A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Рекомендації щодо покращення протипожежного захисту об’єктів в осінньо-зимовий період 2022-2023 років

Дата: 14.09.2022 07:53
Кількість переглядів: 293

Щорічно з настанням осінньо-зимового періоду в області різко загострюється обстановка з пожежами. Пожежі виникають на підприємствах, організаціях, установах та в житловому секторі, які призводять до нанесення значних матеріальних збитків державі та громадянам, не рідко - до травмування та загибелі людей. Так, в осінньо-зимовий період 2021-2022 років виникла 1471 пожежі під час яких загинуло 61 людина, травмовано 40 осіб.
Причини пожеж:

-    порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації
електроустановок - 203 пожежі;
-    порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації
печей, тепло генеруючих агрегатів та установок - 238 пожеж;
-    необережне поводження з вогнем, куріння - 931 пожежа;
-    дитячі пустощі з вогнем -7 пожеж.

З початку року на території Вінницької області зареєстровано 3287 пожеж. Економічні втрати від яких склали 297 млн. 508 тис. грн., з них пряміматеріаль ні збитки становлять 78 млн. 277 тис. грн. Врятовано матеріальних цінностей на загальну суму 146 млн. 677 тис. грн.
Щоденно у Вінницькій області в середньому виникає 15 пожеж, економічні втрати від яких складали 671 тис. грн.
Під час пожеж загинуло 63 людини, травмовано 49 осіб
З метою попередження пожеж та виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах в осінньо-зимовий період пропоную Вам розглянути це питання на найближчій нараді з керівниками підвідомчих об’єктів та здійснити ряд організаційних заходів :
1.    Наказами керівників об’єктів визначити відповідальних осіб за протипожежний та техногенний стан будівель, приміщень та інших дільниць, на яких покласти здійснення контролю за станом протипожежного режиму, прийняти необхідні заходи до усунення недоліків, а також ретельно проводити огляди приміщень після закінчення роботи.
2.    Провести навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки посадових осіб об’єктів.
3.    Провести додаткові протипожежні інструктажі з працівниками, що зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, обслуговуючим персоналом електроустановок, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання.
4.    В функціональних обов’язках (посадових інструкціях) керівників об’єктів і відповідальних працівників відобразити питання організації пожежної безпеки.
5.    Забезпечити всі приміщення, відповідно до правил пожежної безпеки, інструкціями про заходи пожежної безпеки, пам’ятками, попереджувальними знаками на протипожежну тематику.
6.    Вжити невідкладних мір по виконанню запропонованих в приписах заходів по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки структурних підрозділів.

Крім того організувати виконання наступних протипожежних заходів:
1.    У вересні силами адміністрації об’єктів, відомчої пожежної охорони, добровільних пожежних дружин та інших добровільних протипожежних формувань організувати комісійні перевірки забезпечення пожежної та техногенної безпеки підвідомчих об’єктів. Вжити невідкладні заходи по усуненню виявлених недоліків.
2.    Переглянути та доповнити склад бойових розрахунків добровільної пожежної дружини (команди). Організувати проведення страхування членів добровільних протипожежних формувань.
3.    Забезпечити приміщення необхідною кількістю первинних засобів пожежегасіння, за необхідності провести технічне обслуговування вогнегасників, укомплектувати пожежні щити необхідним інвентарем.
4.    Здійснити перевірку технічного стану, а при необхідності відремонтувати блискавкозахист, електрообладнання.
5.    Очистити виробничі, складські та господарські приміщення, території, горища та підвали від спалимих матеріалів.
6.    Здійснити заходи щодо попередження пожеж при користуванні побутовими електронагрівальними приладами.
7.    Із залученням працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій організувати навчання працівників об’єктів діям у надзвичайних ситуаціях відповідно до Постанови КМУ від 26 червня 2013 р. № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
8.    Провести навчальні тривоги та навчально-тренувальні заняття з працівниками по оперативній частині плану ліквідації аварійних ситуацій для відпрацювання навичок дій при аварійних ситуаціях, використання засобів захисту, надання першої допомоги у разі нещасного випадку.
9.    З настанням холодної погоди організувати здійснення комплексу заходів по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки під час користування теплогенеруючими пристроями.
10.    На час сильних снігопадів проводити організаційні та практичні заходи щодо очищення покрівель будівель, доріг, проходів та пожежних гідрантів від снігу.
11.    Періодично розглядати на нарадах питання протипожежного стану об’єктів і виконання планових заходів.
Копію наказу (розпорядження) про проведення цих заходів на підвідомчих об’єктах прошу надіслати до Головного Управління ДСНС України у Вінницькій області, розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. 600- річчя, 11.

Начальник    Руслан ШЕВЧУК

РЕКОМЕНДАЦІЇ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь