A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Пасічники та аграрії радилися, як влітку уберегти бджіл від отруєння пестицидами

Дата: 09.02.2023 17:37
Кількість переглядів: 205

Сьогодні у залі засідань селищної ради відбулася спільна нарада спеціалістів Тульчинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, пасічників та аграріїв Томашпільської громади. В ній взяли участь перший заступник голови Томашпільської селищної ради Віталій Годний, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодаства Тульчинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Галина Озерянська, спеціалісти Тульчинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби, пасічники та аграрії Томашпільської територіальної громади.

   На нараді було розглянуто Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва», яким запроваджено дуже важливі для галузі бджільництва питання, а саме:
- нові підходи (норми) щодо реєстрації пасік та їх переміщення;
- необхідність видачі ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку;
- попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл;
- інформування аграріями про застосування пестицидів та агрохімікатів;
- створення у територіальних громадах постійно діючих комісій з питань бджільництва, попередження та фіксації фактів масового отруєння бджіл та затвердження персонального складу відповідним розпорядженням з включенням представників територіальних органів (підрозділів) Держпродспоживслужби та Національної поліції України, а також старост та представників громадських пасічницьких об’єднань;
- профілактика та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, яка визначає основні причини отруєння бджіл, заходи щодо їх профілактики отруєння, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл.
    Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодаства Тульчинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Галина Озерянська наголосила на необхідності проведення державної реєстрації бджолопасік та на важливості налагодження тісної співпраці пасічників із представниками органів місцевого самоврядування та з агровиробниками з метою запобігання виникненню випадків отруєння бджіл засобами захисту рослин.
    Лікар ветеринарної медицини Томашпільської лікарні ветеринарної медицини Оксана Шклярук поінформувала присутніх про алгоритм дій при отруєнні бджіл, відбір та дослідження зразків при підозрі на отруєння, відшкодування завданих збитків у відповідності до вищевказаного наказу.
     Як правильно дотримуватися вимог до порядку застосування засобів захисту рослин агровиробниками, порядок повідомлення про проведення таких обробітків, необхідність дотримання санітарних норм, та визначених регламентів, а також про дотримання вимог законодавства під час проведення заходів по захисту медоносних рослин присутнім розповіла головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тульчинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Галина Лукіянова.
Основною метою проведення наради було роз'яснення алгоритмів взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час обробітку полів, а також попередження та недопущення отруєння бджіл.
      За результатами обговорення було вирішено взяти до відома інформацію доповідачів, дотримуватися порядку дій при виникненні отруєнь бджіл, налагодити співпрацю між органами місцевого самоврядування, пасічниками та агровиробниками. А щоб легше та швидше було інформувати бджолярів про агрозаходи було вирішено створити для них особисту групу. Також інформація про дати обробітку полів пестицидами та отрутохімікатами буде публікуватися в соціальних мережах.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь