A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Маємо зробити вирішальний крок, – Геннадій Зубко про нові амбітні завдання децентралізації

Дата: 22.12.2018 10:43
Кількість переглядів: 530

Вирішальним кроком 2018 року є потужне продовження реформи децентралізації і визначення горизонту її завершення у 2020 році. Маємо амбітне завдання: вже у 2020 році місцеві вибори мають відбутисz на новій територіальній основі. Тож маємо мобілізувати зусилля всіх учасників процесу – центральної та місцевої влади, Парламенту, органів місцевого самоврядування і всіх міжнародних партнерів. Вже у січні матимемо спільний з міжнародними партнерами операційний план з виконання завдань.

На цьому в Комітеті ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Урядовець повідомив, що на сьогодні вже сформовано 874 об’єднані територіальні громади, з яких 665 ОТГ мають прямі міжбюджетні відносини. Вже 16 обласних міст у цьому році приєдналися до процесу об’єднання. І це показує високий темп децентралізації. На місцях з’являються лідери, які готові брати на себе нові повноваження, можливості і відповідальність.

«До 2020 року в Україні має бути сформований базовий рівень з ОТГ. І тому наше першочергове завдання на 2019 рік – 100% формування перспективних планів. У цю роботу мають включитися місцеві громади, обласні ради і ОДА. З іншого боку ми, як Уряд, ставимо собі за завдання – промоделювати найбільш ефективні перспективні плани спроможних громад на території області. Це дозволить обрати ідеальну модель спроможної громади, яка здатна брати на себе повноваження і реалізовувати всі можливості розвитку місцевого самоврядування», – наголосив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що такі перспективні плани мають бути сформовані по Закарпатській, Київській областях і АР Крим. «Наразі по перспективних планах сформовано 1285 громад. І ми бачимо, що при закритті «білих плям» (районів, де не сформовано жодної ОТГ) є можливість сформувати 1450 громад. Але вкотре наголошую, такий результат можливий завдяки рішенням обласних рад при складанні перспективних планів», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, серед пріоритетних завдань на 2019-2020 роки:

- затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад (затвердження територій громад усіх областей; максимальне сприяння добровільному об’єднанню і приєднанню, особливо до міст обласного значення);
- затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні районів (моделювання адміністративно-територіального устрою районного рівня; створення адміністративних округів як основи для майбутніх округів; затвердження територій районів усіх областей);
- передача (децентралізація) повноважень виконавчої влади органам місцевого самоврядування та їх розмежування між рівнями;
- створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень ОМС;
- формування ефективної системи служби в ОМС, якість менеджменту;
- ефективна система державного нагляду;
- ефективна система участі громадян.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь