A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Напередодні ринку землі в Україні - Форум «Україна 30. Земля»

Дата: 28.05.2021 11:12
Кількість переглядів: 550

Протягом 24 – 26 травня 2021 року в м. Києві проходив Всеукраїнський форум «Україна 30. Земля». Тема  форуму нині надзвичайно актуальна, адже  24 травня Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №1423-IX (законопроєкт № 2194). Цей Закон є складовою земельної реформи і передбачає позитивні зміни у земельній сфері, зокрема дерегуляцію у сфері землеустрою, усунення корупційних ризиків в управлінні земельними ресурсами, передачу земель за межами населених пунктів до комунальної власності громад.

Цей документ також матиме суттєвий позитивний вплив на місцевий економічний розвиток, залучення інвестицій в громади.  
  У відкритті форуму взяв участь Президент України Володимир Зеленський, який звернувся до органів влади, громад, аграріїв щодо пріоритетів впровадження земельної реформи. На форумі виступив також Прем’єр – міністр України Денис Шмигаль.  Він  наголосив на тому, що відміна мораторію на продаж землі – це історична подія для України, яка залишалася однією з останніх в Європі, де 7 млн. землевласників не мали можливості повністю розпоряджатися своїм  майном: продати чи отримувати справедливу орендну плату за свою землю. Ринок землі – це локомотив для економічного розвитку нашої держами, це відновлення історичної справедливості.
. Під час форуму, учасниками якого були міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін, посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджі та інші, темами для обговорення стали: головні пріоритети та переваги від запуску ринку; як ринок сприятиме очікуванням аграріїв у питаннях зрошення земель, агрострахування та кредитування; як запуск ринку землі може бути вигідним людям, які працюють на землі - фермерам.
  Третій день форуму був присвячений розгляду питання «Потреби і завдання громад на шляху до ринку землі». Спікером цієї панелі став виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. В обговоренні питань проблем громад у сфері земельних відносин взяли участь представники асоціацій місцевого самоврядування, голови громад з Черкащини, Сумщини, Запоріжжя, в тому числі й Томашпільський селищний голова Валерій Немировський, який представляв на форумі Вінниччину.
  Як відзначають учасники обговорення, прийняття Закону 2194  - це перший крок до реальної передачі територіальним громадам повноважень з управління земельними ресурсами, адже для місцевого самоврядування дуже важливо, щоб процеси децентралізації у сфері земельних ресурсів не закінчилися на цьому Законі, оскільки крім позитиву в Законі є й певні ризики, зокрема зменшення обсягу орендованих земель у випадку їх викупу сільськогосподарськими підприємствами, що призведе до зниження надходжень до місцевих бюджетів від податку на доходи з фізичних осіб, який сплачується з орендної плати за землю. І тут важливо, щоб були передбачені компенсатори таких втрат місцевих бюджетів, - наголосив О.Слобожан. А тому у найближчий час слід вирішити такі завдання, як: 
-усунути неконкурентні умови для підприємців, які уникають сплати податків, користуючись земельними ділянками без правоустановчих документів;
- забезпечити право вибору громадян отримувати послуги з реєстрації земельних ділянок в державному земельному кадастрі не лише в органах Держгеокадастру або приватних землевпорядників, а й в органах місцевого самоврядування;
- запровадити реальну цифровізацію управлінських рішень: надати органам місцевого самоврядування доступ в межах відповідних громад до державних реєстрів речових прав, Державного земельного кадастру в режимі роботи з базами даних, а не окремого об’єкту;
- передати до громад управління лісовими землями, які перебувають в користуванні комунальних обласних лісгоспів, а вже на місцях громади нехай визначаються, чи є тут спільні інтереси.
.
 АМУ вважає, що завдяки цьому Закону комплексно будуть вирішені проблеми у сфері земельних відносин, а державна влада продемонструє справжній європейський формат прозорих взаємовідносин між державою та громадами.

                                                                             Фото без опису       

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь