A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики ІНФОРМУЄ

Дата: 02.03.2022 14:47
Кількість переглядів: 261

Суб'єктам господарювання у сфері продаж}- товарів, паливно- мастильних    матеріалів,
громадського харчування та послуг
Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні 27 лютого 2022 року серед іншого обговорив питання про діяльність Національного банку України в особливих умовах та стан фінансово-кредитної системи України
Також обговорювалися звернення громадян щодо масових випадків відмов торгівельних закладів, в тому числі й тих, які належать до торгівельиих мереж, а також автозаправних станцій у проведенні розрахунків із застосуванням електронних платіжних засобів (банківських карток).

Голова Національного банку України Шевченко К.Є. доповів Комітету, що система електронних платежів України працює абсолютно стабільно та надійно, а також, що система електронних платежів буде працювати в будь- яких випадках, а розрахунки здійснюються за всіма картками та в усіх банках.
Необхідно зазначити, що відповідно до частини другої статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.
Пунктом 14.19 статті 14 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України.
Вимоги до суб'єктів господарювання щодо приймання електр^^^Ч платіжних засобів в оплату проданих ними товарів (наданих п^^ ^ встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 № здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використТ^^И спеціальних платіжних засобів».
Відповідно до зазначеної постанови, у загальному випадку суб'єкти господарювання зобов'язані встановити термінал і проводити через нього розрахунки, коли одночасно виконуються такі умови:
діяльність провадиться у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг;
при проведенні розрахункових операцій відповідно до закону використовують реєстратор розрахункових операцій:
діяльність провадиться в населених пунктах із чисельністю від 25 тисяч чоловік.
Відповідно до статті 23 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі порушення права споживача на вільне здійснення безготівкових розрахунків, встановленого частиною другою статті 17 цього Закону, суб'єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування несуть відповідальність у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Враховуючи воєнні дії, шо ведуться на території України, та пов'язані з ними ускладнення із отриманням населенням України готівки, такі відмови є не тільки неправомірними, а й такими, шо наносять шкоду українським громадянам та обороноздатності держави.
Голова Комітету   Д.ГЕТМАНЦЕВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь