A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

За об`єднаними громадами - майбутнє

Дата: 27.04.2016 14:52
Кількість переглядів: 972

Протягом 21 – 22 квітня цього року селищний голова Томашполя Валерій Немировський разом з колегами – селищними головами з Бару, Літина, Гнівані, Мурованих Курилівців, Дашева, Строїнців, Студеної узяв участь у Міжнародній конференції «Децентралізація влади – сучасні виклики та можливості», що проходила у Львові. Організатором конференції є Фонд Ганса Зайделя, що ось уже більше 20 років здійснює свою діяльність в Україні під гаслом «На службі демократії, миру та розвитку». Конференція була позначена досить потужним представництвом. Так її учасниками стали представники Фонду Ганса Зайделя, Посольства ФРН в Україні, Верховної Ради , Кабінету Міністрів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, Інституту врядування, різних областей : Вінниччини, Дніпропетровщини, Одещини, Донеччини, Тернопілля, Львівщини, Івано-Франківщини, Чернігівщини, Херсонщини та м. Києва – всього біля 230 осіб. Основними темами, що  обговорювалися на конференції, стали питання децентралізації влади, обмін досвідом та вивчення перспектив утворення і діяльності об’єднаних територіальних громад. 
Про ключові завдання реформування в рамках децентралізації інформував Костянтин Ващенко - Голова Національного агентства України з питань держслужби. Цікавими для учасників конференції були розповіді «першопрохідців» у царині територіальної  децентралізації про те, які переваги отримують громадяни  територіальних громад від об’єднання та про те, що в цьому плані потребує удосконалення на законодавчому рівні. Зокрема жваво обговорювалися питання утворення і ліквідації виконкомів і комунальних підприємств, формування штату об’єднаних територіальних громад та вибори/призначення старост, їх завдання та відповідальність, передачі майна і установ їх спільної комунальної власності у власність об’єднаних територіальних громад, бюджетів об’єднаних територіальних громад, особливостей відкриття рахунків, проведення розрахунків, освітньої та медичної субвенції,  місцевих податків і зборів. Про основні труднощі перших ста днів роботи об’єднаних територіальних громад інформували міський голова Балти Одеської області Сергій Мазур, селищний голова Солонянської селищної об’єднаної територіальної громади Дніпропетровської області  Михайло Копейко та інші. Особливо потрібною в цьому питанні була інформація від  директора ГО «Інститут розвитку територій» Юрія Ганущака.
Два дні учасники конференції прискіпливо та серйозно обговорювали назрілі в ході проведення децентралізації питання. Отож про враження від почутого на конференції, про плани на майбутнє у зв’язку з цим – від селищного голови Томашполя  Валерія Немировського:
- Поїздка до Львова була дуже корисною і потрібною. Адже питання, які обговорювалися на конференції, сьогодні на часі, без їх вирішення не матимемо руху вперед: світ глобалізується, його треба об’єднувати на міцних коренях, а такими коренями є місцеві громади.
Наша селищна територіальна громада  розпочала шлях до об’єднання. Ще у 2015 році зроблено перші кроки – є згода на об’єднання від Горишківської сільської територіальної громади. Правда, через певні нюанси не змогли ми потрапити , як то кажуть, у перший вагон потяга реформ, що рушив. Ті, хто встиг, уже мають гарний результат. Як-от наші сусіди з Піщанського району.  Студенянська сільська об’єднана громада, до якої увійшло 9 сіл, на свій розвиток у цьому році додатково отримала з держбюджету майже 4 млн грн. і нині ремонтує, прокладає нові водогони, робить вуличне освітлення тощо. Про суттєву державну допомогу говорили й інші учасники конференції – представники об’єднаних територіальних громад з Одещини, Дніпропетровщини.
Тому висновок один: для того, щоб розвиватися, рухатися вперед, будувати, ремонтувати, створювати, мусимо об’єднуватися, і робити це треба якнайшвидше, інакше втратимо і час, і можливості, і нормальні перспективи.
Про плани на майбутнє хочу сказати таке: за підсумками громадського обговорення з пропозицією про об’єднання Томашпільська селищна рада звернулася до 17 громад району, на сесії приймемо рішення щодо надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування їх представників до спільної робочої групи, надішлемо листи до суміжних громад з пропозицією про об’єднання. Думаю, нас почують у громадах, бо час іде і буде дуже жаль, якщо втратимо надані можливості рухатися до нормального життя. Хто зна, чи виділить держава той же мільярд гривень на підтримку децентралізації у 2017 році… Та й громад, що вже виявили бажання об’єднатися, в цьому році не 160, як у минулому, десь до 600. Найбільш активно іде процес, до речі, на Хмельниччині та Тернопіллі.
Отож звертаюся до керівників тих же 17 громад, сільських депутатів, громадян: відкиньте свій хутірський псевдопатріотизм, зважте можливості, які є і покращення яких під великим знаком питання, і які можуть відкритися, коли громади, їх жителі будуть вирішувати свої проблеми, своє майбутнє спільно, дружно і згуртовано. 
Шановні! Держава запропонувала шляхи розвитку, шляхи, пішовши якими наші європейські сусіди – поляки, чехи, словаки, не говорячи вже про німців, австрійців - змогли досягти значних успіхів. Рішення за вами і приймати його треба вже зараз, аби потім не жалкувати за втраченими можливостями.            

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь