A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Незабаром розпочнуться роботи із збору врожаю зернових культур. Нагадуємо правила пожежної безпеки.

Дата: 08.06.2022 11:16
Кількість переглядів: 157

Для попередження випадків травмування та організацій належних умов праці при проведенні польових робіт,в умовах воєнних/бойових дій на території України, роботодавцям та керівникам сільськогосподарських підприємств потрібно вживати наступних заходів:

1. Перед проведенням сільськогосподарських робіт роботодавцям, спільно з представниками відповідних структурних підрозділів МВС та ДСНС, організувати перевірку сільськогосподарських угідь та прилеглих ділянок на предмет наявності снарядів, вибухових пристроїв та інших предметів і матеріалів, що створюють або можуть створити загрозу працівникам сільського господарства (особливо у зонах прилеглих до ведення бойових дій);

2. Перед проведенням польових робіт організувати позапланові інструктажі з  питань охорони праці працівників щодо дій посадових осіб та виробничого персоналу суб’єктів господарювання у разі початку бойових дій (артилерійські обстріли, бомбардування тощо).

3. Провести інструктаж з питань охорони праці з усіма працівниками зайнятими на виробничих процесах.

4. Забезпечити належний моніторинг за технічним станом сільськогосподарських машин, які планується використовувати під час польових робіт, у тому числі:

- заборонити використання несправної техніки, у тому числі з відсутністю електростартерного запуску двигуна;

- з метою забезпечення безаварійної роботи машин, механізмів, устаткування та попередження випадків виробничого травматизму роботодавцям необхідно організувати ефективну роботу служб технічного контролю, обслуговування та ремонту техніки.

5. Організувати проведення польових робіт в умовах достатньої видимості, виключно у денний час.

6. Доставку, транспортування та ручне перенесення обладнання, устаткування, добрив та інших матеріалів до місця безпосереднього виконання робіт, потрібно здійснювати у відповідності до розроблених безпечних маршрутів, з якими ознайомлені усі працівники, які будуть виконувати зазначені роботи;

7. Вжити заходів щодо створення належних і безпечних умов праці, особливо в місцях концентрації працівників і устаткування, розташованих на значній відстані від населених пунктів, шляхом забезпечення у разі потреби надання працівникам невідкладної медичної допомоги в польових умовах та створення пунктів обігріву (за необхідності).

8. Для організації оперативної комунікації між працівниками у полі та негайного інформування їх у разі створення небезпечної для їх життя та здоров’я ситуації, забезпечити машиністів тракторних бригад засобами зв’язку.

9. Забезпечити працівників, задіяних у виконанні польових робіт відповідним спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

10. З метою мінімізації часу перебування працівників на відкритому просторі, особливо в зонах прилеглих до ведення бойових дій, заборонити виконання складних та/або довготривалих ремонтних робіт машин, механізмів, обладнання в польових умовах.

11. Керівникам сільськогосподарських підприємств всіх форм власності разом з інженерами з охорони праці напередодні комплексу польових робіт посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму в поточному році.

(інформація від Управління держпраці у Вінницькій обл.)

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

Щодо забезпечення належного стану пожежної та техногенної безпеки сільськогосподарських підприємств у місцях збирання, перероблення і зберігання врожаю та кормів

  • До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також повинні бути оснащеними справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори - двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі - вогнегасником та штиковою лопатою);
  • Трактористам, комбайнерам, їх помічникам та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, пройти протипожежний інструктаж;
  • Корпуси комбайнів оснастити заземлювальним металевим ланцюгом, який торкається землі;
  • Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф'яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць обкосити (з прибиранням скошеного) і оборати смугою не менше 4 м завширшки;
  • У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками зробити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів прибирати. Посередині прокосів зробити проорану смугу не менше 4 м завширшки;
  • Хлібні масиви площею понад 25 га, з яких збирається врожай, забезпечити трактором з плугом на випадок пожежі;
  • У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, при заглушених двигунах;
  • Не допускати спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;
  • Трактори та автомобілі, що працюють на механічному навантаженні і на транспортуванні соломи та сіна, обладнати іскрогасниками;
  • Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 м2, а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500 м2;
  • Скирти на відстані 5 м від основи оборати захисними смугами не менше 4 м завширшки;
  • Протипожежні розриви між скиртами, штабелями повинні бути не менше 20 м. Відстань від скирт, штабелів грубих кормів повинна бути не менше 15 м до ліній електропередач, 20 м - до доріг, 50 м - до будинків та споруд;
  • У разі завантаження складів зерновим насипом відстань від верху насипу до горючих конструкцій покриття, а також світильників та електропроводів має бути не менше 0,5 м.;
  • Під час експлуатації зерноскладів та зерносушарень не дозволяється: зберігати вкупі із зерном небезпечні в пожежному відношенні матеріали, а також будь-яке устаткування, застосовувати всередині складських приміщень зерноочисні та інші машини з двигунами внутрішнього згоряння, застосовувати електропобутові та саморобні електронагрівальні прилади, працювати на пересувних механізмах, коли зачинені ворота з обох боків складу, засипати зерно вище рівня транспортерної стрічки і допускати тертя стрічки об конструкції транспортера, розпалювати сушарки, які працюють на твердому паливі, за допомогою ЛЗР та ГР, а ті, що працюють на рідкому паливі, - за допомогою смолоскипів, залишати без нагляду зерносушарки, що пацюють, працювати на сушарках з несправними: приладами контроль температури і автоматики відключення подавання палива в разі загасання факела в топці.

(інформація від Тульчинського РУ ГУ ДСНС України у Вінницькій обл.)

 

 

Пам’ятка

по організації забезпечення заходів протипожежного захисту нового врожаю у весняно-літній пожежонебезпечний період 2022 року

З метою попередження пожеж в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю зернових культур та заготівлі грубих кормів в пожежонебезпечний період 2022 року необхідно:

  1. Наказами призначити відповідальних осіб за протипожежний стан будівель, приміщень, цехів, складів та інших дільниць, на яких покласти здійснення контролю за станом протипожежного режиму, справністю електроустановок, технологічного обладнання, вжиття необхідних заходів до усунення недоліків.
  2. Організувати проведення оглядів протипожежного стану об’єктів із залученням до цього членів добровільних пожежних дружин та інших добровільних протипожежних формувань. У процесі оглядів проаналізувати і визначити додаткові заходи до посилення пожежної безпеки об’єктів.
  3. Здійснити перевірку технічного стану, а за необхідності, відремонтувати пристрої блискавкозахисту, електрообладнання, забезпечити постійний контроль за правильністю їх утримання та експлуатації, своєчасним і якісним ремонтом.
  4. Забезпечити виробничі та складські приміщення, територію, а також комбайни, трактори та іншу сільськогосподарську техніку необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння. Заборонити експлуатацію машино-тракторної техніки з несправною паливною та іскрогасною системою.
  5. Привести в робочий стан джерела внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, укомплектувати пожежні щити необхідним інвентарем.
  6. Визначити порядок зберігання та використання вибухопожежо- небезпечних речовин, балонів з газами та інших матеріалів, що мають підвищену пожежну небезпеку. Особливу увагу звернути на відповідність протипожежним вимогам місць їх використання, фасування, проведення зливних і наливних операцій.
  7. Організувати проведення навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки та цивільного захисту з працівниками підприємства, в тому числі які будуть приймати участь у підготовці та проведенні збирання врожаю та заготівлі грубих кормів.
  8. Провести додаткові протипожежні інструктажі з працівниками, що зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, обслуговуючим персоналом електроустановок, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання.
  9. Опрацювати об’єктові інструкції про заходи пожежної безпеки. Переглянути та доповнити склад розрахунків добровільних пожежних дружин (команд), закріпити за ними виробничі дільниці для нагляду за дотриманням протипожежного режиму.
  10. Під час весняно-літного пожежонебезпечного періоду організувати цілодобове чергування членів протипожежних формувань на пожежній та пристосованій для гасіння пожеж техніці. Вжити заходів по ремонту пожежної техніки, а також забезпеченню цієї техніки необхідним запасом пального,
  11. Вжити заходи по недопущенню спалювання сухої трави, стерні та післяжнивних залишків на полях, недопущення застосування відкритого вогню на полях сільськогосподарських підприємств.

(інформація від Департамену міжнародного співробітництва

та регіонального розвитку Вінницької ОВА)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь