A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

У Асоціації міст України заявляють про ризик позбавлення громад бюджетів розвитку

Дата: 08.11.2021 14:56
Кількість переглядів: 308

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подав до Верховної Ради разом із проєктом Держбюджету на 2022 рік (№6000) зміни до Бюджетного кодексу (№ 6062). Цей законопроєкт дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку.
Як пояснює регіональний консультант з бюджетних питань АМУ у Вінницькій області Ігор Вернигор:

-    законопроект № 6062 передбачає ліквідацію бюджету розвитку у громадах з 01 січня 2023 року.Саме бюджет розвитку – є складовою спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, виконання інвестиційних програм, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства тощо. 

-    У разі ліквідації бюджету розвитку у громадах наслідки будуть відчутними. Можу з упевненістю сказати, що перенесення джерел доходів бюджету розвитку до загального фонду місцевих бюджетів призведе до ліквідації «цільовивих» доходів і в перспективі у більшості громад у Вінницькій області, особливо у сільських та селищних, відбудеться скорочення видатків місцевих бюджетів на капітальні цілі, так як данікоштибудутьспрямовуватися на поточнівидатки. Наприклад на заробітну плату, у тому числі через недофінансування делегованих повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. 
Нажаль ми знову повернемося до так званих «бюджетів проїдання», а не розвитку. 
Окрім того органи місцевого самоврядування будуть позбавлені окремих додаткових доходів, таких як плата за розміщення тимчасово вільних коштів та права на обслуговування коштів місцевих бюджетів в банках. Як наслідок - встановлення нерівних умов для учасників бюджетного процесу в частині фінансової автономії, - зазначив Ігор Вернигор.

Запропонований урядом законопроєкт значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Чиновники зможуть через суд зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, причому не доведеться навіть чекати закінчення судового розгляду.
Законопроєктом пропонується направляти до держбюджету 70% доходів відвикупу комунальної землі. Вилучення терміну «бюджет розвитку» зі статей Бюджетного кодексу позбавить органи місцевого самоврядування права на депозитне розміщення в банках. Кріміншого, проєкт закону скорочує джерела доходів для місцевих громад, вилучаючи зі структури доходів оплату зборів за видачу ліцензій на проведення лотерей.
Аналітики Асоціації міст України підготували  лист до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з зауваження до Законопроєкту № 6062.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь