A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

«Стратегія 2030»: десятирічний план побудови успішної Вінниччини  

Дата: 16.06.2020 08:29
Кількість переглядів: 1273

У Вінницькій області почали розробляти комплексну стратегію розвитку регіону. Вінниця як обласний центр, який в Україні шостий рік поспіль визнається найкомфортнішим  містом для життя, готова поділитися успішним досвідом із усіма громадами Вінниччини.  

Стартувало створення плану розвитку регіону на онлайн-конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади», яка відбулася 11 червня  під головуванням Володимира Гройсмана, Прем’єр-міністра України (2016-2019), вінницького міського голови (2006-2014).  У конференції взяли участь понад 160 представників органів місцевого самоврядування, підприємців, аграріїв, сфери медицини та культури, молодіжних організацій.  
— Децентралізація дає шанс кожній громаді стати успішною, — переконаний ініціатор реформи самоврядування Володимир Гройсман. — Професійний підхід, чіткий план і довіра людей – це основні умови успіху. Десять років тому стратегія «Вінниця 2020» народилася в процесі її широкого обговорення з вінничанами. І приймався документ заради людей, заради дітей, які мають жити в сучасному європейському місті, навчатися, реалізовуватися. Вінничани тоді зрозуміли, що саме вони можуть впливати на розв’язання проблем, на пріоритети в розвитку міста. Спільний успіх –  праця кожного, і це надихає. За останні роки ми змогли приділити увагу не тільки обласному центру, а всій Вінниччині. Будували дороги, дитячі садочки та школи, модернізовували медзаклади та відкривали ФАПи в селах. Сьогодні – новий етап. І нам потрібно об’єднати всі зусилля для створення нового плану, щоб Вінниччина була № 1 за якістю життя на мапі України. 
Децентралізація вже дала громадам низку позитивних змін.  Кошти, які тепер залишаються в громаді, направляються на благоустрій території, закупівлю необхідної техніки, облаштування ЦНАПу, на потреби закладів освіти та медицини тощо. Проте, зазвичай залишаються проблеми з інфраструктурою сіл, будівництвом доріг між ними, з урегулюванням земельних питань. З’явився й новий виклик, пов`язаний з приєднанням до вже створених громад нових сіл, бо люди бояться, що їх інтереси не будуть братися до уваги. Саме спільна стратегія розвитку зможе врахувати  інтереси жителів кожного села! 
Чіткий та зрозумілий план дій та підтримки необхідний аграріям області.  Вінниччина залишається потужним сільськогосподарським регіоном, але цьогоріч через несприятливі погодні умови прогнозується недоотримання близько 25 % урожаю. Однак на рівні держави нині про це не говорять, фермери – не захищені. Обурені аграрії недолугою ціновою політикою щодо їхньої продукції; Законом про обіг земель, в якому не передбачено інтереси українця; системою  оподаткування сільгоспвиробників.  Аграрії сподіваються, що завдяки «Стратегії 2030» матимуть можливість разом покроково розв’язувати спільні проблеми. 
Володимир Гройсман  також переконаний, що Закон про обіг земель не відповідає інтересам України та українців:
— Завдання нашої команди скасувати зміни, визначені цим законом. І це має бути частиною нашої стратегії! В рамках програми ми маємо сформувати наші пропозиції до центральної влади щодо потреб наших громад, нашої області. 
За словами Володимира Борисовича, головна мета  «Стратегії 2030: область-Вінниця-громади» – вивести кожну громаду Вінниччини  на абсолютно новий рівень якості життя. Це означає, що в кожному селі будь-якої громади жителі почуватимуться комфортно – матимуть роботу, пристойну зарплату, зможуть віддати дитину в сучасний дитсадок та школу, їздити хорошими дорогами; користуватися якісними медпослугами та розвивати національну культуру.
— Це всі ті завдання, які маємо інтегрувати у єдиний план. І ми це спільно зробимо! – резюмує Володимир Гройсман. 
Валерій Немировський,
Томашпільський селищний голова, вважає, що створення комплексного плану розвитку Вінниччини – прекрасна ідея.
— У всякій роботі, а особливо в роботі органів місцевого самоврядування, має бути чіткий орієнтир, визначений шлях, який конкретно веде до намічених цілей. Визначаючи короткострокові та довгострокові цілі потрібно орієнтуватися на  інтереси жителів громад, виважити кожен крок. Без плану, конкретних дій, а також чіткої роботи й аналізу позитивних змін і причин невдачі – руху вперед не буде. Тому я повністю підтримую таку спільну стратегію, бо інакше будемо борсатися в маловартісному,  – каже пан Валерій.
Зі словами Володимира Гройсмана погоджується і посадовець Дем’ян Буксир:
— Від онлайн-конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади» залишились лише позитивні враження, адже завдяки цьому додаються сили та наснага на майбутнє. Вважаю, що всі кроки мають бути докорінно важливі, виважені та ґрунтуватись на реаліях. Тому, щоб досягнути позитивного у кожній громаді, потрібна комплексна стратегія, спільна робота та чіткий плані дій.
У соцмережі Фейсбук уже створено сторінку «Стратегія 3.0: область-Вінниця-громади», на якій можна обмінюватися думками, надсилати свої проєкти та пропозиції. Долучитися до обговорення та створення стратегії запрошуються  представники всіх громад Вінниччини. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь