A A A K K K
для людей із порушенням зору
Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Дню Гідності й Свободи присвячено

Дата: 21.11.2022 16:16
Кількість переглядів: 243

  Україна,  рік 2014-й: «Україна - це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції -  Майдан 2004-го року, який був Святом Свободи, і Революція 2013-го року - Революція Гідності. Це були дуже важкі іспити для України, коли українці всьому світові продемонстрували свою європейськість, свою гідність і своє прагнення до свободи».
 Враховуючи історичне значення революційних настроїв, 19 листопада 2005 року Указом  Президента України Віктора Ющенка  з метою затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання почуття національної гідності  встановлене свято - День Свободи. Було запропоновано святкувати його щорічно 22 листопада.  


Сьогоднішній день – День Гідності і Свободи – це вшанування тих подій в історії сучасної України, які змінили життя багатьох українців, їх бачення світу, своєї держави і самого себе.
В підвалинах української державності – століття боротьби наших предків, що вибухнули в  іменах Шевченка і Франка, це титанічна робота великих просвітителів народного духу, а також  сама незламна і нескорена душа українського народу.
Саме такими українці постали перед всім світом під час двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності ( листопад 2013 року - лютий 2014 року), обираючи для себе за найвищу цінність – честь, гідність, свободу, проявивши свою готовність до активності, єдності і, заради майбутнього – найвищої самопожертви.
«Євромайдан» об’єднав весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності нашої держави, її розвитку в європейському співтоваристві, захисту демократичних цінностей, боротьбі за людську та національну гідність громадян України.   Єдиним символом Революції гідності став  прапор України. Єдиним духовним помічником і вдохновителем– національний гімн.
Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації «братнім російським народом» Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України,  Указом Президента України Петра Порошенка  з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013 - лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий День отримав нове дихання.  Було встановлено в Україні День Гідності та Свободи, який відзначається щорічно 21 листопада.
В цей День ми вкотре вшановуємо Героїв Небесної Сотні та усіх українських вояків, які беруть участь у війні, нав’язаній нашій країні російською федерацією. Вшановуємо  усіх тих, хто власним життям, своєю жертовністю демонструє щире прагнення українців жити у вільній, демократичній й суверенній державі. Всі вони назавжди залишаться в пам’яті народу, вони є  гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.  
  Події на Майдані 2013 року змінили наш народ, об’єднали в єдиній, соборній і незалежній Україні.  Сьогодні в час небувалих змін нашим святим обов’язком є вшанування героїв, завдяки яким ми можемо говорити, що ми – нація, народ, який заслуговує на повагу і визнання світової спільноти, що наші серця сповнені високим почуттям  гідності і непереборного духу свободи.     Єдиним символом Революції гідності в ті дні став  прапор України. Єдиним духовним помічником і вдохновителем– національний гімн.
 Сотня активістів Майдану пожертвували найціннішим, що у них було. Вони віддали свої життя за своїх рідних та за кожного з нас. Але боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни. За цю боротьбу заплачено неймовірно високу ціну.  Своє життя віддали найкращі. Серед них є наші земляки, що полягли від куль на київському майдані: це Максим Шимко, вінничанин, це Леонід Полянський і Валерій Брезденюк із Жмеринки. Це наші живі воїни – герої, учасники АТО / ООС і нинішні захисники незалежності, територіальної цілісності України,   герої, що загинули на Сході України за рідну землю, за свободу і незалежність,  за наше мирне життя: Віктор Саванчук Ігор Гаврилюк, Анатолій Дубчак, Вадим Тарабанов, Павло Білік.   А сьогодні до цієї когорти мужніх захисників ми додаємо імена наших земляків, що поклали свої голови в боротьбі з російським агресором вже в цьому році: Вадим  Ковальчук,  Роман Кушнір, Сергій Борденюк, Олександр Загороднюк, Ігор Бойко, Ян Чорний, Олександр Зінів, Валерій Миколайчук, Владислав Григорець, Володимир Палій, Валерій Бандиш, Анатолій Сафін, Володимир Задоя. Їхній подвиг ми будемо пам’ятати вічно,  про їхню мужність будемо переказувати з покоління в покоління, вони - Герої нашого часу.
Тож 21 листопада в День Гідності і Свободи до памятного знака «Борцям за свободу і незалежність України» в Томашполі селищний голова Валерій Немировський, секретар селищної ради Оксана Потуторовська, працівники селищної ради, представники колективів, організацій селища поклали квіти та запалені  лампадки.
  Миру всім нам! Шана героям! Слава Україні! 

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь