A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Що треба знати про патронатну сім’ю

Дата: 17.11.2021 14:42
Кількість переглядів: 373

Відповідно до постанови № 893 від 20.08.2021 року «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» з метою забезпечити у кожній територіальній громаді створення та функціонування послуги патронату над дитиною, розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах Комунальна установа  «Центр надання соціальних послуг »селищної ради інформує.

 Патронат над дитиною – це послуга підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.
 Хто може стати патронатним вихователем?
Повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.
Кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.  Він має пройти спеціальне навчання та за результатами отримати рекомендацію.
Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?
До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.
Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?
Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину.
Більш детальну інформацію можна отримати в КУ «Центр надання соціальних послуг »  селищної ради, за адресою смт.Томашпіль, пл..Тараса Шевченка буд.№4.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь