Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

З ювілеєм тебе, Конституціє України!

Дата: 01.07.2021 13:59
Кількість переглядів: 490

25 років тому в ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла головний документ держави – Конституцію  незалежної соборної демократичної України. Ця подія стала важливою віхою в новітній історії Української держави, адже на фундаментальних засадах Основного Закону : верховенстві права, юридичній силі, політичній, економічній та ідеологічній багатоманітності – грунтується сьогодення України, її майбутнє.

  Історія української Конституції розпочалася набагато раніше. Про це у своєму виступі перед присутніми в залі засідань адміністрації на урочистостях, приурочених державному святу, говорив селищний голова Валерій Немировський: 
-    Ще в 1710 році гетьман Пилип Орлик уклав із козацькою старшиною і запорожцями «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького». Це був перший крок до так би мовити юридичного закріплення прав, свобод та обов'язків українців.  Звичайно, з висоти  сьогоднішнього дня багато до чого в цьому документі можна було би прискіпатися. Але у квітні 1710 року, понад 310 років тому,  в світі домінували абсолютні монархії, в яких вся влада зосереджувалася в одних руках. Ще десятки років залишалися до американської Війни за незалежність і десятки років залишалися до  Великої французької революції. А наші  пращури вже склали по суті республікансько-демократичний маніфест. Маніфест, який на багато років випереджував свій час.  
  Конституція Пилипа Орлика, далі  Конституція Української Народної Республіки 1918 року, і Закони про тимчасовий державний устрій України, які були видані гетьманом Павлом Скоропадським у 1919 році - усе це – частина нашої української історії.
  Чинна Конституція – теж історичний, але в той же час живий і практичний документ. І саме з ним маємо звіряти свої політичні вчинки кожного дня. Ми маємо його шанувати і поважати. Бо цей документ виважений мудрістю століть та досвідом українського народу. Тож недарма і нині наша Конституція вважається одною із найдемократичніших у світі. Її прийняття закріпило правові основи незалежної України. Вперше у вітчизняній історії носієм суверенітету і єдиним джерелом влади було проголошено народ, а людину, її права і свободи, визнано найвищою цінністю. Цей крок сприяв тому, що Україна нарешті отримала свій беззаперечний авторитет на світовій арені.
 Він привітав жителів територіальної громади зі святом і побажав, щоб в день національного свята – Дня Конституції – в кожного з нас  міцніло почуття гордості за свою країну, за її Основний Закон, що гарантує втілення мрій і сподівань на краще й благополучне життя у власній державі, а сама  урочиста подія сповнювала нас життєдайною силою, натхненням, спонукала до новаторських ідей та успішної їх реалізації.
 Урочистості завершилися коротким концертом, у якому взяли участь юні співачки Алінка Слободянюк з Ракової та Ірина Кривов’яз із Томашполя. До памятників великому генію українського народу Тарасу Шевченку, памятного знака «Борцям за свободу і незалежність України» учасники урочистих зборів поклали букети живих квітів. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь