A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Війна відгриміла, а пам'ять живе

Дата: 07.05.2021 14:13
Кількість переглядів: 864

У ці травневі дні, що мріями багаті, коли щастя вихлюпує з пісень, ми відзначаємо щороку радісний день -  свято Перемоги. Такими словами розпочалися  в нашій територіальній громаді урочистості, приурочені Дню Перемоги над нацистськими загарбниками та День памяті і примирення.

  До Меморіалу Слави в центрі селища прийшли діти, внуки , правнуки героїв – переможців, які 76 років тому здолали ненависного ворога людства – фашизм, утвердили на землі право жити і працювати у мирі й злагоді. Друга світова війна стала найкривавішою і найжорстокішою в історії людства. Вона забрала життя від 50 до 85 мільйонів життів. Тому  День Перемоги над нацистськими загарбниками та День памяті і примирення символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розвязувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. 
  Під звуки відомої в Україні пісні «Степом, степом» учасники свята поклали корзини з квітами до підніжжя Меморіалу, вшанували хвилиною мовчання загиблих і померлих у різні роки земляків, що воювали на фронтах Другої світової. Перед присутніми на урочистостях виступила  секретар селищної ради Оксана Потуторовська, яка зокрема сказала:
-    Ми  знову повертаємося до незабутнього травня 1945- го року, щоб  знову і знову з глибокою повагою згадати тих, хто виборов  свободу у страшному двобої з фашистськими загарбниками. Бо тільки  наша пам'ять – пам'ять дітей фронтовиків, їхніх онуків і правнуків, пам'ять вдячних земляків і всього нашого народу – є найбільшою шаною того подвигу, який вони здійснили в ім’я перемоги над ворогом людства – фашизмом. 
В історію ПЕРЕМОГИ славну сторінку вписали й наші томашпільчани. Ми  пишаємося своїми земляками, які виявили героїзм на полях битв і яких за ратні й трудові подвиги відзначено орденами та медалями. На Томашпільщині  народилися або були призвані до армії семеро Героїв Радянського Союзу: Іван Данилович Черняховський (двічі Герой) із Вербової, Іван Дребот із Паланки, Гліб Кельбас із Стіни, Тимофій Мазур – учитель Антонівської школи, Дмитро Нагірняк із Жолобів, Семен Сельський і Анатолій Хуторянський, Герой соціалістичної праці Ісаак Зальцман з Томашполя.  Наша безмежна вдячність за роки миру і всім тим, хто кував перемогу, воюючи з ворогом  на окупованій території, хто трудився в тилу, пережив страхіття гетто, піднімав з руїн та відроджував рідний край у післявоєнні роки.
Минуло чимало років від травня 1945 року. Все менше і менше залишається серед нас живих свідків тих далеких подій. І ми раді, що й сьогодні є ще з нами поруч воїни-фронтовики, учасники бойових дій другої світової війни: Волошин Михайло Васильович та Павлюк Дмитро Олександрович з Гнаткова, Перстинський Петро Мар’янович з Комаргорода, Боднар Іван Васильович з Олександрівки, Войтків Петро Сафонович з Великої Русави. Тож від імені усієї територіальної громади вітаємо їх зі святом, яке вони вибороли своїм ратним трудом, дякуємо  за подароване нам мирне життя на рідній землі і за велику науку, як треба любити і захищати свою Батьківщину. 
Вона нагадала про те, що нинішні події на сході України доводять нам, яку ціну має мир. Бо  саме відвага і мужність українських військових, добровольців, волонтерів, самовідданість наших воїнів – патріотів у двобої з російським агресором дає нам можливість  на Томашпільщині спокійно жити у своїх домівках, трудитися на рідній землі під мирним небом. Але кожної миті ми не повинні забувати про те, що за цей мирний день, за чисте небо і спокій віддали своє життя наші новітні герої, внуки і правнуки воїнів другої світової війни Віктор Саванчук із Яланця, Ігор Гаврилюк і Павло Білік з Томашполя, Анатолій Дубчак із Вапнярок, Вадим Тарабанов з Калинки. Вічна їм пам'ять і наша щира вдячність.
А  завершила урочистості піснею «Перемога» Людмила Базюк. Тож хай мир воцариться на цілій землі, хай в мирному небі летять журавлі, нехай на очах тільки радості сльози, хай вічно лунає «Хвала перемозі!». 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь