A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Відділ організації пожежно-профілактичної роботи та заходів цивільного захисту Тульчинського РУ доводить до відома:

Дата: 23.03.2022 10:25
Кількість переглядів: 597

З початку року в Тульчинському районі відбулося 128 пожеж, під час яких загинуло  п’ять людей, травмовано чотири людини, матеріальні збитки від яких становлять 1млн. 150 тис. гривень .

Внаслідок необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність. Кількість таких пожеж постійно зростає. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й таїть у собі велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.
Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які несуть велику шкоду для здоров’я людини. При спалюванні трави на присадибних територіях або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до знищення рослин та диких тварин. Виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Якщо пожежі виникають на місцевості через яку проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь є напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною короткого замикання ЛЕП.
Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.
Збитки держави під час ліквідації однієї пожежі оцінюються в 55500 грн.
Громадяни, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, відмовтесь від спалювання сміття й рослинних залишків! На момент ВІЙСЬКОВИХ дів в нашій країні спалювання сухої рослинності прирівнюється до ДИВЕРСІЙ, що в свою чергу несе кримінальну відповідальність, а саме позбавлення волі від 10 до 15 років та адміністративну відповідальність в розмірі від 3060 грн. до 6120 грн. для громадян, а посадових осіб від 15300 грн. до 21410 грн. Якщо ви бачите, як інші палять листя та траву – поясніть, чому це не слід робити.
Кожен із нас має законні підстави боротися із підпалами, відстоюючи своє конституційне право на довкілля, безпечне для життя і здоров’я!

Головний інспектор ВОППР та ЗЦЗ
Тульчинського РУ ГУ ДСНС України
у Вінницькій  області
Віталій СОЛОВЕЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь