A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Західний кукурудзяний жук

Дата: 09.09.2021 14:25
Кількість переглядів: 469

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) – небезпечний шкідник посівів кукурудзи. Цей шкідник внесений до Переліку карантинних організмів України. Личинки західного кукурудзяного жука брудно-білого кольору, зморшкуваті, з коричневою головною капсулою, дорослі до 10-13мм довжиною. Відродження їх припадає на другу половину травня-середину червня. Будучи монофагами, живляться тільки корінням кукурудзи (приблизно 30 днів); пошкоджують спочатку з периферійної зони до стебла, що призводить до полягання кукурудзи у вигляді «гусячої шиї» і, відповідно, загибелі рослини.

Доросла комаха (імаго) має розміри 2,2-6,8 мм. Тіло видовжене, жовтувато-коричневе. На надкрилах проходять 3 темні поздовжні смуги на жовтувато-зеленому фоні, які в самців можуть зливатися.
Поява імаго спостерігається із середини червня, масовий виліт збігається періодом цвітіння кукурудзи. Живляться жуки пилком, маточковими стовпчиками, незрілим зерном та листям кукурудзи, а також пилком інших рослин із родини гарбузових, бобових, злакових та складноцвітих. Пік яйцевідкладення настає в середині липня і триває до кінця серпня. Плодючість однієї самки до 1000 яєць, які вона відкладає в поверхневі шари ґрунту на глибину 10 см біля основи стебла рослин, віддаючи перевагу пухким, родючим та вологим ділянкам. 
Найбільшу  шкоду посівам завдають личинки на корінні кукурудзи, але пересуватися з місця свого існування здатні лише на відстань до 50 см і за відсутності харчового субстрату, відродившись, гинуть. Ці властивості розвитку на стадії личинки є, так би мовити, «слабкою ланкою» в розвитку генерації. Отже, монокультура вирощування кукурудзи призводить до накопичення високої щільності популяції шкодочинної стадії і, як наслідок, розмноження жука.

З агротехнічних заходів боротьби із ЗКЖ  є дотримання сівозміни, що включає зернові (крім кукурудзи), багаторічні трави, конюшину, люцерну, просапні культури. Висівати кукурудзу на одному і тому ж полі можна лише через 3 роки, не допускаючи монокультури кукурудзи.
З хімічних заходів боротьби основним є обробка рослин інсектицидами проти жуків та внесення в ґрунт при сівбі гранульованих препаратів проти личинок західного кукурудзяного жука, дозволених для застосування згідно з  «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»  
 
Головне управління Держпродспорживслужби
У Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь