A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Безоплатна правова допомога - на захисті індивідуальних прав громадян

Дата: 02.07.2015 11:25
Кількість переглядів: 1092

З 1 липня в Україні почали діяти 100 центрів надання безоплатної правової допомоги населенню, де громадяни зможуть отримати адвокатський захист не лише в кримінальних, а й у цивільних та адміністративних справах. Від-крився такий центр і у Томашполі. Про завдання та перспективи його функціонування йшлося під час засідання «круглого столу», що відбулося 30 червня у Томаш-пільській селищ-ній раді.
Виконуюча обв'язки директора Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Нечипорук не лише презентувала учасникам «круглого столу» новий етап у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення, пов'язаний із представництвом їхніх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а й розкрила напрями діяльності місцевого центру з урахуванням потреб району.
- У центрі надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокати працюватимуть як незалежні суб'-єкти і безкоштовно надаватимуть допомогу громадянам у судових справах, які стосуються порушень їхніх прав як у цивільних, так і в адміністративних справах, – зазначила Тетяна Нечипорук. – Звернутися до нас зможуть усі, хто потребує допомоги адвоката і не може собі її дозволити. Це, передусім, пенсіонери, інваліди, діти-сироти та їхні опікуни, люди, які мають дохід менше прожиткового мінімуму, а також демобілі-зовані учасники АТО, сім'ї загиблих… Послуги адвоката оплачує держава.
Відкритий у Томашполі центр буде знаходитись по вул. Леніна, 16 (у приміщенні старої школи). Працюватиме з понеділка по п'ятницю, з 9 до 18 год. Звернутися до центру за допомогою зможуть не лише мешканці нашого району, а також Крижопі-льського, Піщанського, Ямпільського, Шаргородського, Чернівецького, Могилів-Подільського, Тульчинського, Мурованокуриловецького та м. Могилева-По-дільського.
Також Тетяна Нечипорук зазначила, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз'яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме.
- Але ми будемо з'ясовувати, з якою проблемою прийшла до нас людина, – наголосила в.о. директора. – Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги і лежить у досудовій площині, ми цю людину будемо орієнтувати на ті організації, що можуть допомогти з вирішенням її проблеми. Саме тому активно налагоджуватимемо ефективний діалог між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами.
Уже частково укомплектовано штат працівників, які будуть надавати безоплатно вторинну правову допомогу: начальником відділу попереднього зв'язку з клієнтами призначено Галину Косар, начальником відділу взаємодії із суб'-єктами надання безоплатної первинної правової допомоги - Альвіну Пилипчук, начальником відділу інформації та матеріальної інфраструктури - Валерія Верестуна, спеціалістом відділу взаємодії із суб'єктами надання безоплатної первинної правової допомоги - Дмитра Трача.
Участь у засіданні «круглого столу» взяли Томашпільський селищний голова Валерій Немировський, начальник районного управління юстиції Сергій Тихолаз, юрист райдержадміністрації Василь Боднар, юрист Томашпільської селищної ради Андрій Щербатий та адвокат Таїса Мельник. Учасники зібрання висловили сподівання, що відкриття місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги дасть можливість змінити ставлення до органів юстиції. А органи юстиції зможуть стати органами справедливості для кожного українця, справедливості стосовно кожної людини.
                                                                                                             * * *
За підрахунками Мін’юсту, понад 8 мільйонів українців зможуть звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а допомогу їм надаватимуть близько 5 тисяч адвокатів.
З 1 липня, крім Томашпі-льського центру, на Вінниччині відкрито ще 3 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Вінниці, Козятині та Гайсині.
                                                                                                                                                                                              Тетяна Юзвак

Фото без опису

Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь