A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Старт Всеукраїнського тижня з протидії булінгу!

Дата: 16.09.2019 09:17
Кількість переглядів: 383

З метою формування нульової толерантності до явища булінгу у суспільстві, Міністерство юстиції ініціювало проведення Всеукраїнського тижня з протидії булінгу, що стартував уже сьогодні!
Протягом тижня у закладах загальної середньої, професійно-технічної освіти, спортивних секціях та інтернатах проводитимуться уроки, лекції, квести, правові інформування, круглі столи, семінари та інших правопросвітницькі заходи превентивного характеру для батьків, дітей, керівників навчальних закладів та соціальних педагогів про поняття булінгу, його ознаки та види, відповідальність за вчинення булінгу та можливі механізми реагування на випадки булінгу і захист постраждалих осіб  


Нагадаємо, що 18 грудня 2018 року було прийнято Закон України №2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким закріплено поняття булінгу (цькування) та встановлено адміністративну відповідальність за його вчинення. 
Відповідно до цього Закону, булінг - це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого. 
Основними ознаками булінгу є: 
    • систематичність (повторюваність) діяння; 
    • наявність сторін - кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
    • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого. 
Зміни, що були внесені зазначеним Законом до Кодексу України про адміністративне правопорушення передбачають наступну відповідальність: Булінг (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 850 грд – 1700 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
Відповідальність передбачили і для керівників навчальних закладів, а саме за неповідомлення уповноважених підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 до 1700 грн) або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.
Підставою для прийняття Закону стала поширеність випадків булінгу серед школярів. За даними дослідження UNICEF в Україні у 2017 році, 67% дітей стикались з булінгом в тих чи інших проявах (були жертвою чи свідком).
05 лютого 2019 року було винесено перше судове рішення за фактом цькування у школі. Станом на 12 серпня 2019 року судами було розглянуто 189 спав про булінг. із загальної кількості розглянутих справ у 92 справах було винесено рішення про накладання стягнення, 47 справ відправлено на доопрацювання до органів поліції, а ще 36 – закрито у зв’язку з відсутністю складу правопорушення або спливом строку притягнення до відповідальності.

 

Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь