A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Легалізація трудових відносин – запорука стабільності

Дата: 08.07.2021 10:12
Кількість переглядів: 501

Серед головних завдань служби зайнятості є максимальне поєднання інтересів роботодавців та шукачів роботи, а також сприяння легалізації трудових відносин.
Служба зайнятості, виконуючи покладені на неї посередницькі функції, має на меті донести до обох сторін трудових відносин, що робота в легальному полі – це зручно й вигідно.

Що ж означає легальна зайнятість? Легальна – визнана і дозволена законодавством, яке чітко окреслює обов’язки і права всіх учасників трудових відносин, а також та, яка гарантує, що держава буде дбати про їх виконання кожною стороною: і роботодавцем, і працівником.
Про які ж гарантії йдеться?
Працівники, у разі офіційного працевлаштування, матимуть: виплачену заробітну плату, у розмірі не менше ніж мінімально встановлений законодавством; право на оплачувані відпустки: щорічну, соціальні та додаткові відпустки, передбачені КЗУпП; право на оплату листка непрацездатності у разі хвороби; соціальні послуги і виплати у разі нещасного випадку на роботі або професійного захворювання; захист від незаконного звільнення, переведення на іншу посаду, зміну умов праці (без попередження та згоди працівника) та низку інших прав і соціальних гарантій, що передбачені чинним законодавством.
На жаль, реальність сьогодення така, що відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам чинного трудового законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті». У такий спосіб роботодавці ухиляються від сплати ЄСВ, а отже, порушують права працівників.
Як показує практика, сьогодні питання легалізації праці найманих працівників не втрачає своєї актуальності. Запровадження карантинних заходів у зв’язку з поширенням в Україні короновірусної інфекції змусило замислитися над цією проблемою всіх тих, хто зневажав легальні трудові відносини в інтересах короткострокової фінансової користі. І роботодавці, і працівники, які підтримували нелегальну зайнятість, ухилялись від офіційного оформлення трудових відносин і сплати податків, опинились один на один з низкою соціальних проблем. 
Тож, вкотре закликаємо роботодавців та громадян зробити крок назустріч суспільству – легалізувати найману працю та відмовитись від зарплати в «конвертах». Це дозволить: по-перше, зняти соціальну напругу, а по-друге, працівникам отримати реальну соціальну підтримку.
Томашпільська районна філія Вінницького ОЦЗ 

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь