A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Плата за доставку газу: як нараховується, від чого залежить та куди ідуть кошти

Дата: 02.12.2020 14:13
Кількість переглядів: 455

Споживачі газу з жовтня можуть переглянути у своїх квитанціях та особистих кабінетах на сайті 104.ua обсяг споживання за газовий рік, що минув. Цей обсяг стане основою нарахування плати за доставку газу у 2021 році. Коли ж відбудеться перерахунок і коли чекати на перерахований платіж за доставку газу? АТ «Вінницягаз» дає відповіді на основні питання споживачів. 

Чому споживачі сплачують доставку газу за обсягами минулого року, а не за поточним споживанням? 
З початку 2020 року державний регулятор змінив порядок оплати послуг з розподілу природного газу. Відтак плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів спожитих ним кубометрів у попередньому газовому році. Це принцип так званої «річної замовленої потужності». Тобто для всіх побутових споживачів тепер автоматично замовляється річна потужність з доставки газу, на рівні їхніх реальних потреб. 
Скільки споживач має платити за доставку газу в місяць? 
Оплата послуг доставки газу здійснюється рівними частинами протягом року. Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф. Кожен споживач може самостійно розрахувати вартість доставки газу. Для цього свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році він має помножити на тариф на розподіл газу. На сьогодні для клієнтів АТ «Вінницягаз» діє тариф в розмірі 1,17 грн. за м куб. в місяць. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу. Наприклад, якщо у попередній газовий рік ви спожили 120 кубічних метрів природного газу, то цього року щомісяця будете сплачувати  вартість доставки 10 кубічних метрів. Якщо у поточному році ви використаєте газу менше, то в наступному році платитимете менше за його доставку. 
У чому вигода для споживача?
Кожен споживач знає наперед, якими будуть його витрати на доставку газу впродовж року. Це особливо зручно для споживачів, які використовують газ для автономного опалення. Вони найбільше споживають газу взимку, однак сплачують за його доставку рівними частинами щомісяця впродовж усього року. Це зменшує навантаження на сімейний бюджет в опалювальний сезон. В свою чергу споживачі, які користуються лише газовою плитою чи водонагрівачем, можуть оплатити послугу за кілька місяців, заощаджуючи на комісії банків. 
Чому не можна сплачувати за поточні обсяги споживання?
Споживачі сплачують саме за замовлену потужність тому, що газорозподільна компанія, має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі, незалежно від того, скільки газу використає споживач. Навіть коли газ не споживається, газовики постійно тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам у будь-яку мить. Саме на ці роботи і йде плата за доставку газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл. 

Фото без опису


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь