A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Освітяни Томашпільської ОТГ зібралися на серпневу колегію

Дата: 30.08.2019 13:39
Кількість переглядів: 1228

Вже стало традицією напередодні Дня знань проводити розширену колегію відділу освіти Томашпільської об’єднаної територіальної громади. От і сьогодні в актовій залі НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» зібралися педагогічні колективи дошкільних, шкільних та позашкільних закладів освіти, аби підбити підсумки минулого навчального року та спланувати рік прийдешній.


Виступаючи перед присутніми начальник відділу освіти Томашпільської ОТГ Ігор Ярош зазначив: «У минулому навчальному році розпочалася практична реалізація Концепції Нової української школи, головна мета якої створити школу, у якій приємно навчатись і яка дає учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті. На переоснащення освітнього простору та на створення відповідного освітнього середовища для учнів 1-х класів у 2018 році були виділені кошти в сумі 251,6 тис.грн державної субвенції та 120 тис.грн (48%) дофінансовано з селищного бюджету. Для всіх перших класів ЗЗСО    придбано  телевізори, ноутбуки та багатофункціональні пристрої на суму 90882 гривні, 132 комплекти одномісних парт і стільців з заокругленими кутами, привабливого неяскравого зеленого кольору з сучасним дизайном на суму  128646 грн., закуплено витратні матеріали, ламінатори, фліпчарти, телурії, танграми, рахункові палички Кюізенера, математичні планшети, навчальні посібники гербаріїв, лічильний матеріал блоки Дьєнеша, килимки, мапи, контейнери для роздаткового матеріалу. Чимало засобів навчання виготовлене вчителями власноруч.  У НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» було облаштувано ще одну спальну кімнату, на що селищною радою було виділено додатково 100 тис. грн. 
Крім  класних кімнат вчителі використовують окремі приміщення з відкритим освітнім простором, що дозволяє розширити поле діяльності за межами класу. Це - холи, коридори, сходові клітини, зони загального використання з тематикою цікавою для дітей, ігрові зони для активного відпочинку (розмітка «класики», «лабіринт», доріжки для прогулянки, столи для настільного тенісу) та пасивного відпочинку (використання стін для творчості, рамки для малюнків, дошки для малювання). Найкраще в цьому плані попрацювали вчителі Раківської ЗОШ І-ІІ ступенів.
В цьому році сума державної субвенції на НУШ становить – 205 631 грн. Також виділено 30 тис.грн з місцевого бюджету для співфінансування.  Вже  придбано  85 комплектів одномісних парт і стільців сучасного дизайну, закуплено витратні матеріали, ламінатори, фліпчарти, мікроскопи, масажні доріжки, мапи, контейнери для роздаткового матеріалу та інш. Наразі вирішується питання по придбанню комп’ютерної техніки та фабрики друку. 
Доступність до якісної освіти започатковується з дошкільної освіти, оскільки саме вона є базою цілісного розвитку майбутніх громадян України, фундаментом творення нового освітнього процесу.
Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в нашій ОТГ  функціонує 3 заклади,  де здобувають  освіту 335 дітей віком від 3 до 6 (7) років. Загальна кількість дитячого населення від 0 до 7 років в ОТГ - 456 , з них у місті – 366, у селі – 90 . Черги на влаштування до ЗДО в нас немає.
Загальну середню освіту надають 3 заклади, з них  заклади  І-ІІ ступенів – 2, заклади І-ІІІ ступенів – 1, це  навчально-виховний комплекс «школа –гімназія», де навчалися у 2018-2019 н.р.  - 974 учні. НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» є опорним закладом, а також її визнано  базовим для проходження навчання екстерном.
Для дітей, які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад, організовано індивідуальне навчання. В 2018-2019 навчальному році індивідуальною формою навчання було охоплено 2 учнів за станом здоров’я та 8 учнів у Нетребівській ЗОШ І-ІІ ступенів, які навчаються в класах, де кількість учнів менша 5 осіб. 
У минулому навчальному році базову загальну середню освіту отримали 83 випускники, із них 7 випускників  отримали свідоцтва з відзнакою. Свідоцтва про повну загальну середню освіту отримали 48 випускників, із них  2 учнів було нагороджено медалями: одна золота і одна срібна. Протягом року було визначено 4 випускників – претендентів на нагородження золотими та срібними медалями (одна золота та три срібних), однак за результатами ДПА - ЗНО 2 випускників  не підтвердила свої результати. В цьому контексті я б хотів звернутися до вчителів та адміністрації НВК дотримуватися критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів, більш ретельно підходити до питання визначення претендентів на нагородження медалями та надання якісних освітніх послуг під час навчального процесу. І тоді питання репетиторства, на яке є багато нарікань з боку батьків не виникало б і не змушувало би батьків витрачати кошти на ці потреби. Але якщо питання надання додаткових освітніх послуг є потребою учнів та ініціативою батьків, то необхідно це робити в правовому полі згідно законодавством, за межами закладу освіти.
 У 2018/2019 навчальному році 10 учнів стали переможцями ІІ (районного) етапу і  брали участь в ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. П'ятеро  учнів вибороли 5 призових місця (ІІІ) з таких дисциплін: історія України, українська мова, правознавство  та трудове навчання. Ще одна учениця здобула перемогу у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу знавців української мови та літератури ім.Петра Яцика. 
Відповідно до Положення про преміювання учнів та вчителів за результатами участі учнів в олімпіадах, конкурсах, затвердженого наказом начальника відділу освіти Томашпільської селищної ради від 02.10.2018 року №44 переможців II етапу та призерів ІІІ етапу  Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін,  Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах у 2018-2019 н.р. премійовано в розмірі 12,5 тис. грн (розмір премій становить: переможці ІІ етапу  Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін,  Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах – по 500 грн, призери ІІІ етапу  Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін,  Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах – І місце-2000 грн, ІІ місце-1500 грн, ІІІ місце-1000 грн.). Вчителі, які підготували призерів ІІІ етапу  Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін,  Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах отримують доплату до посадового окладу 30% - за перше місце, 25% - за друге місце, 15% - за третє місце.
Підвезення дітей, які проживають поза межею пішохідної доступності здійснюється 4 шкільними автобусами та 1-им приватним перевізником згідно з договорами. У 2018/2019 навчальному році було  організовано підвезення  для  247 учнів до НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» з сіл: Пеньківка, Олександрівка, Благодатне, Яришівка, Горишківка, з мікрорайонів Біла та ПМК. Селищною радою на придбання паливно-мастильних матеріалів для підвезення дітей виділено близько 390 тис.грн., за надання послуг з підвезення дітей орендованим автобусом приватного перевізника використано майже 345 тис.грн.
У результаті планомірної та системно проведеної роботи у закладах загальної середньої освіти забезпечено повне охоплення безкоштовним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів та учнів 5-11 класів пільгових категорій: дітей-сиріт,  учнів, позбавлених батьківського піклування,  учнів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім?ям», учнів, батьки яких брали участь у антитерористичній операції. З січня 2018 року вартість харчування збільшилася з 5 до 10 гривень в ЗЗСО, а раніше в ЗДО з 12 до 20 грн.
 У всіх закладах загальної середньої  освіти   створено умови для забезпечення гарячим харчуванням учнів 5-11 класів, які харчуються за власні кошти. 
На сучасному етапі позашкільна освіта, інтегруючись у загальному освітньому просторі, виступає одним із основних чинників всебічного розвитку, соціалізації, навчання та виховання школярів. Будинок дитячої творчості відвідують 726 вихованців, які охоплені позашкільною роботою у 60 групах. У дитячій музичній школі навчається 97 учнів.
Педагогічними колективами позашкільних навчальних закладів створено умови  для реалізації кожним вихованцем власної освітньої траєкторії, вільного особистісного вибору тієї діяльності, яка сприяє індивідуальному розвитку. Забезпечується широка варіативність змісту і форм організації освітнього процесу. І як результат - успіхи вихованців гуртків у різноманітних змаганнях і конкурсах.
Ми пишаємося   художніми колективами  Будинку дитячої творчості: зразковим фольклорно-етнографічним ансамблем «Вербиченька», ансамблями танцю «Шарм», «Імпульс», «Росинка»,  солістами Софією Перець, Іриною Кривов?яз,  Акопом та Анастасією Зенян.  Вони брали участь у міських, районних, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних  концертах, конкурсах, фестивалях. Протягом 2018-2019 навчального року вихованці гуртків декоративно- ужиткового та технічного напрямків роботи  гідно представляли свої творчі роботи на обласних та Всеукраїнських конкурсах, змаганнях і виставках «Знай і люби свій рідний край», «Майстри оригамі», «Мистецтво оригамі», «Український сувенір», «Кращий юний майстер народних ремесел», «Творча майстерня», «Наш пошук і творчість тобі, Україно», «Початкове технічне моделювання».  Це дає можливість вихованцям закладу удосконалювати свою майстерність. 
Результатом вдало організованого освітнього процесу стало не лише повне виконання навчальних програм, організоване змістовне дозвілля дітей  ОТГ та району, а й здобутки вихованців закладу:
-    2-е місце у Міжнародному фестивалі, 
-    у Всеукраїнських  : 20 – 1 місць, 16 – 2 місць,  6 – 3 місць.
-    в  обласних : 6  – 1 місць, 4 – 2 місць,  9  – 3 місць. 
-    в міських, районних : 19  – 1 місць, 5 – 2 місць,  5  – 3 місць.
Я сподіваюся, що наші успіхи та здобутки у новому навчальному році будуть не меншими, наші учні та вчителі лише примножать перемоги і у нас буде ще більше приводів для гордості за нашу освітянську галузь.
Дякую також усім працівникам закладів освіти за підготовку до нового навчального року. 19 серпня було проведено об’їзд-огляд стану готовності закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону. Комісія працювала в кожному навчальному закладі та здійснювала оцінювання стану готовності закладів за всіма напрямами діяльності навчальних закладів. Було відзначено, що педагогічними колективами, батьками, учнями проведена належна робота з підготовки закладів освіти до нового навчального року. Всі навчальні заклади готові до початку навчального року на 100 відсотків, про що підписано підписано акти готовності закладів. 
Я дякую від щирого серця всім, хто робив свою роботу на високому професійному рівні, зацікавлено і творчо. 
Бажаю всім нам в новому році перш за все миру, стабільності, виключно успішних та результативних кроків на шляху творення нової України для себе й майбутніх поколінь. З новим навчальним роком!»
Побажав натхнення освітянам у новому навчальному році і голова Томашпільської ОТГ Валерій Немировський. Він також привітав та вручив пам’ятні дарунки молодим педагогам, які поповнили вчительську сім’ю Томашпільської школи-гімназії, - вчителю фізкультури Сергію Хомічу та вчителю фізики та астрономії Аліні Сичук. Квіти з рук очільника громади отримали і сьогоднішні іменинники – вчителі Ніна Пустовіт з Томашпільської школи-гімназії та Наталя Петрига з Нетребівської школи. 
Привітала колег з початком 2019-2020 навчального року також голова профспілки працівників освіти та науки Надія Мазур. 
Численна когорта педагогів була відзначена подяками та грамотами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь