A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

«Пророче слово Шевченка»

Дата: 09.03.2022 09:38
Кількість переглядів: 321

(до 208-ої річниці від дня народження Т.Г. Шевченка)
   Є у нашій українській історії імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали часткою його життя.  Таким ім’ям для нас, українців, є ім’я Тараса Григоровича Шевченка, чия поезія от уже майже 200 років викликає в людях почуття гордості і захоплення красою, своєю силою і народною мудрістю.

Геніальний поет цілком справедливо посідає перше місце серед ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ, він був і залишається духовним батьком нашого народу. Автор безсмертного „Кобзаря” все своє життя присвятив боротьбі за визволення українців від соціального і національного поневолення. Шевченкові гасла: «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля», «І чужому научайтесь й свого не цурайтесь», «Обніміться, брати мої, молю вас, благаю» є гаслами сьогоднішньої доби, нашими духовними орієнтирами. Створені ним образи глибинні. Не мають аналогів у світовому мистецтві і літературі його образи України, Жінки-матері, Прометея, Дніпра-Славути, Кобзаря-бандуриста, Козака, Святої волі, Руїни, Зорі, Щастя, опоетизовані символи нашого народу Калини, Тополі, Верби, Січі – навіки освячені іменем Великого Кобзаря, оточені ореолом його любові.
  Він рішуче виступав проти такого найпринизливішого явища в людському суспільстві, як рабство, у своїх віршованих творах «Розрита могила», «Чигирине, Чигирине», «Наймичка», «Сон», «Сліпий» («Невольник») та деяких інших. У  знаменитому «Заповіті» Тарас Григорович , звертаючись до українців, виголосив  заклик до боротьби з російським самодержавством  за своє визволення з неволі. Він вірив у незламну силу свого народу, в його непереборне бажання бути вільним.
   «Борітеся — поборете!». Ці слова стали гордим гаслом Майдану у 2014 році, вони надихали воїнів у боях на сході України в зоні АТО/ООС. Вони сьогодні є гаслом нашого народу у жорстокій, кривавій боротьбі з російським агресором, що віроломно напав на нашу країну, яка обрала свій шлях розвитку – шлях волі,  миру, демократії, самостійності і незалежності, бо, за  словами великого поета,  «Де нема святої волі, не буде там добра ніколи». Безсмертним дороговказом для кожного нас у всі часи і на всі віки є й святі Шевченкові слова:  
«Свою Україну любіть.
Любіть її... во врем'я люте,
В останню, тяжкую мінуту
За неї Господа моліть!»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь