A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Попередження Держпраці!!! Родич допомагає в магазині чи кафе? Оформіть трудові відносини! 

Дата: 05.05.2018 10:54
Кількість переглядів: 760

       Відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням. Окрім того, працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Управління Держпраці у Вінницькій області в лиці делегованих повноважень  наданих Томашпільській селищній раді  - інспектора праці, попереджає щодо поширених випадків, коли підприємці беруть на роботу родичів чи близьких друзів, з якими не поспішають оформляти трудові відносини або укладають цивільно-правовий договір. 

Далі «свої» люди активно «допомагають» здійснювати торговельні операції у крамницях, обслуговують відвідувачів у кафе, за стійками у барах, виконують роль підсобних робітників у приватних виробничих цехах тощо. Такі працівники під час перевірки контролюючих органів чи в інших нештатних ситуаціях зазвичай заперечують свою причетність до виконання трудових функцій, мовляв, випадково зайшли і вирішили допомогти родичеві. 

- «Обов’язок укладати трудові договори з найманими працівниками, незалежно від їх приналежності до членів сім’ї підприємця, випливає з норм КЗпП. Ми рекомендуємо представникам підприємництва офіційно працевлаштовувати усіх, хто залучений до роботи в підприємницькій структурі чи, зокрема, так би мовити «допомагає» родичеві здійснювати торгівлю на ринку. Право громадянина розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці у випадку виконання ним певного кола обов’язків в приватного підприємця означає обов’язок працедавця укладати з ним трудові стосунки офіційно», – звертає увагу інспектор праці Томашпільської селищної ради.
 

Держпраці наголошує: боротьба з тіньовими схемами оплати праці на сьогодні є одним з пріоритетних напрямів діяльності її органів. Роботодавцям, які використовують приховану найману робочу силу, варто переглянути своє ставлення до такого підходу трудових правовідносин.

Інспектор праці фінансового відділу 

Томашпільської селищної ради 

Вікторія Скальська 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь