МЕДОНОСНИХ БДЖІЛ ТА ОТРИМАННЯ ВЕЛИКОГО ТА ЯКІСНОГО ВРОЖАЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
ВАЛЕНТИН ЗАГОРОДНЮК,   ДЕРЖАВНИЙ ФІТОСАНІТАРНИЙ  ІНСПЕКТОР
Управління фітосанітарної безпеки у Томашпільському районі 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь