Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ОБЕРЕЖНО - ЧАДНИЙ ГАЗ!

Дата: 08.02.2024 09:59
Кількість переглядів: 34

А у вас справно працюють димові та вентиляційні канали?

Під час відлиги, вологої та вітряної погоди, яку ми очікуємо найближчим часом, значно погіршується тяга в димових та вентиляційних каналах.

В окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга, коли шкідливі продукти горіння не виводяться назовні, а навпаки – затягуються в приміщення.

Небезпека отруєння чадним газом зростає!

На практиці саме порушення тяги в димових та вентиляційних каналах спричиняє найбільшу кількість отруєнь чадним газом. Тож від їх справності залежать безпека, життя та здоров’я споживачів та їхніх близьких. Тим більше, що опалювальний сезон триває і природний газ використовується в досить значних обсягах.

Вінницька філія ГАЗМЕРЕЖІ закликає споживачів не ризикувати власним життям та здоров’ям, слідкувати за станом димових та вентиляційних каналів, дотримуватися правил безпечного використання газу в побуті!

Пам’ятайте! Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, ні смаку. Легко змішується з повітрям, швидко зв'язується з кров’ю та викликає тяжке отруєння. Концентрація у 0,05% чадного газу в повітрі може призвести до фатальних випадків!

Для вчасного виявлення небезпечних концентрацій чадного та/або природного газу в повітрі встановіть сигналізатор загазованості. Прилад подає звукові та світлові сигнали про небезпеку. А при встановленні клапана-відсікача ще й припинить подачу газу в приміщення.

Аби не допустити біди, під час роботи газових приладів потрібно забезпечити приплив свіжого повітря, слідкувати за наявністю тяги в димовентиляційній системі, періодично її обстежувати, прочищати і ремонтувати. Димові та вентиляційні канали мають обстежуватися одночасно, двічі на рік, а ті, що працюють сезонно – один раз на рік. Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу, мають обслуговуватись щонайменше кожні 2 місяці.

Чи є тяга, кожен споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору вентканалу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна.

Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно викликати спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Особливо пильними треба бути при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів. Для уникнення зворотної тяги у приміщеннях, де працюють такі газові прилади,категорично заборонено використання електровитяжки. Встановлення, заміну та ремонт газових приладів довіряйте виключно фахівцям.

Подбайте про власну безпеку та безпеку ваших рідних!

Детально правила безпеки при користуванні газом в побуті на сайті Вінницької філії «ГАЗМЕРЕЖІ» https://vn.grmu.com.ua/ у розділі «Важлива інформація».

За інформацією Вінницької філії "Газмережі" 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь