A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Співаєм славу тій події і сьогодні

Дата: 22.01.2016 14:11
Кількість переглядів: 768

 

День 22 січня увійшов до календаря знаменних і пам’ятних дат з 1999 року як День Соборності України. «Враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки  і Західно-Української Народної Республіки  для утворення єдиної соборної української держави», - так було зазначено тоді в Указі Президента.  У 2012 – 2014 роках 22 січня відзначався День Соборності та Свободи, а з 2015-го – знову як День Соборності України.

  Це свято є символом єднання українських земель, втілення вікової мрії українського народу про свою суверенну державу. І хоч Акт Злуки 1919 року був декларативним, ідея соборності продовжувала жити. 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг єднання від Києва до Львова. Значення цієї події важко оцінити й нині, адже вперше українці відчули себе єдиною державою, єдиною нацією. Це почуття єдності особливо важливе у сьогоднішні буремні дні, коли триває кривава боротьба на сході нашої держави з агресором, який, як і 97 років тому, посягнув на суверенітет України і якому наш народ і наша армія дають гідну відсіч.

  Пророчими стали слова одного з творців Акту Злуки Лонгина Цегельського, який сказав: «Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як Хрещення Русі, як битва під Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі».

  У День Соборності України секретар селищної ради Балдинюк В.В. та працівники  Томашпільської селищної ради, представники колективу ДНЗ «Сонечко» разом із завідувачем закладу Годною О.І. взяли участь в урочистих зборах, що відбулися в актовій залі районної ради. Після завершення урочистостей вони вшанували  пам'ять героїв Небесної сотні та воїнів-земляків, що загинули в зоні проведення АТО, та побували біля  пам’ятника Т.Г. Шевченку, де схилили голови перед генієм і Пророком волі українського народу. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь