A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

14 грудня в Україні – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 14.12.2020 15:09
Кількість переглядів: 1108

Засурмив третій Ангел,  крізь озонову виразку впала отруйна роса…
А вони, наче безсмертні боги, крізь сни тримали на собі небеса

14 грудня в Україні – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який встановлено згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів її наслідків, багато з яких заплатили за це власним життям та здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. 
Задля запобігання розповсюдженню радіації було прийнято рішення: накрити зруйнований реактор спеціальним «саркофагом». На початковому етапі до робіт з мінімізації  наслідків величезного викиду радіоактивних речовин залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт на об’єкті «Укриття» виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський будівельний майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації і їхали назад. На зміну приїздили інші.
Наприкінці 1986 року роботи були завершені. За оцінками спеціалістів, під саркофагом залишилося близько 95 % палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних залишків зруйнованого реактора. 
15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт «Укриття», зведений у 1986 році поступово руйнувався.
У 2004 році було проведено тендер на проєктування і спорудження нового «саркофагу» - нового безпечного конфайнмента (НБК). Його будівництво розпочалося у 2012 році, і 29 листопада 2016 року на об’єкт «Укриття» було насунуто арку НБК. 10 липня 2019 року Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» ввело в експлуатацію комплекс НБК. За задумом проектувальників, нова споруда зможе  вирішити проблему, як мінімум на сто років. 
У ці дні ми згадуємо тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі, з вдячністю вшановуємо героїв, які ціною власного здоров’я 34 роки тому врятували світ і майбутні покоління від смертельної небезпеки. Серед тих, хто з перших днів аварії на ЧАЕС брав участь у ліквідації  її катастрофічних наслідків, були і наші земляки, уродженці сіл Липівка й Антонівка, Томашпіль і Стіна, Гнатків і Ракова, Рожнятівка, Пилипи-Борівські, Кислицьке і Комаргород, Яланець і Вила…
Щиру вдячність за подвиг в ім’я життя висловлюють ліквідаторам селищний голова Валерій Немировський, члени виконавчого комітету, старости сіл Томашпільської ОТГ. Сьогодні делегація від трудового колективу Томашпільської селищної ради на чолі з секретарем Оксаною Потуторовською та учасники ліквідації аварії на ЧАЕС поклали квіти до меморіальної дошки «Героям-чорнобильцям», що на приміщенні Томашпільської ДПРЧ-28.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь