A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

За домашнє насильство – кримінальна відповідальність

Дата: 26.04.2021 14:24
Кількість переглядів: 520

Генпрокурор оголосила протидію домашньому насиллю пріоритетом роботи прокуратури на 2021 рік, і в нас вже є перші результати.
Статтею 28 Конституції України передбачено, що кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

  Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству», домашнє насильство - це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюб і між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.
Згідно з ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству» психологічне насильство - це форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, іншідіяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи;
Фізичне насильство - це форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.
Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 3  Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству» дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб як мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя);
Томашпільським відділом Тульчинської окружної прокуратури в суді доведено винуватість жителя Томашпільської територіальної громади Тульчинського району за ст. 126-1 КК України (домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного та фізичного насильства,  що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи).
Установлено, що місцевий житель умисно, систематично вчиняєфізичне та психологічненасильство по відношенню до своєї матері, з якою спільно проживає у будинку в одному із сіл громади, так як він неодноразово, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, не маючи підґрунтя, вчиняв по відношенню до своєї матері дії виражені у словесних образах, погрозах, висловлюваннях в її адресу словами нецензурної лайки, приниженні та залякуванні вчинення фізичного насильства, тим самим викликав у останньої  морально-психологічні страждання.
Зокрема, 03.01.2019, біля 11:00 години він перебуваючи за місцем свого проживання в п’яному вигляді, спричинив  сварку із матір’ю під час якої виражався до останньої нецензурною лайкою, чим вчинив насильство в сім’ї психологічного характеру.   
За вказані дії правопорушника притягнено до адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 2ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення та відповідно до постанови визнановинним у вчиненні даного адміністративного правопорушення та призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 340 грн.
Крім того, 22.02.2021 у вечірній час, перебуваючи за місцемпроживання в п’яному вигляді, де під час суперечки з матір’ю ображав її нецензурними словами, чим вчинив насильство в сім’ї психологічного характеру.
24.02.2021 біля 16:00 години. перебуваючи за місцем проживання в п’яному вигляді, де під час суперечки з матір’ю ображав її нецензурними словами, чим вчинив насильство в сім’ї психологічного характеру.
 За вищевказанідії,яківідбувались 22 та 24 лютого 2021 року його притягнено до адміністративноївідповідальності, передбаченоїч. 1 ст. 173-2,  Кодексу України про адміністративніправопорушення та відповідно до постанови судувизнановинним у вчиненніданихадміністративнихправопорушень та призначенопокарання у вигляді трьох днів адміністративного арешту.
Продовжуючи свою протиправну діяльність 08 березня 2021 року, біля 18:00 години вказаний громадянин, будучи особою яка раніше вчиняла насильство в сім’ї відносно своєї матері, перебуваючи за місцем свого проживання, діючи повторно, діючи умисно  та з мотивів явної неповаги до існуючих норм  співжиття  в сім’ї, на ґрунті неприязних відносин, вчинив щодо своєї матері дії психологічного насильства, що виразились в словесних образах нецензурною лайкою та демонстрації своєї фізичної переваги, тим самим завдав шкоду психічному здоров’ю потерпілої.
Систематичні протиправні дії призвели до психічних страждань потерпілої та погіршення якості її життя, вона перебуває у пригніченому тривожному стані та хоче захиститись від насильства сина.
Крім того, разом із вчиненням психологічногонасильствавідносносвоєїматері, 08 березня 2021 року кривдникдіючиумисно, усвідомлюючи свою перевагу у фізичному розвитку та у молодому віці, вчинив ще і фізичне насильство до своєї матері, яке виразилось у тому, що він умисно, кулаком правої руки наніс один удар останній у голову з лівої сторони, після чого своєю рукою почав закривати обличчя та рот матері для того щоб остання нікого не кликала на допомогу.
       Внаслідок вказаних умисних, протиправних дій потерпілій спричинено фізичні страждання, які виразились у нанесенні тілесних ушкоджень у вигляді крововиливів тім’яної ділянки голови зліва, синців обличя які відноситься до легких тілесних ушкоджень.    
Факт здійснення домашнього насильства розслідувався слідчим відділенням відділення поліції № 2 Тульчинського РВП під процесуальним керівництвом прокурорів Томашпільського відділу Тульчинської окружної прокуратури та згодомдо судускеровано обвинувальний акт щодозазначеної особи.
За результатами розгляду обвинувального акту Томашпільським районним судом ухвалено рішення, яким правопорушника визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України та призначено покарання у виді 2 років обмеження волі з установленням іспитового строку та направленням кривдника  для проходження відповідної пробаційної програми.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь