A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

26 КВІТНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Дата: 26.04.2023 08:00
Кількість переглядів: 95

Сьогодні минає 37 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Внаслідок двох вибухів на енергоблоці АЕС радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною радянського союзу, більшою частиною Європи та східною частиною США. У зв’язку з цим 26 квітня у всьому світі відзначають Міжнародний день жертв радіаційних аварій та катастроф.

Цей день став моментом відліку пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та датою вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди вписано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.
Чорнобильська атомна електростанція є символом наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Трагедія, спричинена вибухом на її четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.
Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 осіб, що перевищує чисельність населення Австрії. Забруднено близько 155 000 кв.км території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв.км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років. Майже 404 000 людей було переселено. Проте, мільйони людей, як і раніше, живуть в умовах, де залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків.
Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців та мобілізованих солдатів. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії була припинена.
Уже більше року Україна боронить свою землю від російського агресора і знову стоїть на сторожі всього світу від катастрофи. У 2022 році, у перший день війни, Чорнобильська атомна електростанція була захоплена російськими військовими, тоді ж були вчинені провокації зі сторони рф, взято в полон захисників ЧАЕС та розкрадено й вивезено частину її обладнання.
Україна і світ з острахом спостерігали за тими подіями. Адже це страшно — вдруге пережити катастрофу подібного масштабу.  31 березня 2022 р. окупанти покинули територію Чорнобильської АЕС.
Сердечно вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, які проявили героїзм, самовідданість та мужність у тих екстремальних обставинах, а також  воїнам ЗСУ, які завадили російським окупантам повторити трагедію.
Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС нашої громади, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду, зупинити розбурхану стихію некерованої ядерної реакції.
Щиро бажаємо вам та вашим родинам міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, Божого захисту, щастя, мирного неба над Україною, добра й злагоди. Хай завжди поруч з вами будуть людська вдячність і шана за ваш неоціненний подвиг!
Низько схиляємо голови перед усіма, хто віддав своє життя у боротьбі з розбурханим атомом. Безмежна їм вдячність і світла пам’ять.
Наймасштабніша світова техногенна аварія змусила людство переосмислити своє ставлення до «мирного» атому». І головним завданням та викликом для нинішнього часу є – ніколи більше не допустити нового Чорнобиля!
З повагою голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський, депутатський корпус, члени виконавчого комітету селищної ради, старости старостинських округів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь