A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ПОДБАЙ ПРО ГРОМАДУ – ОТРИМАЙ ЧЕК!

Дата: 24.09.2019 10:09
Кількість переглядів: 1336

Відповідно до статті 215 Податкового кодексу України акцизний податок  — це податок на споживання підакцизної групи товарів, що включається до ціни такої продукції як  спирт та його дистиляти,  алкогольні напої,  пиво,  тютюнові вироби та його промислові замінники, нафтопродукти, скраплений газ.
Акцизний податок для нашої громади є одним із складових дохідної частини місцевого бюджету.
Для прикладу, з кожної купленої пачки цигарок і з кожної пляшки алкоголю в бюджет громади надходить 5% їх вартості. 


Згідно статистичних даних, в Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок;  серед молоді курить      45 % юнаків і 35 % дівчат. Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина, тобто на кожного  українця припадає понад  2500 цигарок, або майже 7 щоденно. Ці дані у цілому є актуальними й для нашої громади. При населенні громади приблизно у 15 тис. громадян, кількість цигарок становить понад 37.000.000 шт.
Щодо алкоголю, то за рік на одного українця припадає 6.1 літра алкоголю, а це 15 пляшок оковитої, тобто за рік  громада випиває 225.000 пляшок.
При середній вартості пачки цигарок у 28 грн., а пляшки горілки у 85 грн., легко підрахувати суму у 5% акцизного збору, який  спрямовуватиметься в бюджет.
Законом України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» внесено зміни до Податкового кодексу України, якими запроваджено з 1 січня 2015 року нарахування та сплату акцизного податку з роздрібної реалізації окремих груп товарів. Цей податок стосується підакцизних товарів, що продаються в роздріб – алкоголю, пива та тютюнових виробів.
Акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Зрозуміло, якщо немає чеку – не сплачено податок, не наповнюється бюджет. 
На території громади зареєстровано понад два десятки фізичних осіб-підприємців, які займаються реалізацією алкоголю й тютюну, а обов’язковою умовою при цьому є видача покупцеві фіскального чека, що дотримується не завжди.
Враховуючи, що фактичними платниками акцизного податку в першу чергу є громадяни, які купують підакцизні товари, Томашпільська селищна рада пропонує жителям громади самим контролювати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку шляхом вимоги розрахункових документів (чеків) у продавців.
Адже ці 5%, сплачених споживачем при купівлі підакцизних товарів у роздрібній мережі, поповнюють місцевий бюджет та в подальшому направляються на соціально-економічний розвиток громади: ремонти освітніх, медичних закладів, доріг та тротуарів, будівництво спортивних та дитячих майданчиків.
Саме ставлячи за мету збільшення надходжень до місцевого бюджету Томашпільським ОТГ буде створено робочу групу для вжиття заходів із виявлення та залучення до сплати до місцевих бюджетів платників акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, які здійснюють діяльність на території громади (робоча група зі сплати акцизу).
Звичайно, всі розуміють, як складно сьогодні підприємцям. Але коли одні працюють за правилами і роблять все можливе, щоб сплатити належні податки в бюджет, а інші не виходять з тіні або займаються незаконною діяльністю – це не правильно, це призводить до збільшення тіньової торгівлі, зменшення бюджетних надходжень, зубожіння громади. І реакція відповідних органів, у тому числі й влади, має бути розумною та наполегливою.
Зважаючи на це, буде дано доручення з цього року активізувати роботу щодо належної сплати акцизного податку суб’єктами господарювання на території громади. Сподіваємось, що робоча група зі сплати акцизу, обстеживши торгівельні точки, лише констатуватиме те, що підприємці громади здійснюють свою діяльність виключно у правовому полі і притягати до відповідальності не буде кого.         
Разом з тим, мова йде не про накладення штрафних санкцій як за мету,  а про прозору співпрацю, партнерські, відповідальні  відносини між підприємцями й громадою, а як наслідок – прозоре наповнення нашого бюджету, який є запорукою подальшого розвитку громади.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь