A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Боннська конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин

Дата: 10.04.2023 15:35
Кількість переглядів: 87

Мігруючі тварини не визнають кордонів і саме тому часто зазнають значного негативного впливу через деградацію місць, де вони розмножуються, живляться або зимують. Дуже часто їхня чисельність зменшується внаслідок інтенсивного полювання.

 

Саме тому в 1979 році в Бонні (Німеччина) підписана Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин – міжнародний договір, укладений у рамках Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP). Станом на 2008 рік, 109 країн Африки, Європи, Центральної і Південної Америки, Азії та Океанії стали країнами-учасниками Конвенції. Україна приєдналася до Боннської Конвенції в 1999 році. Мета Конвенції – розроблення і вжиття спільних заходів щодо збереження мігруючих видів тварин протягом усього їхнього міграційного шляху на землі, у повітрі та воді. Охоронні заходи щодо мігруючих видів диких тварин залежать від того, до якого з двох додатків до Конвенції внесено відповідні види. Додаток I містить перелік мігруючих видів, які перебувають під загрозою зникнення, до Додатку II занесено види, стан яких є несприятливим і для їх збереження потрібне міжнародне співробітництво.

Через територію України мігрують деякі види ссавців, її також перетинає один з основних шляхів міграції птахів з Європи до інших частин світу. Зокрема, Чорноморський біосферний заповідник, Сиваш, Дунайські плавні, коси Азовського моря та інші території є місцями зупинки, гніздування та живлення величезної кількості птахів, серед яких є види, занесені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку та Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

 Серед 6 існуючих угод, України стосуються три наступні:

1. Угода про збереження кажанів в Європі (EUROBATS) (16.01.1994).

2. Угода про збереження мігруючих афро-євразійських водно-болотних птахів (AEWA) (01.11.1999).

3. Угода про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря і прилеглої акваторії Атлантичного океану (ACCOMBAS) (01.06.2001).

Під егідою Боннської конвенції також підписано 10 меморандумів взаєморозуміння, що мають на меті охорону окремих видів. України стосуються меморандуми щодо наступних видів:

1) Кроншнеп (кульон) тонкодзьобий (Numenius tenuirostris);

2) Середньоєвропейська популяція дрохви (Otis tarda);

3) Очеретянка прудка (Acrocephalus paludicola).

(Джерела: https://redbook-ua.org/https://www.ecoleague.net/)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь