A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

До 90- річчя з дня народження Зої Чорної

Дата: 28.11.2022 13:21
Кількість переглядів: 263

«Нехай  пісня  має крила, нехай летить, нехай її співають»

Ці слова належать відомій  в Україні фольклористці, нашій незабутній талановитій співачці, засновниці і багаторічному керівникові та учасниці народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Русава» с. Стіна Тульчинського району Зої Зосимівні Чорній, якій у це осіннє передзим’я 28 листопада  року 2022-го  виповнилося б 90 років.


   Відома нині в широких колах шанувальників материнської пісні, давніх самобутніх народних традицій та обрядів, Зоя Зосимівна народилася в мальовничому селі Стіна на Поділлі. Зростала в співучій родині, де особливо цінувалася пісня. І хоч часи були нелегкі, а кістлява рука голоду 1932 – 1933 років не раз заносилася над родиною, тут берегли пісню, яка допомагала жити, допомагала, підтримувала дух і жадобу до життя. Маленька Зоя любила слухати, як співають дорослі, що приходили до них на гостину у свята. Вона, сидячи з братом і сестрою  на печі, вбирала душею кожну пісню, зразу запам’ятовувала слова і мелодію.
  Співала пастушком , навчаючись у школі, а згодом і в Сорокському бібліотечному технікумі. Працювала бібліотекарем у рідному селі, організовувала концерти, створила театральний гурток у сільському клубі. Згодом завідувала шкільною бібліотекою, а в школі вела уроки  музики і співів. Створений нею шкільний хор неодноразово займав призові місця як на районних, так і обласних оглядах-конкурсах учнівської художньої самодіяльності.
  У 1970 році привезла Зоя Зосимівна на огляд художньої самодіяльності шкільний дівочий ансамбль у Томашпіль. Народні пісні, особливо веснянки у виконанні дівчаток,  сподобалися журі, у складі якого був представник з області. Він запропонував на наступний день  привезти ансамбль із старших жінок. Повагавшись, взялася до справи: організувала перший колектив, до якого увійшли мама Антоніна Фоківна, тітки Клевда і Марія, а ще ланкова Ганна Рябошапка і з ланки – Ганна Гончар,  доярки – Ліда Гончаренко, Ніна Чорна  і Ганна Пентюк, працівник культури Любов Кельбас, буряківниця Зінаїда Пінчук. Назвали колектив «Русава», на честь річечки, що змійкою протікає через рідне село, підібрали  пісні і з того часу почалася історія ансамблю, якому вже  …  52 роки.
  У 1978 році фольклорному колективу присвоєно  звання народного, а шляхи його пролягли до різних куточків України і за її межі. Аплодували народним співакам Вінниця, Київ, Луцьк, Новгород – Волинський, Великий Устюг Вологодської області рф. Нагороджено їх золотими , і срібними, і бронзовими медалями та Дипломами і Грамотами багатьох р ізноманітних конкурсів та фестивалів. Про діяльність колективу знято фільм «Перлини душі народної», він – учасник документального  фільму  «Михайло Коцюбинський» тощо.
  І в цьому велика заслуга багаторічного керівника, невтомного пропагандиста народного  мистецтва, організатора пісенної творчості Зої Зосимівни Чорної. Нею записано близько тисячі народних пісень, половина з яких увійшли до репертуару «Русави». Зібраними скарбами щедро ділилася з молоддю, студентами з різних регіонів України, які зверталися до неї за порадою, підтримкою, за наукою, як  шукати і берегти ці неповторні скарби народної творчості. За вагомий внесок у збереження народної творчості,  традицій, обрядів і звичаїв українського народу і зокрема рідного села, Зою Зосимівну Чорну, заслуженого працівника культури України, нагороджено медаллю Міністерства культури і мистецтв України «За  багаторічну працю в галузі культури»  та Почесною грамотою  Кабінету Міністрів України,   їй присвоєно почесне звання  «За заслуги перед Вінниччиною». Високо цінували творчу діяльність цієї талановитої людини в районі, області. Саме завдяки її творчому неспокою, закоханості в пісенні скарби рідного краю на Томашпільщині з’явився районний, а згодом і обласний фестиваль народної культури «Одвічна Русава», що проходив  спочатку щорічно в рідному селі фольклористки, а потім і в інших селах району, які розташовані вздовж течії річки Русава. За її сприяння в 2000 році в с. Стіна проведено науково – дослідницьку фольклорно-етнографічну експедицію, в результаті якої видано книгу «Одвічна Русава». Ім’я Зої Зосимівни Чорної занесено до «Золотої книги України».   
… Її називали Берегинею народної пісні, золотим голосом подільської землі, стінянською Горлицею, а  члени колективу – мамкою…  Її не стало 15 липня 2019 року… Від того часу голос Зої Зосимівни доєднався до ангельських голосів небесного хору, що славлять Творця. Але не завмерла тут, на цій  благословенній землі, справа, яку  вона виплекала, виколисала, яка  давала їй натхнення і  якій  вона дала життя і крила.  Живе ансамбль «Русава», приходять до нього нові учасники, які продовжують традиції свого села, зберігаючи його унікальну пісенну спадщину. Нинішній керівник колективу Людмила Базюк працює не тільки з дорослими учасниками, а й з дитячим  ансамблем «Русавочка», передаючи дітям неоціненне надбання попередніх поколінь, дбаючи про те, щоб не переривалася пісенна ниточка поколінь. Адже цій величній справі присвятила своє життя Зоя Зосимівна Чорна.

В день 90-річчя Зої Зосимівни 28листопада 2022 року її могилу в с. Стіна відвідали працівники Центру культури і дозвілля Томашпільської селищної ради на чолі з головним спеціалістом відділу освіти, спорту культури і туризму Томашпільської громади Інною Карпин. До них долучилися колеги талановитої майстрині і Берегині пісні  нинішній керівник фольклорно – етнографічного ансамблю «Русава» Людмила Базюк та учасниця колективу Галина Сідак, сільський голова Стіни Іван Заяць. Вони поклали квіти та засвітили свічу на знак пам’яті незабутньої Зої Чорної.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь