A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

У ТОМАШПОЛІ ВІДБУЛИСЯ ЗБОРИ ГРОМАДЯН

Дата: 17.04.2019 09:03
Кількість переглядів: 1087

16 квітня у Томашполі відбулися збори громадян за місцем проживання. Учасниками зібрання стали в.о. старост сіл Горишківка, Нетребівка, Ракова, депутати селищної та районної рад, керівники підприємств, установ та організацій ОТГ, працівники закладів освіти, культури, охорони здоров’я, комунальних підприємств. Також на «схід селища» завітали голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, голова райдержадміністрації Олександр Закорченний, ректор Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського Наталя Лазаренко та волонтер  Ярослава Пилипенко.


Першим і основним питанням порядку денного був звіт Томашпільського селищного голови Валерія Немировського про результати роботи за 2017-2018 роки, що супроводжувалося демонстрацією слайдів. У своєму виступі очільник Томашпільської ОТГ наголосив: «На нашу долю випало пройти нелегкий шлях реформування місцевого самоврядування, децентралізації влади, об’єднання громади. Нині громада отримала нові повноваження і ресурси, а з ними - нові можливості та велику відповідальність. Приємно відзначити, що наша громада в нових умовах займає передові позиції не лише в області, а й Україні. 
Дохідна частина загального фонду бюджету об`єднаної територіальної громади разом з трансфертами у 2017 році склала майже 64 млн. грн.,  у 2018 році 68 млн..грн., і зважаючи на деякі зміни у законодавстві план на 2019 рік також 68 млн.грн. Для порівняння до об`єднання у 2016 році сума бюджетів селищної та сільських рад складала близько 14 млн.грн.
В другому півріччі 2017 року з району передано у власність до комунальної власності громади Томашпільську, Раківську та Нетребівську школи, Будинок дитячої творчості, дитячо-юнацьку спортивну школу, Горишківський, Раківський та Нетребівський фельдшерсько-акушерські пункти та Томашпільську амбулаторію. З 1 січня 2018 року районний будинок культури, музична школа та центральна районна бібліотека теж фінансуються з бюджету громади.
У зв’язку з тим, що громада взяла на баланс районні позашкільні заклади, заклади освіти та охорони здоров`я, забезпечуючи їх нормальне функціонування видаткова частина бюджету ОТГ у 2018 році збільшилась на 19,3 млн.грн. в порівнянні з 2017 роком. 
Щорічно проводиться робота зі зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти. Зокрема, крім обов`язкових поточних ремонтів замінено два твердопаливні котли на сучасніші більш потужні у Томашпільській школі. У Томашпільському дитсадку у групових кімнатах встановили натяжні стелі, переобладнали освітлення, частково замінили підлогу. У Раківській школі розпочато роботи по встановиленню твердопаливних котлів, замінили на енергозберігаючі 12 вікон, провели ремонт приміщення Раківського дитсадка, замінили огорожу навколо дитячого майданчика, завершили капітальний ремонт приміщення Нетребівського дитсадка. І більшість робіт намагаємося робити силами будівельної бригади нашого комунгоспу, що значно здешевлює вартість ремонту. 
Завдяки придбаним мікроавтобусам, діти з Нетребівки та Ракови тричі на тиждень відвідують Будинок дитячої творчості, а також здійснюється підвіз Горишківських дошкільнят до Томашпільського дитсадка.
Особлива увага приділяється харчуванню дітей, вартість якого в дитсадках складає 20 грн. (40% батьківська плата), у школах - 10 грн. 
Медичну допомогу жителям громади надає створений у 2017 році Центр сімейної медико-санітарної допомоги, в складі якого Томашпільська амбулаторія та 3 сільських фельдшерсько-акушерських пункти. Всі 4 лікарі селищного Центру сімейної медико-санітарної допомоги уже уклали необхідну кількість декларацій з жителями нашої громади. Заробітна плата лікарів значно зросла і становить від 12 до 18 тисяч на місяць. Скажу більше, була розмова, щоб перевести лікарів районного Центру ПМСД до нас та було прийнято рішення збільшувати штат закладу в міру добровільного  приєднання населених пунктів до нашої громади. 
В закладі запроваджено електронний документообіг, створено електронний реєстр пацієнтів, щорічно проводиться пільгова вакцинація медпрацівників та педпрацівників. Діють програми Гіпертонія-СТОП та «Доступні ліки».
Крім дитячого стоматологічного кабінету в Томашпільській школі, минулого року було відкрито ще один сучасний стоматологічний кабінет, для якого придбали необхідне медичне устаткування. Окремі послуги тут безкоштовні. На медицину йде багато видатків, але ми робили і будемо робити все, щоб жителі громади отримували якісні медичні послуги. Підтримуємо всі медичні програми, і про закриття ФАПів у наших селах навіть не йдеться, навпаки сільським медикам ми підвищили заробітну плату.
Минулого року наш ЦПМСД перейшов в приміщення колишнього інфекційного відділення. Так, там потрібно буде робити ремонт, але це все з часом.
У громаді приділяється велика увага розвитку фізичної культури та спорту.  З вересня 2017 року утримання дитячо-юнацької школи здійснюється за рахунок селищного бюджету. Для прикладу у 2017 році нами було профінансовано її на 687 тис. грн., у 2018 році – 1,7 млн.грн. Наші юні спортсмени – наша гордість. І коли на святкуванні дня селища та урочистостях з нагоди Дня фізкультури та спорту йдуть в парадному строю зовсім малі діти, а їх груди уже прикрашають численні медалі, то бере гордість і «біжать мурашки» тілом.
Стосовно закладів культури, то восени минулого року на базі центральної районної бібліотеки та сільських бібліотек створено Публічну бібліотеку Томашпільської селищної ради, яка у своїй структурі об`єднала 5 філій.
Косметичні ремонти проведено в Горишківському та Раківському будинках культури, де зроблено водовідведення. Для Томашпільського будинку культури придбано вбрання для сцени, а також професійний проектор, і плануємо тепер власними силами організовувати трансляцію кінострічок. З 2017 року триває ремонт в Нетребівському будинку культури: частково замінено дах та повністю покрито антикорозійним покриттям, встановлено ринви, капітально відремонтовано 3 східні площадки, замінено всі вікна та двері на енергозберігаючі, створено бенкетний зал на 100 осіб з окремим входом. У зв’язку з тим, що Нетребівський старостат орендує адмінприміщення, планується з часом старостат перенести у приміщення будинку культури». 
Також селищний голова розповів про реалізацію Програми соціальної підтримки жителів нашої громади, яка дає змогу надати матеріальну допомогу на лікування жителів ОТГ, а також підтримати інвалідів, учасників АТО. Найближчим часом на території громади розпочне свою роботу Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг», працівники якої опікуватимуться соціально незахищеними верствами населення, які опинились у складних життєвих обставинах. Селищною радою уже підготовлена заявку до Міністерства соціальної політики для отримання спеціального мікроавтобуса з перевезення людей, що пересуваються на візках.
Зрозуміло, що левова частина бюджету об`єднаної громади йде на надання громадянам належних послуг, благоустрій нашої громади, будівництво та ремонт дорожньо-транспортної мережі. Присутні на зібрані могли побачити на слайдах як ремонтуються наші дороги, як працює сучасна техніка, освітлюються вулиці, запроваджуються енергоощадні заходи, ремонтуються та прокладаються нові водопроводи,проводяться ремонти приміщень старостатів, встановлено дитячий майданчик, лавочки, урни, проведено благоустрій територій.
Також  селищний голова  подякував за тісну співпрацю інвесторам – ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина», ПрАТ «Продовольча компанія «Поділля», фермерськими господарствами, які  працюють на землі в кожному населеному пункті. « Ці люди щорічно вкладають в розвиток соціальної  сфери на селах та в Томашполі (ремонт доріг, проведення  освітлення,  відновлення закладів  соціально-культурного призначення,  реконструкція  криниць та ремонт водогону та багато інших) близько 500 тис. грн. Окремо хочу подякувати депутату обласної Ради, голові громадської організації «Життя та розвиток громад» Ларисі Білозір за постійну підтримку нашої об’єднаної громади, співфінансування різноманітних проектів,  оновлення матеріальної бази закладів освіти, культури та охорони здоров`я, організацію культурно-масових заходів для жителів нашої громади», - зазначив Валерій Немировський.
Щодо планів, то цього річ  наша громада продовжить займатися освітленням вулиць, водопостачанням, ремонтом доріг… 
Про виконану роботу на території Томашпільської селищної ради прозвітував старший дільничний офіцер поліції, капітан Володимир Сичук, зазначивши, що минулого року було виявлено 63 скоєних злочини, найбільше з яких – це крадіжки чужого майна, але були також 2 випадки зберігання наркотичних засобів, підробка документів, організація грального бізнесу тощо. Також зафіксовано 215 адміністративних правопорушення.
Про роботу Вінницької обласної ради та свою депутатську діяльність розповів присутнім голова облради Анатолій Олійник, зазначивши, що після президентських виборів буде проводити в Томашполі прийом громадян і всі бажаючі можуть звернутися до нього за допомогою.
Проінформував про життя Томашпільського району голова райдержадміністрації Олександр Закоченний. Про «кузню педагогічних кадрів» - Вінницький педагогічний університет розповіла його ректор Наталя Лазаренко.
Але присутні мали змогу не лише заслухати виступаючих, а поставити їм запитання.

Критика на адресу водоканалу та селищної ради лунала від жителя вулиці Садова В.П.Барашенка щодо її асфальтування. Йому було роз яснено, що всі жителі вулиці Садова звернулися з проханням асфальтувати дорогу і про це свідчить лист-клопотання з підписами жителів даної вулиці.

А також, вчителів Томашпільської школи цікавило питання, чому їх премія минулого року склала 50 %.  На що селищний голова Валерій Немировський відповів, що по 50% премії своїм педагогам виділили не лише Томашпільський селищний відділ освіти, а й відділи освіту Вапнярської ОТГ та району, а 1,5 млн. грн. зекономлених коштів  буде витрачено на придбання ще одного шкільного автобуса для підвезення дітей.
Цікавилися люди і виділенням землі під гаражі біля новобудови, що розташовується за гінекологічним відділенням. На що селищний голова відповів, що дане питання вирішуватиметься в робочому порядку, жителям будинку лише необхідно звернутися до селищної ради.
Також на всі інші запитання, що цікавили, громадяни отримали вичерпні відповіді.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь