A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Липівський ліцей відтепер матиме власне укриття

Дата: 16.03.2023 15:29
Кількість переглядів: 141

З  самого початку повномасштабної російського-української війни українські навчальні заклади зіткнулися з нагальною проблемою – як убезпечити дітей під час проведення очного навчання. Адже більшість із них укриттів або взагалі не мають, або мають такі, що використовувалися не за призначенням і тепер потребують капітального ремонту або переобладнання.

Не винятком став і Липівський ліцей нашої територіальної громади, у якому теж не було укриття. А проблему потрібно було вирішувати. Тому зваживши усі за і проти дирекція ліцею все ж таки знайшла правильний підхід до вирішення даної проблеми - переобладнавши цокольний поверх будівлі, де раніше розташовувалася шкільна бібліотека, у сучасне, добротне укриття з дотриманням усіх норм безпеки.
Втілити цю задумку в життя дирекцію ліцею надихнули фахівці БФ «МХП - громадам», які запропонували не лише фінансову допомогу у рамках проєкту «Облаштування укриття – для ефективного навчання та збереження життя» (подарували ліцею сертифікат на 164 тис. грн.), а й допомогли скласти відповідну документацію для цього. Голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський знаючи про те, що Липівському ліцею потрібна фінансова підмога, теж не залишився осторонь – розпорядився, щоб з бюджету громади виділили 20 тис. гривень, директор СТОВ Липівка Світлана Мельник придбала й подарувала для сховища плазмовий телевізор, зручні кольорові диванчики,  сюди ж були залучено й благодійні кошти, зібрані батьками учнів та пожертви односельців.
До роботи взялися, як то мовиться, усім миром: педпрацівники, обслуговуючий персонал ліцею, батьки, діти, жителі села. Усі дружно трудилися, не покладаючи рук, з ранку до пізньої ночі.  І  за місяць найпростіше укриття, переобладнане за всіма нормами безпеки,  вже було готове до експлуатації. Яке, до речі, й сховищем назвати не хочеться: приміщення вийшло сучасним, світлим, теплим, по-домашньому затишним. І, найголовніше, - переобладнане приміщення дуже прийшлося до душі дітям. Тут є все необхідне для тимчасового та безпечного перебування – протипожежний щит, зручні диванчики, великий плазмовий телевізор, настільні ігри, канцелярія, аптечки, ліхтарики на випадок знеструмлення, печиво та вода для перекусів, біотуалети, умивальники тощо.  
І от, учора, 15 березня, привітати Липівський ліцей з відкриттям  сховища прибули народний депутат України Лариса Білозір, для якої цей робочий візит до нашої громади став першим після короткотривалої декретної відпустки (нагадаємо, що 6 лютого цього року депутатка народила третю дитину - синочка Матвійка, з чим її щиро усі привітали!), голова Томашпільської територіальної громади Валерій Немировський, начальник відділу освіти, спорту, культури і туризму селищної ради Ігор Ярош, представники ПрАТ «Зернопродукт МХП», фахівець соціальних проєктів БФ « МХП- громадам» Тетяна Поліщук.
Усі гості, звичайно ж, приїхали на відкриття не з порожніми руками. Кожен подарував ліцею щось корисне, що в процесі роботи, знадобиться для його плідної роботи та відпочинку.
Народний депутат України Лариса Білозір дуже любить приїздити у нашу громаду. Їй подобається краса нашого краю. А Липівку вона навіть назвала маленькою Швейцарією на Томашпіллі. Народна обранка висловила своє захоплення оптимістичним настроєм дітей місцевого ліцею, які, незважаючи на військовий стан, навіть таку подію, як відкриття сховища перетворили на маленьке свято. Побажала їм миру, рости здоровими, мати міцну жагу до знань, не здаватися ні перед якими труднощами, впевнено вірити у свої сили.  
Голова Томашпільської територіальної громади Валерій Немировський привітав дітей та вчителів ліцею з цією гарною подією, побажав усім здоров’я, миру, а дітям - гарних, плідних успіхів у навчанні заради Перемоги. А також висловив слова вдячності на адресу голови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова, народного депутата України Ірини Борзової за підтримку освітян нашої громади, та подякував усім, хто допомагав ліцею у переобладнанні  приміщення. А у подарунок, від імені керівництва Вінницької військової обласної адміністрації, передав для педагогів ліцею новенький сучасний хромбук. Начальник відділу освіти, спорту, культури і туризму селищної ради Ігор Ярош теж щиро привітав усіх, і, як доповнення до укомплектування укриття, передав канцелярські набори від міжнародного фонду ЮНІСЕФ.
Школярі, на знак вдячності, підготували для гостей коротеньку концертну програму та пам’ятні подарунки, зроблені власними руками.
Директор Липівської школи-ліцею Світлана Скрипник тепло подякувала всім, хто не стоїть осторонь проблем їхнього ліцею: народному депутату України Ларисі Білозір, голові Томашпільської територіальної громади Валерію Немировському, начальнику відділу освіти, спорту, культури і туризму Ігорю Ярошу, представникам ПрАТ «Зернопродукт МХП» та фахівцю БФ «МХП - громадам» Тетяні Поліщук, директору СТОВ «Липівка» Світлані Мельник, педпрацівникам, обслуговуючому персоналу ліцею, батькам, дітям, та всім хто допоміг зробити таку необхідну для ліцею справу. Побажала усім здоров’я, мирного неба, благополуччя, швидкої Перемоги над ворогом. Щоб наші дітки могли навчатися у спокійній, мирній країні. А дане сховище, у перспективі, може слугувати для школярів пристойною, зручною залою для відпочинку.
Наостанок діти дружно скандували - ДЯКУЄМО! Та всі разом заспівали пісню, що єднає українські серця й уже стала гімном незламності нашого народу - «Червона калина».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь