A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

До Дня свободи і гідності

Дата: 20.11.2020 15:04
Кількість переглядів: 533

  Завтра в  Україні відзначається День свободи і гідності, який започатковане на честь двох революцій – Помаранчевої та Революції гідності. Кожна з них мала визначальне значення для подальших подій в нашій державі. Це свято своїм Указом затвердив п’ятий Президент України Петро Порошенко, щоб віддати належну шану патріотизму і мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору. 

В усі віки і часи воля була і залишається найбільшим  багатством людини, найвищою суспільною цінністю. Тільки за умови отримання свободи людина почувається щасливою. Тому й не є дивним для нас віковічне прагнення до волі українського народу, в якого її забирали як не силою, то підкупом, підступом чи зрадою монголи і турки з татарами, польська шляхта і німецькі завойовники.
Буремним у прагненні до волі стало для українського народу ХХ століття. Українська революція 1918 – 1921 років обернулася для українського народу жахливим терором з боку більшовицької влади: голодоморами у 20-ті,  30-ті, 40-ві  роки, репресіями та кривавими розстрілами цвіту української нації: діячів культури, мистецтва, науки, хліборобської праці - у 37 – 40-их роках. А чи скаже хто навіть сьогодні, через 75 років, кров’ю скількох мільйонів українців скроплена  Перемога над нацизмом у ІІ – у світову війну?
Здавалося, розпад Союзу врешті дасть волю Україні, народ якої заявив про свою незалежність, про  бажання іти своїм шляхом. Та ні. Минали роки, а ми все шукали той шлях, метаючись то до Москви, то до Європи, то в різні боки – багатовекторність!!!
  Кінець кінцем ніби визначилися: все, європейський вибір! Та не так сталося, як гадалося. Тому й постав МАЙДАН. Люди не захотіли більше перекладати вибір на інших. Євромайдан об’єднав увесь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності нашої держави, її розвиток в європейському товаристві, захист демократичних цінностей, боротьба за людську та національну гідність. Недарма єдиним символом Майдану став прапор України, а єдиним духовним помічником і натхненником – національний Гімн. Чим це обернулося, ми бачили і  сьогодні мусимо пам’ятати про те, що революція не закінчилася, що свій вибір треба захищати. 
  Події на сході України нагадали нам про ціну мирові. Адже саме відвага і мужність українських військових,  самовідданість наших бійців-патріотів у двобої з російським агресором дає нам можливість сьогодні на Томашпільщині спокійно жити у своїх домівках, трудитися на своїй землі під мирним небом. Кожної миті ми повинні пам’ятати про те, що вже в цій новітній війні за наше мирне життя і спокій, за наш європейський вибір віддали своє життя сини Подільської землі  Віктор Саванчук з Яланця, Ігор Гаврилюк, Павло Білік  з Томашполя, Анатолій Дубчак з Вапнярок, Вадим Тарабанов з Калинки. 
  Напередодні свята селищний голова Томашполя Валерій Немировський, перший заступник селищного голови Віталій Годний, секретар селищної ради Валентина Залюбівська, працівники селищної ради поклали квіти та гірлянду пам’яті до пам’ятного знака борцям за свободу і незалежність України : воїнів світла – Героїв Небесної сотні та загиблих на сході України земляків, вшанували їх хвилиною мовчання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь