A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Амброзія - небезпечна рослина-шкідник.

Дата: 01.07.2022 10:26
Кількість переглядів: 211

Увага! Амброзія полинолиста!

 

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних організмів. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки та пасовища, пустирі та інші необроблювані землі. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, при великому забур'янені культурні рослини гинуть. Амброзія полинолиста відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культурні, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі. Спостерігаючи за амброзією можна сказати, що вона справжній «зелений агресор»: успішно витісняє злаки, подорожник, ромашку, череду та рослини, які прикрашають ландшафт.

За оптимальних умов амброзія дає спалах і стає домінуючим видом бур’яну. За несприятливих умов вона зустрічається рідше, насіння продукує менше, але все ж зберігається як вид. В зоні широкого розповсюдження зустрічається в різних рослинних угрупованнях. Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з  найважливіших завдань всіх землекористувачів. Механічне скошування рослин амброзії полинолистої застосовують після початку її цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине. Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає землевласників, землекористувачів та територіальні громади долучитись до заходів боротьби з амброзією полинолистою на території Вінницької області. Дуже важливо знищувати амброзію там де ви живете, працюєте або навчаєтесь.

Не будьте байдужі! Наведемо порядок у власній оселі спільними зусиллями!

(Провідний спеціаліст відділу карантину рослинУправління фітосанітарної бепеки

Головного управління Держпродспоживслужби У Вінницькій області  Л.М. Куліш)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь