A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Івана Купала

Дата: 10.07.2017 16:18
Кількість переглядів: 1328

Зі святом Івана Купала люди пов’язують світлі надії на краще життя, сподівання на духовне збагачення й очищення.

Давні слов’яни найбільше шанували Бога Сонця, від якого, вважали вони, народилося все, що існує на Землі. Купало ж був - божество літньої родючості, тому й вшановують його в день середини літа, коли всі трави набирають найбільшої живильної сили і сонце в цей день має найбільшу силу. 
Неймовірно, феєрично, казково і дуже-дуже весело 7 липня на святково прибраній долині біля Томашпільського ставка (біля будинку рибалок) томашпільчани відзначали традиційне народне свято Івана Купала.
Як тільки сонечко торкнулося високих крон прибережних верб, злинули над блакитними водами ставу урочисті позивні свята. На них з нетерпінням чекали кілька сотень його учасників – діти і дорослі, юнаки і юнки, люди похилого віку. Кожен з них настроївся на веселий настрій, гарну пісню, дотепний жарт і, за традицією, на смачну юшку і духмяний шашлик. А головне – на те, що фортуна не відвернеться при розіграші купальської лотереї.
Ініціатором і організатором проведення свята Івана Купала стали селищний голова Томашполя Валерій Немировський та Томашпільська селищна рада. Була проведена чимала підготовча робота, адже дуже хотілося подарувати людям у наш нелегкий і непростий час краплинку радості і доброти, веселу усмішку і надію на краще. Саме про це сказав, звертаючись до присутніх,  у своєму вітальному слові селищний голова і зауважив, що без підтримки багатьох людей цього не вдалося б зробити. А це і колектив селищної ради, і працівники районного будинку культури та його директор Віктор Хабло, колектив ДНЗ «Сонечко» і завідувач Олена Годна, робітники комунальних закладів і їх директори Анатолій Лозінський та  Вадим Немировський, відділу молоді, фізичної культури і спорту райдержадміністрації Григорій Слободян, приватний підприємець Микола Сколодчук, директор ПСП «Томашпільський інкубаторно-птахівнича станція» Надія Нянькіна, районна спілка українського товариства мисливців та рибалок (керівник  Ігор Перейма).  
Аматори народного мистецтва взяли участь у концертній програмі. Дарували присутнім свої задушевні щирі пісні Іванна Кузьмінська та Катя Остапчук, Марина Мартинюк та Іринка Кривов’яз, Майя Ціхомська, Олег Куліковський, Анна Томчишена, Алінка Слободянюк та Олександр Васильківський, який  разом з Інною Карпин ще й був ведучим.
Конкурс на кращий купальський віночок виявив, що уміють наші томашпільчанки плести ці чарівні обереги - символи дівочої краси і молодості. 
Найкращий серед них сплела Майя Ціхомська, - яку селищний голова  нагородив головним призом, а всіх інших учасниць – подарунками
Напруженим, показово видовищним став конкурс  із підняття 16-кілограмової гирі. Тут беззаперечну перемогу здобув Григорій Слободян, випередивши найближчого суперника вдвічі. Потягати канат бажаючих було багато, тож приз – ящик пива ( від Миколи Сколодчука) - розігрувався дуже азартно,емоційно. 
Нарешті настав час для проведення розіграшу купальської лотереї. Тут і розгорілися емоції: напружене очікування, поки оголосять виграшний номер, змінювалося веселим вигуком або тихим зітханням: не пощастило!..  Виграші були різні: від брусочка мила, м’яча, совочка до електорміксера, гладильної дошки, сушки, та головний виграш велосипед, дістався учасниці розіграшу на ім’я Людмила!
Учасники дійства мали можливість скуштувати рибної юшки, бутербродів, шашликів, поласувати різними смаколиками, а дітвора насолоджувалася іграми та стрибанням на батутах, тішилася повітряними кульками.
Уже стемніло, коли на березі спалахнуло купальське вогнище. Високі полум’яні язики відображалися у холодній воді, зігрівали людей, що оточили багаття, очікуючи, коли можна буде стрибати через нього. Таких сміливців пройти через очищення вогнем виявилося чимало За народними повір’ями, багаття розпалювали задля очищення душі. Тому томашпільчани, усі разом, навколо величезного багаття, не просто приємно провели час, а ще й очистилися. Після завершення офіційної частини жителі селища мали змогу розважатися, танцювати та спілкуватися один із одним.
Врешті стихла музика, замовкли й людські голоси. До наступного свята, Купайлочку! 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь