A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Почесні громадяни нашого селища

Дата: 24.03.2016 16:45
Кількість переглядів: 806


Звання «Почесний громадянин» встановлюється з метою заохочення і стимулювання працівників підприємств, установ, організацій, громадян України, іноземних громадян за визначні заслуги у розвитку економічної, соціальної сфери, збагачення національної, інтелектуальної та культурної спадщини, плідну громадську діяльність. Це почесне звання присвоювалося ще у царській Росії, надавало його власнику певних привілеїв. Але після революції 1917 року його було скасовано як пережиток, а в середині 1970-их років (у період так званого «застою») імперська традиція була відроджена.
І ось у 1984 році, коли наш край відзначав 30-річчя визволення від фашистських загарбників, на  святкування цієї урочистої дати приїхав запрошений поважний гість – Іван Микитович Конєв, Герой Радянського Союзу, гвардії генерал-майор, під командуванням якого бійці Червоної армії визволяли Томашпільщину від німецько-фашистської окупації у березні 1944 року. Аби висловити свою вдячність визволителям за перемогу над фашизмом, за мир на рідній землі, за подвиг в ім’я вільного і щасливого життя, виконком Томашпільської селищної ради (голова селищної ради Стасенко В.К.) прийняв рішення: присвоїти Герою Радянського Союзу гвардії генерал – майору Конєву І.М. та бійцям його 3-ої гвардійської повітряно-десантної орденів Суворова і Кутузова дивізії звання почесного громадянина Томашполя. Так і став І.М.Конєв першим почесним громадянином нашого селища, а ще таке ж звання тим же рішенням присвоєно Шамардіну Павлу Зіновійовичу – командиру бригади, Рахматуліну Хабібулі Ібрагімовичу – командиру батареї, Щербакову Павлу Семеновичу – замполіту батареї та Піскарьову Володимиру Васильовичу.
Пошук інших шанованих томашпільчан, яким присвоєно це почесне звання, ще не завершено. Може бути таке, що цей список поповниться новими іменами.

                                

Конєв І.М.                                                    Шамардін П. З.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь